Profil Defeated

Reklamní podtitul téhle bandy by mohl znít „černý kov Vyškov“. Dle svých vlastních slov hraje tato vyškovská smečka „nemoderní, dávno mrtvý metal", konkrétně tzv. old school black metal. To je v dnešní době různých moderních metalových mixů počin

Obrazek

jistě záslužný, neb odvážný, stejně jako je odvážný název kapely, který v překladu znamená „poražení“.

Skupina Defeated se koncem roku 2005 vyvinula plynule z party Necronomicon (odlišujte prosím od několika stejnojmenných zahraničních band), kterou její kytarista Pačess (Mr. Wolff) založil už v roce 2002, tedy ve svých 14 letech (!).  

Počáteční orientace skupiny spíše na death metal, s anglickými texty, byla záhy vystřídána zmiňovaným old school black metalem zpívaným česky, na což měl největší vliv právě kytarista Mr. Wolff, který k posunu od původního pojetí uvádí následující: "V létě 2007 mě to přestalo bavit a řekl jsem, že tohle není to, co jsem si představoval, hraju hudbu, kterou hrát neumím a která mě nebaví. ...a začal jsem vytvářet hudbu po vzoru své svaté trojice Black Sabbath, Bathory, Torr."

Prvotní audiozásek bandy se datuje rokem 2007, kdy se v srpnu ve vyškovském studiu Davos zrodilo CD Confession of Murderer (Zpověď vraha), přinášející celkem 9 skladeb a 28 minut metalu s výraznými melodickými nápady, starší songy jsou v angličtině, novější česky. Tato deska tak ilustrativně odráží jakési přechodné období uvedené výše, nicméně i přes tento vývoj působí CD velmi soudržně a vyrovnaně.  

Temné náladě hudby, podporované velice solidním zvukem, odpovídají i texty, z nichž některé jejich názvy jsou dostatečně výmluvné: Na sklonku života, Roztrhaná nebo Poslední den.

Jakýmsi bonusem alba je devátá kompozice, představující zhudebnění slavné básně světové literatury, Zdechliny ze sbírky Květy zla od Charlese Baudelairea.

Přesně o rok později se skupina uzavírá "v Davosu" opětovně, aby zde připravila svoji druhou nahrávku, tentokrát již výhradně s českými texty (pomineme-li jeden z bonusů, Obrazekcover 13 Candles od skupiny Bathory), s názvem Znovu živí: stopáž 36 minut, desítka skladeb.

Nastoupený styl se v zásadě nemění, v tomto směru má kapela jasno: vítězí nápaditý black metal, střídající hutné valivky se šlapavými mo(nu)menty a nechybí ani "nějaká ta" kytarová vybrnkávačka.

Jako druhý bonus obsahuje nahrávka cover známé písně Smlouva s peklem, původem pod názvem Memento (píseň je o drogové problematice) od skupiny Fata Morgana, v širší známost vešlé díky skupině Torr - viz třeba jejich debut Armageddon.

Za zvláštní zmínku stojí rovněž hit Lože vyvrhelovo, jednak proto, že na něj byl v červnu 2009 natočen velmi zdařilý videoklip, jednak z důvodu toho, že obsahuje "promluvy" herce Ladislava Peška z filmu Hrátky s čertem.

Posun je znát ve stylovém černobílém bookletu, který oproti první nahrávce obsahuje i - červeně tištěné - texty, tradičně kromě bonusových skladeb.

Diskografii skupiny doplňuje ještě DVD Defeated, natočené naživo ve známém vyškovském rockovém klubu B-29 v roce 2006 a vydané o rok později; je možná tak trochu originalitou Defeated, že tento DVD-kotouček je vlastně vůbec prvotním Obrazekpočinem v diskografii kapely.

Co se týče živých vystoupení, band se na pódiích potkal například s takovými legendami svého žánru, jako jsou Torr nebo Asgard - společný brněnský koncert s posledně jmenovanou kapelou jste mohli navštívit koncem května 2009 v klubu 100 WATT (report zde).

Ústřední postavou smečky je již zmíněný kytarista Pačess neboli Mr. Wolff, výhradní autor hudby (v současné době hraje rovněž v brněnském Asgardu), který  v jistém rozhovoru prohlásil, že než Black Sabbath, Bathory a Torr neposlouchá nic jiného. Texty si píše zpěvák Štěpán. Sestavu dále tvoří bubeník Béérdt (tato trojice natočila obě desky) a na basu hraje od ledna 2009 Pan B.U.B.O.  

Třebaže obě dosud vydané nahrávky naplňují atributy plnohodnotných CD (pomineme-li vypalovací technologii), skupina sama je označuje za dema a svoje debutové CD chystá k vydání na podzim 2009 u známého pardubického vydavatelství Pandamusic, na němž by pod názvem Lože vyvrhelovo měly být přítomny zejména úplně nové skladby a jako bonus nové verze některých starších fláků, takže všichni příznivci poctivého invenčního black metalu se mají určitě na co těšit!

Odkazy na skupinu:

defeated.wz.cz
bandzone.cz/defeated

Sestava:

Štěpán - zpěv
Pačess (Mr. Wolff) - kytara, zpěv (když bylo potřeba, nahrál ve studiu i basu)
Pan B.U.B.O. - basa
Béérdt - bicí
 
 

Komentáře

Můžete použít následující HTML tagy a atributy:
<a href="" title=""> <blockquote cite=""> <code> <b> <i> <u>