Recenze: ASCHENVATER– EP Landungsfeldmassaker /2021/ Dead Center Productions

Recenze: ASCHENVATER– EP Landungsfeldmassaker /2021/ Dead Center Productions

Již sám název leccos napovídá, minimálně to, že se angličtiny nedočkáme, tohle výživné EP je komplet v němčině. K válečné tematice to padne jak prdel na nočník, o tom žádná. Z old school death metalu v podání ASCHENVATER je válečné běsnění cítil na sto honů, brutální drtivost je všudypřítomná a moje slabost pro kombinaci válečné tematiky s old school řežbou se opět projevuje. ASCHENVATER se bez skrupulí vrhli na „holandský“ styl (vliv ASPHYX je naprosto jasný) s razancí útoku na široké frontě a tahle inspirace není vůbec ke škodě věci.

Mám rád tenhle smrtí a zatuchlinou čpící starý death metal, především kvůli jeho atmosféře, která se dá krájet. ASCHENVATER zdá se plně pochopili, o čem tenhle styl především je. „Landungsfeldmassaker“ funguje jako reportáž válečného zpravodaje z první linie, jemuž granát utrhl nohy, kdy onen nešťastník leží v území nikoho a z posledních sil dokumentuje peklo na zemi kolem sebe. Ze země trčí kusy rozstřílených stromů, vzduchem sviští dělostřelecké granáty…nebo si můžeme promítnout řežbu středověké bitvy, záleží jen na fantazii posluchače. Masivní zvuk EP by se dal považovat za samozřejmou součást stylu, jako taková samozřejmá povinnost, pokud chcete hrát přesně tohle. Ale sami víme, že pokud něco vypadá samozřejmě, bývá tomu téměř vždy naprosto obráceně. Ze zvuku „Landungsfeldmassaker“ mi vyskakuje na čele studený pot a po zádech mi běhá mráz. Tohle zvukové peklo bezchybně funguje jako masakrózní zesilovač energie a atmosféry, na ploše EP nahuštěné na naprosté maximum. Riffy si pro výrazivo občas odskočí k thrash metalové přízni, a právě zde dostává „Landugsfeldmassaker“ pikantní příchuť a nabroušené ostří navíc. V tom nepolevujícím brutálním náporu pak ani přehnaně neruší dosti podobný styl vokálu právě s Martinem Van Drunenem (viz odkaz na ASPHYX výše).  Čím déle tuhle zběsilost poslouchám, mi těch podobností vyvstává více. Nezůstává pouze u vokálu, sem tam se vyloupne i riff, který by se mohl vyjímat i na některém z alb holandské legendy, drtivá energie však všechny podobnosti zadupe bez milosti do krví zbrocené země.

Nad původností „Landugsfeldmassaker“ bych mohl polemizovat ještě spoustu času. ASCHENVATER ovšem prověřený zdroj inspirace pro svoji muziku využívají dosti citlivě na to, abych jim vmetl do tváře přehnanou snahu podobat se nezpochybnitelné ikoně evropského death metalu. To bych musel rozcupovat i GRUESOME pro změnu kvůli neskrývanému navnadění nesmrtelnými DEATH, což jsem neudělal právě proto, že kvalita materiálu je nesporná a zcela slyšitelný odkaz na samotný základ stylu je zpracován s patřičným citem pro původní předlohu a navíc v obou případech tam slyším kus vlastní přidané hodnoty.  „Landugsfeldmassaker“ se sice trochu pere s originalitou, to mi však ani v nejmenším nebrání si tento old school mazec pořádně vychutnat. Kam se ASCHENVATER posunou, každopádně ukáží další studiové počiny a na jakékoliv soudy je spousta času. První bitva je vybojována, území budiž dobyto a vypleněno.

Medyed

facebook.com/Aschenvater/

aschenvater.bandcamp.com/releases

Komentáře

Můžete použít následující HTML tagy a atributy:
<a href="" title=""> <blockquote cite=""> <code> <b> <i> <u>