OSLAVA TUBLY V OSLAVANECH

OSLAVA TUBLY V OSLAVANECH

Je sluncem i pivem zalitá neděle 12. září 2021 a čerstvý absolvent fakulty farmacie Olda Kolda právě vystupuje nikoliv na pódiu, ale z autobusu na oslavanském náměstí, takřka přímo vedle pódia, kde za chvíli vystupuje skupina TUBLATANKA, která je ve své životní pouti přeci jen trochu úspěšnější než fanoušek Olda Kolda, a přitom ten toho nedokázal málo: Vystudoval farmacii, má dvě již skoro dospělé děti, který na něho už pomalu serou, manželku, která mu po těch letech dávno nechce dát (Olda neví, že dává sousedovi), a psa, kterej na něj štěká. Život jako z pohádky – Olda je prostě taková Popelka.  

Fanoušek Olda Kolda se rozhodl vystudovat farmacii ze 2 důvodů: Jednak proto, že ji vystudoval rovněž lídr zmíněné filharmonie, pan Martin Maťo Ďurinda, a za druhé proto, že od zmíněné kapely miluje kompozici Dajte mi na to liek. Přičemž na tomto místě vhodno zdůraznit, že fanoušek Olda Kolda miluje kompozici Dajte mi na to liek ze 2 důvodů: za 1) proto, že se mu po 15 letech podařilo v Plzni dostudovat farmacii, a za 2) proto, že nesnáší vakcíny, a tak dává přednost poctivým lékům – třeba tomu plzeňskému, který od dob svých studií pravidelně užívá, nicméně přímo na místě nepohrdl ani výsostným mokem oslavanským.

Vystoupiv z přistavšího airbusu, nastavil Olda Kolda svou tvář vstříc žhnoucí plynové kouli a po ztuhlém hodinovém sezení radostně protáhl všechny své údy, tedy krom jediného, který si radostně protáhne až doma.

Po deklarovaném zdravotním protažení musel Olda Kolda uznat, že oslavanští radní asi nebudou úplně blbí, poněvadž na dvoudenních slavnostech postupně – alepoň dle plakátu - vystoupili například kluci z HlaHoLiM, tj. hantecový Honza Hlaváček & Libor Machata, regionální bandy s vtipnými i milými názvy jako Assy Rock a Relax, motorkář – nemotorkář Luděk Savana Urbánek se svým „poťouchlým“ triem zovaným Papakult (ehm, s návštěvou papeže na sídlišti Luník IX to myslím nemá nic společného, takže to „nevidím vůbec černě“) anebo po koncertě Tubly ještě další tuzemská legenda, formace Turbo (Olda Kolda si ji už roky neplete s polským heavy metalem).

Jelikož Oldovi Koldovi manželka již několik let (poté, co láska beznadějně vyprchala) naznačuje, že (nejen) soused ho má delšího, chtěl v rámci návštěvy Oslavan absolvovat i exkurzi v Muzeu krátkých palných zbraní, ale byl už příliš krátký čas, protože právě začínala hrát – TU-BLA-TAN-KA!!!

Ač větráky pilně větraly (nemyslím piva), tak „Trochu sa potím, trochu sa potím“ zpíval Maťo v Dajte mi na to liek, a Olda Kolda se na sluncem a pivem zalitém oslavanském náměstí trochu potil, trochu se potil, nicméně i přesto dokázal ocenit, jak Martinové Ďurinda a Sarvaš dokázali již před skoro 40 lety předpovědět příchod covidu. Inu, ne nadarmo je Tubla československým hard rockovým prorockem! A to i přesto, že už více než 10 let nevydala novou řadovou desku…

Mimochodem, ani Olda Kolda (a to vystudoval v Plzni farmacii) neví, co po slovensky znamená „bútlavý“, a neví to ani leckterý internetový transformátor, pardon, translátor. Ale prej „vykotlaný“, a kotliny, ty má Olda Kolda rád, jinak by přece nejezdil každý rok do Beskyd.

Posléze z pódia zazněl Kabát, tedy pardon – Moj starý dobrý kabát z jednoho z našich korunovačních metalových klenotů, ze žezla ŽZO, tj. Žeravé znamenie osudu, ovšem Olda ocenil zejména méně známou pecku z alba Nebo – peklo  - raj, aneb 4. díl cyklu Šlabikár, tzn. Šlabikár IV.

Fanoušek Olda Kolda není žádný nelida, a tak mu logicky ukápla nejedna slzička, když spolu s nestárnoucím Maťom i Matkou zpíval „Je mi lʼúto, tvojich vrások..“, anebo krátce na to jeden z dalších největších šlágrů domácího hard & heavy, a sice necenzurovaný text Skúsime to cez vesmír (čili namísto „tam kde niet vojakov“ naplno „zrušíme vojakov“, což v době Varšavské smlouvy samozřejmě takhle naostro nešlo, neboť by toho mohli využít zákeřní, neustále na chybu číhající imperialisti).

Před nesmírným vesmírem byla ještě i docela legrace, panč Maťo začal s publikem klasické „heja heja“ neboli halekačky, jenomže když svůj hlas hodil nahoru do fistule, odpovědí z diváctva mu nebyl falzet srovnatelný, leč lakonicky suchá konstatace „A kurva, to nedám.“ 

Jinak musím velice ocenit režisérský smysl pro humor autora Standy Vybírala, který v okamžiku, kdy Tubla zpívala „vezieme krásky, každá nám život dá“ zaměřil svůj objektiv skutečně na krásku, na krásku ve stánku právě Tublatanky (o poprsí džentlmen samozřejmě nemluví, neb džentlmen se dívá zásadně pouze do očí, což je ovšem obecný krycí název pro bradavky) – no však se podívejte, čas cca 5:43:

Pravda, zmíněný stánek Tubly nebyl úplně nejlevnější, neb koupit si „firemní“ zapalovač za dvě stovky, to už musíte být ňákej pyroman!, nicméně když si „spočítáte“, co tahle legenda udělala za ty roky pro nás pro všechny, tak to vychází ještě docela levně, naše drahá Tublo! :-)

Basák Ďuro Topor měl na sobě velmi veselé triko, připomínající barevnou reklamu snad veškeré ovoce světa, zatímco bicman Peter Schlosser měl na stejdži dva poctivé kopáky s logy – považte – Peter Schlosser. Inu, jasnej firemní hráč!

Fanoušek Olda Kolda byl v neděli tak očividně i „ušislyšně“ nadšený (skákal, zpíval, tleskal, křičel, podupoval si jednou nohou atd.), že jsem mu na závěr musel položit jedinou otázku: „Pane Oldo Koldo, jak byste prosím zhodnotil dnešní vystoupení?“ – A Olda Kolda: „Supr atmoška, narváno, lidi se bavili, Tublatanka nadšená.“ – Chcete něco víc?

Určitě víte, že Oslavany, ač neveliké, nejsou pouhou obcí, ale představují město, čímž pádem je jasný, že - - - že - - - že Dnes mám rande so svojim mestom, kdy Maťo hned v úvodu – velmi vtipně před nadcházejícími českými volbami – zvolal: „A ja sa těším na Vaše hlasy!“ – Je to jasný, nejen DNES volte TUBLATANKU!!!

A co už na tom, že právě neodbilo desať hodín, ale že bylo teprve odpoledne, tahle hudební sexbomba zněla v nádherném, od desky odlišném, takřka bluesově strukturovaném aranžmá, a Oslavany ztichly, aby posléze svou plnou silou vybuchly… „A poďte – poďte s nami!“

Chlapík Alkehol si v čase 2:58 posadí synátora tzv. „na koňa“, a na koni i na nohou jsou Tubla aj celé Oslavany. Krásný to, vpravdě opojný pocit, že tahle muzika, na níž jsem vyrostl, se pořád hraje a zní!!! 

A na úplný závěr mi prosím dovolte drobnou humoresku – Pražáci teď nechť prosím nečtou. Víte, jak se pražsky řekne Pravda víťazí?  - Miloš Zeman. :-)

Po oslavansky sa to však volá TU – BLA – TAN – KA!!!

Zdraví Dědek.

 

YT kanál Stanislav Vybíral:

https://www.youtube.com/channel/UCHyjgv7TP_aQHKj96cMuEOQ

YT kanál Jana Pokorná:

https://www.youtube.com/channel/UCezsy_WizuRgnpqetdrSwkQ/featured

Komentáře

Můžete použít následující HTML tagy a atributy:
<a href="" title=""> <blockquote cite=""> <code> <b> <i> <u>