Profil kapely Ocelot

Ocelot vznikl v roce 1988, a to na troskách zábavové skupiny Proxima. Na troskách proto, protože Proximu zakázali tehdejší soudruzi z odboru kultury v Třebíči. Nelíbilo se jim vystupování, oblečení a samozřejmě ani hudba.

Vznikl tedy Ocelot, název i koncepci kapely vymyslel na vojně Jindra Novotný, když se zoufale nudil. Kapela nazkoušela původní monotématický repertoár, který se zaměřoval na husitství, takže většina písní pojednávala o husitech, používaly se trojhlasé chorály, a v sestavě byl samostatný zpěvák a dvě sólové kytary. Tahle sestava měla tehdy celkem velký úspěch, na samostatnéoce01.jpg koncerty chodilo až 500 lidí, na Žďársku dorazilo dokonce i 700 návštěvníků.

První sestava:

Vojtěch Samko – kytara
Vlastimil Staníček – bicí
Jindra Novotný – baskytara
Ivo Sláma – kytara
Lubomír Hotový – zpěv

Tahle sestava vydržela do roku 1991, kdy odešel z náboženských důvodů zpěvák Lubomír Hotový. Na jeho místo nastoupil tehdejší kytarista a zpěvák skupiny Gilotina Leoš Balík, kapela celkově přitvrdila a začal se hrát thrash metal. V této sestavě si možná pamětníci vzpomenou na koncert ve Sportovní hale ve Znojmě, který Ocelot zahájil tak, že bedňáci přinesli zpěváka v zavřené rakvi přímo na stage.

Sestava však dlouho nevydržela, kapela se přestala hudebně vyvíjet a usnula na vavřínech. Činnost kapely byla tehdy ukončena tak, že si zbytek kapely těsně před vánočním koncertem v roce 1992 odvezl nástroje ze zkušebny a bylo po Ocelotu. Na další dva roky založil Jindra Novotný novou kapelu, která se jmenovala The Bronx, hrála ve tříčlenné sestavě rock ń roll a tento projekt byl úspěšný pouze regionálně – Třebíčsko, Znojemsko, Jihlavsko.

V roce 1994 byl opět obnoven Ocelot, tentokrát ve tříčlenné sestavě:

Luboš Kozdera – kytara
David Klimek – bicí oce02.jpg
Jindra Novotný – baskytara, zpěv

Kapela v tomto složení hrála neuvěřitelných 13 let, a to po celé České republice a taky se objevila v Košicích na Slovensku na velkém festivalu.

V roce 2006 se začala projevovat ponorková nemoc a odchází bubeník David Klimek. Na jeho místo nastupuje Pavel Němec, který v kapele působí dodnes.

V červenci roku 2012 došlo k tomu, že Jindra Novotný před srpnovými koncerty činnost Ocelotu zastavil a dlouholetý kytarista Luboš Kozdera z kapely odešel. Důvodem zastavení činnosti byly zásadní problémy v oblasti managementu.

Na místo kytaristy přichází v září 2012 brněnský šoumen Luděk Savana Urbánek. Kapela se pouští s chutí do nových skladeb a první koncert v této sestavě probíhá 21.12. 2012 v Boomerang Music Clubu v Hlubokých Mašůvkách u Znojma. Klub je nacpaný k prasknutí a Savana si okamžitě získává fanoušky Ocelotu na svou stranu.

Rok 2013 se nese ve znamení častého koncertování, Ocelot hraje nejen v klubech, ale i na motosrazech a různých festivalech. 1. listopadu 2013 kapela nastupuje do studia a zde vzniká do února 2014 nové album s názvem Rock n´Roll Dog. Album je nahráno ve špičkové zvukové kvalitě, zdobí ho profesionální booklet a vychází 15.4. 2014. Album Rock n´Roll Dog lze získat prostřednictvím webových stránek Ocelotu: ocelotband.cz, nebo na adrese novotny.jindra@seznam.cz nebo na tel. číslo 723153478 – sms nebo volat. V roce 2014 kapela neustále koncertuje.

Aktuální sestava Ocelot:

Jindra Novotný – Heinrich, baskytara, lead voc, foukací harmonika, texty, hudba
Luděk Urbánek – Savana – kytary, filmová star
Pavel Němec – Pája - bicí

Jindra Novotný - Ocelot

oce.jpg

 

Komentáře

Můžete použít následující HTML tagy a atributy:
<a href="" title=""> <blockquote cite=""> <code> <b> <i> <u>