Recenze CD Rockový výběr 1

Recenze CD Rockový výběr 1

 

 

 

 

 

 

SYMPATICKÁ VZPOMÍNKA NA ZLATÉ ČASY

TOMMU RECORDS

 

 

 

 

 

Poznámka na úvod: třebaže se jedná o recenzi, v případě kteréhož publicistického žánru uvádíme u řadových alb základní hlavičku obsahující heslovité údaje k albu, a jelikož tyto údaje jsou zejména hodnotící, u výběrovek budeme činit výjimku. Přeci jen, jedná se o specifická alba, která mají svůj vlastní charakter, a jejich celkové vyznění je do značné míry závislé nikoli jen na kvalitě hudebního materiálu, ale též na výběru a sestavě interpretů a skladeb, přičemž častokrát tuto výslednou podobu zúčastněná kapela vůbec nemůže ovlivnit. Z toho důvodu bychom heslovité hodnocení považovali za nepřiměřené a vůči muzikantům možná i nespravedlivé. Recenzovat proto budeme výběrovky - ať už jednoho či více interpertů - pouze slovně.

 

 

 

 

 

V rubrice RETROCK se tentokrát pozastavím nad samplerem, o němž zřejmě mnoho lidí neví. CD Rockový výběr 1 vydalo v roce 2005 hudební vydavatelství Tommu Records ze Starého Jičína, někdejší štika českého hudebního průmyslu, která měla svého času pod křídly značnou část československé rock/metalové elity. A jelikož tím pádem disponuje slušným hudebním fondem, rozhodla se z něj sestavit rockový výběr, který sice logicky nepřináší nic nového, ale je sběratelskou raritkou a hlavně sympatickou vzpomínkou na dobu počátku 90. let, kdy u nás nejen Tommu Records, ale i tvrdý rock prožíval věru dobré časy. 

 

 

 

 

 

4 kapely slovenské, Team, Tublatanka, Metalinda a Money Factor, dvě české, Kreyson a Kern, mající po 2 - 5 písních, tvoří rockovou 20skladbovou, výhradně studiovou kolekci, která rozhodně nenudí. Všechny skladby jsou v češtině nebo slovenštině, což umožňuje naplno si je vychutnat, a hudebně i textově dokazují, jak kvalitní materiál tady byl v 1. pol. 90. let k mání. Navíc drtivá většina ze zúčastněných band v současné době aktivně koncertuje, a tak si jich můžeme užít i naživo, a v řadě případů na jejich vystoupeních uslyšíme i písně právě z tohoto sampleru.

 

 

 

 

 

Vezměme to abecedně. 

 

 

 

 

 

KERN - v současné době je výjimkou potvrzující pravidlo, neboť dnem 19. 1. 2008 svoji činnost na neurčito přerušil. Na výběru má 3 věci (valivku Chráněný žít, lyrickou, ale svižnou Nech to chvíli spát a megahit Silnější než já), tedy úvodní trojku z třetího alba Ztráty a nářezy z roku 1993, neboť to jediné vyšlo Kernům právě u Tommu Records. Zejména Nech to chvíli spát a klipovka Silnější než já představují podle mého názoru to nejlepší z celé kernovské tvorby všech dob, a i zde na tomto sampleru Kern vyznívá jako jeden z nejlepších.

 

 

 

 

 

KREYSON - po více než 10 letech nečinnosti vstal z mrtvých a hned vydal parádní živý dvojdisk DVD/CD z Noci plné hvězd (jeho recenzi si můžete přečíst na jiném místě našeho webu). Zde je Kreyson zastoupen 5 skladbami, a že se jedná o písně velmi silné, dokazuje i skutečnost, že 4 z nich si můžete poslechnout i na zmíněném dvojdisku: Kreyson, Fade Out, Anděl na útěku (z kreysonovského debutu z roku 1990) a Zůstaň na kolenou (druhá deska Křižáci). Poslední věc, Nech mě snít, je pod hlavičkou Keyson uvedena nesprávně, neboť oficiálně vyšla na prvotním sólovém albu Ládi Křížka Zlatej chlapec, jež ovšem natočil s Kreysonem.

 

 

 

 

 

METALINDA - ve své době po Tuble druhá nejpopulárnější slovenská tvrdě rocková skupina, dnes ovšem její desky v českých obchodech narozdíl od Tublatanky prakticky neseženete a její koncerty v Česku jsou také sporadické; naposledy si ji já osobně pamatuju někdy z období 2002-2003 z festu na zámku v Kuřimi. Zde se prezentuje nejmenším počtem písní ze všech zúčastněných, pouze dvěma, ale zato megahitem Zalúbená žaba (pamatujete zdařilý klip?) a skladbou Neverná, obě z druhé desky Za všetky prachy z roku 1991. I přes tuto nízkoprocentní účast Metalinda boduje: její písně jsou i po letech neuvěřitelně svěží a velmi dobré.

 

 

 

 

 

MONEY FACTOR - svého času slavná, dnes již neexistující kapela zpěváka a kytaristy Dodo Dubána, pozdějšího člena Tublatanky, ještě později spáchavšího sebevraždu. Money Factor zde má tři písně: Každý by chcel odísť, Mr. Coverdale a Zostrel ma prvnou ranou. Přiznám se, že Money Factor pro mne není na tomto albu úplný TOP, ale asi to není jeho chyba, měl určitě i silnější písně; v každém případě jeho v zemích českých poněkud méně známá produkce je na sampleru příjemným osvěžením. 

 

 

 

 

 

TEAM - co k němu říci? Slavná banda přelomu 80. a 90. let, pamatuju si, jak její debut nazvaný prostě a jednoduše Team jsem ještě před revolucí kupoval v Bratislavě, protože v Česku byl beznadějně vyprodaný. Kapela, která se monumentálně vrátila albem Mám na teba chuť, ale jejíž poslední deska Team 11 už tak dobrá nebyla. I přesto skupina jak na Slovensku, tak v Česku stále vyprodává sportovní haly s kapacitou několika tisíc diváků. Zde má tři kousky, dvě z Team 4 (Atentát na hlúposť a hitovku Ženská menom panika) a jednu z Team 5 (Je to fajn), kdy její první vlna slávy již dohasínala. Team zde také nevyznívá úplně nejlíp, jak by mohl, protože měl prostě spoustu lepších věcí, ale s ohledem na vysokou laťku celé jeho produkce je to stále velmi solidní a na čs. poměry nadpůměrný pop/rock.

 

 

 

 

 

TUBLATANKA - na výběru má 4 písně, z toho 3 vynikající (Ja sa vrátim!, Volanie divočiny a Poďme bratia do Betlehema) a jednu slabší (Smrť je tvoj pán), kromě koledy ze stejnojmenného unikátního CD jsou všechny z páté řadové desky Volanie divočiny z roku 1992. Hlavně svižná Ja sa vrátim! dokazuje Ďurindův neustálý čich na hity. Tublatanka je nesporně jednou z nejlepších tvrdě rockových kapel celého bývalého Československa, což dokázala i svým zatím posledním vynikajícím řadovým albem Patriot z roku 2005, které představuje skvělý návrat ke kořenům Tubly z 2. pol. 80. let.

 

 

 

 

 

Recenzovaný sampler má poctivou stopáž 77 minut 47 vteřin, a pokud si chcete udělat sympatický vzpomínkový průřez tvorbou čs. rockových špiček počátku 90. let, pak mohu tento disk jen doporučit. V běžné distribuci na něj sice natrefíte spíše výjimečně, ale v nabídce ho má za 179 Kč internetový obchod Vltava, anebo si lze jeho písně za poplatek stáhnout na www.mediazone.cz (zde jsou k dispozici i další alba z produkce Tommu Records). 

 

 

 

Dědek.

 

 

 

 

 

 

Komentáře

Můžete použít následující HTML tagy a atributy:
<a href="" title=""> <blockquote cite=""> <code> <b> <i> <u>