Recenze: CAVALERA – Bestial Devastation /2023/ Nuclear Blast

Recenze: CAVALERA – Bestial Devastation /2023/ Nuclear Blast

O smyslu přetáčení dobových alb jsem si vždycky myslel svoje. Stručně řečeno, co je jednou na světě se všemi neduhy a počáteční nezkušeností by se mělo nechat tak, jak je. Vylepšování většinou ničemu neprospěje kromě kvalitní produkce, dál už dochází k umrtvení původního kouzla a atmosféry. K záměru Cavalera brothers znovu natočit první dvě nahrávky SEPULTURY jsem se proto stavěl velmi rezervovaně a velký přínos, silnější zážitek pro mou osobu jsem už nečekal vůbec. Zachovat původní náboj debutového EP, jeho hrubost a jistý díl mladické naivity včetně dobové atmosféry poloviny osmdesátých let a nahrávku neznásilnit aktuálními technickými udělátky, se blíží definici utopie. Ovšem…po prvním poslechu jsem nucen svůj názor na opětovné nahrávání minimálně ve dvou případech přehodnotit. Druhým případem jsou totiž „Morbidní Vize“. Max s Igorem své dvě první „dítka“ rozhodně nezmrzačili. Ale zpět k „Bestial Devastation“.

Bestie předávkovaná stimulačními látkami! Takový nápor agrese, který se mnou vytřel podlahu i mezery za nábytkem, že nevím ani čí jsem, jsem nečekal ani v nejdivočejších snech. Stejný základ, stejné skladby, akorát odstup třiceti osmi let. Původní skladby dostaly neskutečně drtivou podobu. Bráchové ke své rané tvorbě přistoupili s maximálním citem pro atmosféru a charakter její původní podoby. „Bestial Devastation“ verze 2023 v plné síle odhaluje potenciál SEPULTURY v roce 1985, kdy si kluci mohli o pořádném studiu tak akorát zdát a jediné, co je nemilosrdně pohánělo vpřed, byla zdravá mladická nasranost a zápal pro muziku. Klidně se mohlo stát, že se ze znovu nahraného EP stane jeho umakartová, ničím výjimečná, neškodná, a hlavně naprosto zbytečná položka ve sbírce skalních fanoušků. Nestalo se, „Bestial Devastation“ verze 2023 má naprosto zabijácký zvuk, který si zachovává živočišnou hrubost, ctí původní nečesanost a dokořán otevřel dvířka démonovi ze starých časů.  

Mám takové neodbytné tušení, že spouštěčem znovunatočení „Bestial Devastation“ a konec konců i „Morbid Visions“ byla činorodost někdejšího spolubojovníka Jaira G., který se odkazu staré SEPULTURY chopil rovněž a přímo z něj vychází se svou partou THE TROOPS OF DOOM. Jelikož Jairo byl rovněž u zdroje, nemám s tím pražádný problém a sleduji obě party, jak jim to jde a jsem maximálně spokojen. Ať bylo důvodem vdechnutím nového života starým peckám cokoliv, podstatný je výsledek a potvrzení nebo pozbytí smyslu veškerého snažení. V případě „Bestial Devastation“ o smyslu netřeba pochybovat, tohle ani náhodou není nastavovaná kaše ani sápání se po kešeni starých fanoušků, ale sonické peklo a především čistá metalová radost!

Medyed

facebook.com/cavaleraconspiracy/

instagram.com/cavaleraconspiracy/

Komentáře

Můžete použít následující HTML tagy a atributy:
<a href="" title=""> <blockquote cite=""> <code> <b> <i> <u>