Profil Charlie The Bomber

Základy skupiny Charlie The Bomber (charlie-the-bomber.cz) byly položeny v akustické podobě již koncem 80. let; po příchodu zpěváka a kytaristy Toma Jegra (ex-Detto) v roce 1991 začíná kapela nabývat své výsostné elektrické - hard / blues rockové podoby. 

Kromě samozřejmých koncertních vystoupení se prvotním výraznějším počinem stalo v roce 1992 natočení demosnímku, z nějž song Jenom půl exceloval 12 měsíců v Demoparádě cd1-1-400c.jpgbrněnského Rádia Hády, aby byl následně na žádost samotné kapely (!) ze soutěže stažen. 

Vrcholným počinem této blues rockové bandy bylo natočení debutového alba Jenom půl  (nosič CD + MC) v říjnu 1994 v ostravském studiu Citron.  Dle dobových zdrojů skupina vybírala 12 písní z celkem padesáti složených...

Deska, obsahující hity či další výrazné skladby jako Jenom půl, Chicago, Láhev s jedem anebo Cesta slz (původní název Amerika země Indiánů) vychází v roce 1995 u Free Art Production, natočena sestavou Tom Jegr – zpěv a kytara, Franta Goliš Drápal – baskytara a zpěv, Petr Pedro Klim – bicí, Darek Neuman (foukací harmonika), Leopold Dvořáček – saxofony a flétna, a jako host Richard Lašek (conga, cabasa atd.).  Aranžérskou zajímavostí tak je, že na desce oproti dřívějšímu výrazivu kapely chybí klávesy, naopak zde najdeme saxofon, flétnu či foukací harmoniku, celkově je však sound nahrávky dosti tvrdý, výrazně blues rock – hard rockový. 

V souvislosti s CD je důležité zmínit rovněž oficiální videoklip Jenom půl, který je k dispozici zde:

Důležitým faktem pro všechny, kdo CD nemají z doby jeho původního vydání a mají o něj zájem, je jeho reedice z roku 2011 vydavatelstvím JV RECORDS – jirivanek.com, případně je možná fyzická koupě v FT Records na brněnském Kapucínském náměstí  10 – ftrecords.cz.

Bohužel, dosažení pomyslného vrcholu v podobě vydání CD, i v podobě společného koncertu v brněnské hale Rondo se světovou legendou Nazareth, se zřejmě podepsalo i na brzkém zániku souboru v roce 1996, od kteréžto doby Charlie The Bomber – snad s určitými výjimkami - mlčel.

L. P. 2006 začal frontman Charlieho The Bombera fungovat s formací Tom Jegr & Gang, aby rokem 2010 vydal svoje sólové album Jukebox 2010, ale to nestačilo.

Stalo se to v onu letní sobotu 23. července 2011 v brněnském Mariánském údolí: zdánlivě nečekané, ale přesto na plakátech jasně deklarované vystoupení skupiny Charlie The Bomber v unikátní sestavě Tom Jegr, Franta Goliš Drápal, bubeník Luboš Beránek (kteřížto tři se dávno znají nejen z formace Detto) a - na plakátech neavizovaný, leč Charlieho tvořící harmonikář Darek Neuman.

Tehdejší znovuzrození Charlieho? Ano. A koho by zpětně zajímal report z této akce, může na našem webu kliknout zde.

A jakoby se to tímhle koncertem všechno opět spustilo, a „začalo“ to tam kde skončilo, totiž společným koncertem Charlie The Bomber s Nazareth, tentokrát v KD Semilasso v prosinci 2011, aby se tu navíc Vlastou Redlem pokřtilo nové novoučké CD Šťastný dny přijdou, natočené v říjnu 2011 ve studiu „U dvou ptáků“ (no jsou to holt dva ptáci, ten Goliš a Jégr)...

Nové album Šťastný dny přijdou natočila klasická čtyřka Jegr – Drápal – Klim – Neuman, kterou doplnil tentokrát na klávesy Mirek Frolich Veselý, vydalo opět JV RECORDS (odkazy viz výše).jv0015-2.jpg

Deska novinková, nicméně leckterý předestřený materiál poctivě zrající - důkazem budiž například letitá hard rocková skladba Zavírací doba, kterou jest možno slyšet už na unikátním neoficiálním záznamu z koncertu skupiny Detto dne 1. července 1988 ve Šlapanicích, anebo kompozice Rty který lžou, jež vyšla paradoxně později než Rty který lžou 2 (již zmíněný Jukebox 2010).

Recenzi tohoto alba od renomovaného nezávislého publicisty Petra Gratiase si můžete přečíst tady.

První samostatný koncert Charlie The Bomber se po letech odehrál 25. dubna 2012 v brněnském Metro Music Baru, a kdo by si chtěl připomenout atmosféru vystoupení, může opět v rámci našeho webu.

Mezitím ovšem skvadra stihla ještě účast na III. ročníku festivalu Brněnský Beatfest v KD Semilasso (březen 2012), což pro ni následně znamenalo další dějinný okamžik, neboť počátkem roku 2013 vydalo FT Records živou kompilaci z prvních tří ročníků festu, nazvanou Brněnský Beatfest Live, na níž je obsažena rovněž první historická oficiální živá nahrávka skupiny Charlie The Bomber – skladba V kleci z debutového alba (bližší informace viz výše ohledně FT Records).

Jak se zdá, možnosti pro kapelu jsou obrovské, je stále spousta cílů, jež ještě nebyly dosaženy.

První z nich je již narýsován na středu 26. června 2013 v Metro Music Baru, kdy si poprvé v životě a na světě zahrají společně na jednom stejdži obě Jégrovy formace – Charlie The Bomber a Tom Jegr & Gang.  

Cílem druhým je realizace akustické verze písní Charlieho v sestavě s kontrabasem namísto basy, a cajonem. 

A cíl třetí? Nedávno Goliš na web Čárlíků napsal, že existují  živé nahrávky kapely z Musilky, od Ladi Frgala. A tak se třeba jednou dočkají oficiálního vydání, protože jestli to zvučil Laďa Frgal (R.I.P.), tak bych se o ten sound vůbec nebál. Nicméně těmito úvahami již „bolestně“ překračuji rámec objektivního žánru zvaného profil, a proto radši zavčasu končím.

Důležité odkazy:

Oficiální stránky skupiny: charlie-the-bomber.cz
Historie - novinové články: tomjegr.cz/historie2-gang.htm

chtb.jpg

 

Komentáře

Můžete použít následující HTML tagy a atributy:
<a href="" title=""> <blockquote cite=""> <code> <b> <i> <u>