Profil Christoffer

Obrazek

Brněnská metalová skupina CHRISTOFFER vznikla na troskách seskupení Dehydrated, nazvaného samozřejmě po vstupní skladbě Pestilence z druhého alba Consuming Impulse (prosím, nezaměňovat se stejnojmennou slovenskou metalovou bandou). Stalo se tak pravděpodobně někdy v průběhu roku 1991, kdy postupně vykrystalizovalo toto složení, které se už nikdy nezměnilo:

Kolda – zpěv
Zbyňál – kytara
Vlašák – kytara
Hajdys – basa
Dědek – bicí.

Sestava se nikdy nezměnila z jednoho prostého důvodu, a sice že kapela neměla dlouhého trvání: rozpadla se totiž počátkem roku 1994 (že by nahnáno před maturitou?), aniž by mezitím stihla jedno jediné veřejné vystoupení. I přes uvedené okolnosti je pro mne osobně Obrazekskupina Christoffer nezapomenutelná, určitě i proto, že po sobě zanechala několik, byť příšerných nahrávek.

Ovšem i přes veškeré výtky nutno podotknout, že někteří muzikanti z Christofferu se později uplatnili ve známých brněnských, ačkolivěk již nikolivěk metalových  kapelách: třeba kytarista v Dust a basák v Animal Farm.

Kromě celé řady tak říkajíc vývojových záznamů bylo dochováno i jedno neoficiální, bezejmenné demo, natočené v roce 1993. Pořízeno bylo tím způsobem, že doprostřed tehdejší zkušebny ve slatinské garáži jsme jednu neděli položili kazeťák, a po průzkumu jednotlivých zvukových odrazů bylo natočeno celkem šest písní, tři se zpěvem a tři v instrumentální verzi. Dost dobře si pamatuji, jak jsem byl rád, že už to mám za sebou, a spolu se zpěvákem Koldou jsme vyrazili na fotbal, kdy v nádherné skoroletní atmosféře zvítězilo Boby Brno nad Duklou Praha 2:1 (oba brněnské góly dával stoper Křivánek).

Styl naší kapely jest asi nepojmenovatelný: základem byl  tehdy populární death metal, do nějž se ovšem vkrádaly různé jiné vlivy, jako například heavy metal, thrash metal nebo občasný obecný rock. Znakem námi produkované hudby byla častá změna riffu, rytmu i tempa, takže se to vlastně naživo nedalo vůbec zahrát :-).  Tato pestrost byla v podstatě tzv. znouzectnost: nedokázali jsme totiž jediný hudební nápad rozvinout v celou skladbu.    

Nicméně i přes shora uvedené skutečnosti se mi naše tehdejší muzika stále líbí – zrovna dneska jsem si naše demo pustil, a bavilo mne natolik, že jsem ho vyposlechl dokonce dvakrát, což se mi u tuzemské produkce příliš často nestává :-).

Ač jsem si vědom, že dělám cosi šíleného, rozhodl jsem se ty naše příšerné nahrávky zveřejnit. Zatím jsou sice jenom na kazetách, ale již se pracuje na tom, aby byly převedeny do digitální podoby; ihned poté bude založen Bandzone profil skupiny Christoffer.   
Těším se na to jak malý děcko. Pokud chcete slyšet něco příšerného, ale opravdu příšerného, sledujte tento web a následně i zmíněný BZ profil.

Zdraví (polo)šílený Dědek
 

Komentáře

Můžete použít následující HTML tagy a atributy:
<a href="" title=""> <blockquote cite=""> <code> <b> <i> <u>