Recenze: Bloody Redemption - Infected Minds (2017)

Recenze: Bloody Redemption - Infected Minds (2017)

Kdo by si v souvislosti s předchozím vydaným albem od SUPPORT UNDERGROUND snad myslel, že snad dochází k jakémusi vyměknutí, může nyní své obavy klidně odhodit jako širák v dál. BLOODY REDEMPTION jsou pamlskem pro milovníky staré školy death metalu, který SUPPORT UNDERGROUND zakořeňuje téměř stejně životaschopně jako starý dobrý thrash. Po BLOODCUT další slovenská smečka, která nám to seká pěkně postaru, žádné progresivní manýrky se nekonají, inspirace americkým, resp. floridským stylem je nepřeslechnutelná a mě se vybavují ty slastné okamžiky při poslechu „Spirtual Healing“ a jeho rovněž špičkového soukmenovce „From Beyond“, ale to mi bylo podstatně méně a ony symbolické klíče tentokrát sotva docinkaly. BLOODY REDEMPTION sice nejsou tak „ultra“ klasičtí, semo tamo využívají vyšších rychlostních obrátek, nicméně ta dobrá stará škola je z jejich hudby cítit na sto honů. Pro mnohé odpudivý zápach odkrytého masového hrobu, pro další to jsou rajské tóny a aroma luxusního parfému.

Klasika, očekávané intro „Enter The Purgatory“ splňuje svůj účel a jede se z kopce...úvod a zvuk dává vzpomenout na nezlomné SLAYER, což je za chvíli jinak - „Torture Of Souls“ velice záhy najíždí do kulometné hoblovačky proložené pomalou pasáží, která skončí dřív, než začala a závěr je opět drtící. Titulní „Infected Minds“ má opět onen „zabijácký“ rozjezd. Sled dalších událostí je valivý a plíživý jako morová rána. Lehce technický vývoj skladby dává vzpomenout právě na nesmrtelné DEATH, což ještě zesiluje následný rozjezd ve středně rychlém tempu, který ukončuje úvodní smyčka na samý závěr skladby. „Help Me Find The Nails For Christ“ je ukázka deathové klasiky, toho gruntu, který je dneska obvyklé nazývat pojmem „Old School“. Lze-li na death metal vůbec aplikovat onen komercí zprofanovaný žblept zvoucí se hit, pak tenhle zásek je vůdčím hitem alba. „Expected Despair“ se rozjíždí poměrně melodicky, což v zápětí tone ve smrduté bažině. Valí se jako mlhy z blat, občas bahenní plyn bouchne, než se opět hladina zklidní, aby to v pravidelných intervalech řachlo zase. Zlehýnka technicky se rozbíhá „Way To The Abyss“, ta decentní technika nevydrží dlouho a máme tu další klasický výlet mezi hroby připomínající mi BENEDICTION v období prvních tří alb, která s oblibou sjíždím dodnes. Tahle poloha BLOODY REDEMPTION vážně sekne jak dragounovi rajtky, nebo spíše jak hrobníkovi lopata. „Undead Corpses“ je další ukázko death metalového základu, jak si ho představuji a jak bych ho popsal někomu tímto stylem naprosto nedotčenému – zdrsnělý a zatuchlý syrový thrash metal páchnoucí po smrti až za hranice katastru Revúce. Pomalý, táhnoucí se úvod „ Through The Eyes Of The Beast“ opět rychle mizí uvolňujíce krematorium střední rychlosti, která na momentík ještě nabere otáčky. Náladovější pasáž skladbu netříští na dvě dějství, pozvolna nabírá na obrátkách, aby se po obloučku vrátilo vše zpět. Finální pohřební hostina „Paralyzed Before The spiritual Raping“ disponuje silným ústředním riffem až by byl v síle rozebírat kostky z pouliční dlažby. Vedle riffující kytary ta druhá si náladově vyhrává, finále vskutku vyvedené.

BLOODY REDEMPTION na každý pád neohromí třeskutou originalitou, ale tady o nijaký novátorský experiment nikdy nešlo, zde se sází na staré (dalo by se říci dřevní) postupy s kořeny ve druhé půli osmdesátek, zvládnuté s přehledem a dostatkem vnitřního napětí. Zapomeňte na všedrtící brutalitu v technickém vzorci, a popřejte sluchu staré škole. BLOODY REDEMPTION jsou jejími zručnými absolventy. 

Medyed

bandzone.cz/bloodyredemption
facebook.com/bloodyredemptionRA/

supug.cz

Komentáře

Můžete použít následující HTML tagy a atributy:
<a href="" title=""> <blockquote cite=""> <code> <b> <i> <u>