Původní infočlánek

DETTO

Upozornění: Tento profil je pracovního charakteru, a počítá se tedy s jeho postupným doplňováním, upřesňováním či dokonce opravováním. Důvodem je skutečnost, že informací o skupině DETTO je k dispozici realtivně velmi málo. Děkujeme za Vaše pochopení, veškeré další doplňující materiály (info, články, fotky atd.) srdečně uvítáme.

Pozor! Tuto skupinu nezaměňovat se stejnojmennou chotěbořskou bluegrassovou kapelou!

Brněnská hard rocková skupina DETTO byla založena v roce 1987 ostřílenými rockovými hudebníky v čele se zpěvákem a kytaristou Pavlem Řehořem, známým ze sestavy Krabat (neplést s death metalovou smečkou Krabat(h)or :-) nabo Maxon. Z dalších zakladatelů jmenujme známá jmén jako například baskytarista Vilém Majtner nebo kytarista Tomáš Jégr.

 

Obrazek


 

Název DETTO znamená "totéž, to stejné", a pokud si pamatuju správně, měl tento název vyjadřovat návaznost na předchozí hudební aktivity zúčastněných členů, totiž hrát pořád stejně tvrdě a dobře...
 
Zanedlouho, konkrétně v roce 1988, natáčí skupina osmipísňový demosnímek Tanec ve španělských botách, jehož obsah byl následující:

01. Zlej tejden
02. Tanec ve španělských botách
03. Závod
04. Konec
05. Žádnou
06. Hra
07. Anonym
08. Co bude dál

Co bylo dál? Svižný a šťavnatý hard rock, podpořený výbornými instrumentálními výkony, zaujal zpěváka a kytaristu Olympiku Petra Jandu, který na přelomu 80. a 90. let minulého století tvořil pod křídly Supraphonu nezapomenutelný projekt podporující tuzemské rockové a metalové kapely s názvem ROCKMAPA. Rocková edice, která svého času pomohla řadě brněnských rockových formací (jako Kern, Titanic, Taxi...), pomohla i Dettu.

Petr Janda zařadil dvě jeho skladby, Zlej tejden (autoři T. Jégr - V. Majtner/P. Řehoř - V. Majtner) a Tanec ve španělských botách (T. Jégr/P. Řehoř), na rockmapovský Obrazeksingl č. 18 z roku 1990, a Detto bylo zastoupeno rovněž na LP kompilaci Rockmapa 2.

Pro ty, kdo by chtěli vědět, jak Petr Janda okomentoval skupinu DETTO v době natáčení ve studiu Propast, jsem si dovolil z časopisu Rock Revue č. 3, ročník 2/90, ocitovat poněkud kontroverzní hodnocení:

"DETTO - brněnská trochu unavená hard rocková kapela složená ze zkušených hudebníků. Ve studiu nebyli poprvé, nahrávání probíhalo v klidu. Nelíbila se mi španělská rytmizace, která byla v obou písních, i když jedna z nich se jmenuje Tanec ve španělských botách. Líbilo se mi Majtnerovo zpívání Zlej tejden, zpíval moc pěkně, s odpichem a razancí, i když se domnívám, že Brňák takového slangu nepoužívá."

To já naopak musím říci, že mně se singl Detta líbí strašně moc, obě písně jsou plné hudebních nápadů, jsou živé, nenudí, a když se potřebuju dostat do té správné "energetické" nálady, pustím si i po takřka dvaceti letech od doby vydání právě tuto sympatickou SP desku.

Následně skupina mění poměrně výrazně svůj hudební styl - ze svěžího hard rocku přesedlává na ještě divočejší škatulku, pro kterou vymýšlí originální název crazy metal. Čtyři songy z tohoto období jsou zachyceny na EP Perpetuum debile z roku 1991:

01. Fade Out
02. Rychlošalina hrozná konina
03. Perpetuum debile
04. Thrash and Roll

Pamatuji se, že ve své době vyvolalo toto EP poměrně solidní poprask, a to nejen Obrazekdíky originálně pojaté hudbě, stylově někde mezi rokenrolem a thrash metalem :-) - viz název poslední skladby, ale též díky bláznivým textům, čerpajícím mimo jiné z charakteristického brněnského prostředí (viz druhá píseň).

Bohužel, citované EP je v podstatě labutí čtyř-písní kapely, ještě v roce 1991 zakládá frontman Pavel Řehoř další dobově známou brněnskou skupinu DRUNK PRESIDENT.

Nicméně třebaže existence DETTA nebyla nijak dlouhá, zapomenuta by podle našeho názory být neměla. Jsme proto velmi zvědavi na Vaše kladné či kritické ohlasy k tomuto zatím pracovnímu profilu (hlavně ale ke skupině DETTO), a doufáme, že se Vám jej ve spojení s námi podaří dalšími informacemi úspěšně rozšiřovat.  

JInak, kdo by chtěl informace o skupině DETTO tak říkajíc "v kostce", doporučujeme profil v Encyklopedii Metalu.

Dědek
 

Komentáře

Můžete použít následující HTML tagy a atributy:
<a href="" title=""> <blockquote cite=""> <code> <b> <i> <u>