Recenze: CYROX - Beyond Control /2022/ WormHoleDeath Records

Recenze: CYROX - Beyond Control /2022/ WormHoleDeath Records

Tahle rakouská banda vlastně není ničím výrazně výjimečná. Scénu vzhůru nohama nepřevrátí, na to je její výraz příliš ukotven v půli devadesátých let, kdy scénu vtrhli IN FLAMES a DARK TRANQUILITY. CYROX se jim v mnohém podobají, ovšem do notoricky známého mustru se jim podařilo vložit dostatečné množství svého pohledu na věc. Neznějí tudíž tolik seversky a dál je situace plně v jejich režii.

Tohle album ani není tak čerstvé, jak vypadá, původně jej kapela vypustila roku 2020, ovšem poté se ho ujali WormHoleDeath Records a jejich zásluhou jsem se k němu dostal až letos zjara. „Beyond Control“ vedle „švédského“ stylu s sebou nese výraznou heavy stopu, čímž se od Göteborgu dosti vzdaluje a právě tento aspekt mi začal velmi rychle šmakovat. Heavy elementy, pikantně proložené sem tam thrashovým riffem nefungují s povedenou melodikou vůbec špatně, nepostrádají nápaditost a promyšlenou strukturu. Kromě toho album nejde na jedno brdo od začátku do konce, což jsem při prvním poslechu tak trochu čekal, ale nestalo se. „Beyond Control“ je nakonec docela barevná a pestrá deska, která se nevyhýbá nenásilné melodice ani variabilním vokálům od střehotáku přes hrubou hlubší polohu po hulákané sbory. Dosti se mi líbí produkce, není přeřvaná a více sází na přirozené vyznění bez nadbytečných efektů. Všechny nástroje jsou krásně slyšet ve vyvážené symbióze a i když toho tam moc navíc není, naprosto to stačí - méně rozhodně znamená mnohdy jednoznačně více. Deska nepřetahuje stopáž, osm skladeb je přesně to množství, které dokáže bez problému zaujmout a skončí tak akorát v momentě, kdy by skončit mělo. Zásluhou nenuceného prolínání stylových inspirací skladby působí velmi přirozeně a i - nebojím se použít to nestylové slovo - příjemně. Zdá se to až metalově nepatřičné, ale opravdu se po poslechu „Beyond Control“ cítím tak nějak zpříjemněn a zkultivován. Tím nechci říct, že „Beyond Control“ plní roli zaprděně akademické desky s totálně odsátou energií včetně emocí, jen a pouze to, že se CYROX k mému nemalému potěšení vyhnuli dvěma základním nešvarům mnoha obdobně pojatých alb - přílišnému vypjetí a stejně tak hrbení páteře před mainstreamem ve snaze se zavděčit většinovému publiku a nacpat na desku tolik líbivosti, co se na ni vejde. Ani jedno, ani druhé se na „Beyond Control“ v přehnaném objemu nenachází, album se drží poměrně při zdi, věrno tradičním výrazovým prostředkům - málo platné, švédský melodický styl je také již pořádné retro.  Jindy by tento přístup mohl být k újmě tvůrce, v tomhle případě jej vnímám zcela opačně.

„Beyond Control“ si nijak okatě o pozornost neříká, jedná se však o velmi kvalitní a vyrovnanou kolekci. Ačkoliv se jedná o debut poměrně mladé kapely, netrpí nováčkovskou naivitou. Má jasnou a čitelnou stavbu, dostatečně silný emoční náboj a zajímavý styl, neukotvený v jednom metalovém směru. CYROX vstoupili do vod, kde neplují hlavní dopravní konvoje, ty se dávno přesunuly někam jinam. Ale ten klid a pohoda, nikdo neprudí a nehrozí mačkání se v přeplněném prostoru. To určitě není k zahození.

Medyed

facebook.com/CyroxBand

Cyrox - Spotify

instagram.com/cyroxband/

twitter.com/cyroxband/

Komentáře

Můžete použít následující HTML tagy a atributy:
<a href="" title=""> <blockquote cite=""> <code> <b> <i> <u>