Profil kapely Pestilence

 

DOBŘÍ PESTILENCE SE VRACEJÍ A CHYSTAJÍ NOVOU DESKU


Úvod


Tedy ne že by zrovna Holanďani byli metalová supervelmoc, ale co dali světovému metalu v podobě kultovních Pestilence, se nedá zapomenout. A nedá se to zapomenout nejen proto, jak to bylo geniální, ale rovněž z důvodu toho, že tahleta značka se nám v roce 2008 vrací na scénu a na příští rok chystá nové album!

Ale pojďme postupně.

 

Historie


Tahle podařená banda vznikla v roce 1986 a již následující rok (některé zdroje ovšem Obrazekuvádějí již rok 1986) vydala na kazetě svoje první demo Dysentery. U toho byli mj. kytarista Patrick Mameli, který i zpíval (a později si to úspěšně zopakoval např. na jednom z největších skvostů světového death metalu Testimony Of The Ancients) a bicman Marco Foddis, nikoli však ještě zpěvák a basák Martin Van Drunen. Ten se připojil až s druhým, opět čtyřpísňovým demáčem The Penance, z téhož roku. Mimochodem, tato dema nejsou ztracená, naopak byla později vydána jako bonus v rámci reedice debutového alba (viz dále) a jsou dostupná i v České republice (např. prostřednictvím shopu Redblack na adrese www.rockextremum.eu).

 

Netrvalo dlouho, je podepsána smlouva s velikány Roadrunner Records a v roce 1988 zažívají Pestilence radost ze svého debutového, zatím ještě spíše thrash metalového alba Malleus Malleficarum (Kladivo na čarodějnice). Na něm sice kapela prokázala nesporné kvality, například skladbami Chemo Therapy nebo Parricidane, ale to nejlepší mělo teprve přijít.

 

Stalo se tak na přelomu let 1989/1990, kdy vyšla historická deska Consuming Impulse; dosavadního "druhého" kytaristu Randyho Meinharda na ní vystřídal Patrick Uterwijk. Čistokrevný zabijácký death metal, s takovými peckami jako Out Of The Body (s nadsázkou se říká, že kdo neslyšel tuhle skladbu, neví, co je death metal) nebo vstupní Dehydrated - a snad až z "prdele" tahaným neuvěřitelným Drunenovým chrochtákem - čistil hlavy metalových fanatiků na celém světě a tento titul se zapsal zlatým písmem do učebnic prvotřídního metalu.

 

Pestilence se tímto počinem zařadili do absolutní metalové elity, což dokumentovalo americké turné s Death a Carcass.

 

Bohužel, jak už to v dobách největší slávy bývá, skupinu postihla rána, a sice odchod frontmana Martina Van Drunena, který se rozhodl odejít do skupiny Asphyx. I když se mohlo reálně zdát, že to znamená konec kapely, opak byl pravdou. Krizová chvíle bandu Obrazeknakopla k jejímu nejlepšímu počinu v historii, který zcela nečekaně překonal i takovou nádheru, jakou byl Consuming Impulse. Zdál se ve své době nedostižný? Testimony jej překonalo.

 

Ano, Testimony Of The Ancients z roku 1991 (které při psaní tohoto profilu právě poslouchám) je možná vůbec nejúžasnější deskou death metalu na světě. Není sice tak brutální jako Consuming Impulse, ale o to víc je promakané a geniálně zaranžované. K dosavadní trojici Mameli, Uterwijk a Foddis byl ze skupiny Cynic přizván na basu Tony Choy, zpěv obstaral, jak již řečeno v úvodu, Patrick Mameli, a na co nelze zapomenout, to jsou klávesy (které zařídil Kent Smith). Album sestávající překvapivě z celkem 16 skladeb, z nichž ovšem každá druhá je intro či outro, vrhlo na "ušní trh" takové fláky jako Lost Souls, Twisted Truth, Land Of Tears nebo Presence Of The Dead (a tady by se pro změnu mohlo říci, že kdo neslyšel keybordovou pasáž v téhle pecce, neví, co jsou klávesy v metalu); ta píseň je zkrátka něco jako život po životě.

 

Obrovský úspěch placky by mohl svádět k domněnce, že se Pestilence stanou na mnoho let vrcholem svého žánru, ale stal se opak. Žánrová nespoutanost Patricka Mameliho, díky níž Pestilence v roce 1993 stvořili jednu z nekontroverznějších metalových desek všech dob, snad death/jazzové Spheres, znamenala současně i opad zájmu fanoušků, ukončení smlouvy s Roadrunner Records a - bohužel i KONEC Pestilence. 

 

Následně sice vyšly ještě různé výběry (1994 best of Mind Reflectons a 2006 živák Chronicles Of The Scourge, s bonusovým diskem Consuming Rehearsals, obojí s nahrávkami z roku 1988 a 1989), ale to bylo vše. Že by definitivní tečky za sestavou, která svými dvěma prvotřídními kotoučky převracela svého času celý světový death metal?

 

Aktuality

Slovo KONEC naštěstí NEPLATÍ!!! 

ObrazekAč to zní neuvěřitelně, Patrick Mameli dal po patnácti letech, tedy letošního roku 2008, Pestilence znovu dohromady, a to v sestavě s Tony Choyem a bubeníkem Peterem Wildoerem (hraje např. v Darkane). A není to jenom návrat koncertní (např. plánované vystoupení legendy na Maryland Deathfestu v americkém Baltimore 22. května 2009), ale Pestilence chystají i novou desku! Měla by se jmenovat Resurrection Macabre, je plánovaná na rok 2009 a kromě nových skladeb by na ní jako bonus měly být tři pecky, které zvítězily v hlasování fanoušků, a to po jedné z prvních tří alb: Chemo Therapy, Out Of The Body a Lost Souls. Ovšem měly by být nahrány nově.

 

Aktuální informace o skupině Pestilence lze čerpat na jejích oficiálních stránkách pestilence.nl (web je v angličtině). 

 

Vše dobré přeje svým milovaným Pestilence i Vám všem Dědek.

 

 

Komentáře

Můžete použít následující HTML tagy a atributy:
<a href="" title=""> <blockquote cite=""> <code> <b> <i> <u>