NOVÝ DUET DANY FITZ, JAROSLAVA ALBERTA KRONKA A KAPELY GO

NOVÝ DUET DANY FITZ, JAROSLAVA ALBERTA KRONKA A KAPELY GO

Jarda Albert Kronek se duetům nikdy moc nevěnoval, pokud tedy nepočítáme tzv. „hovězí duety“ - ať už v Kernu nebo v Albandu – s Liborem Machatou. To bychom ale hovořili spíše o podpoře sborových zpěvů, jež si Albert užil například i s děvčaty z Loretty (viz CD Ztráty a nářezy).

Zde však máme na mysli klasické duety. Pokud počítám správně, Kronek za svůj život natočil oficiálně celkem čtyři, a všechny mimo své takřka 30-leté působení v Kernu. Možná je jich tak málo i proto, že Albert k mikrofonu nikdy nikoho moc nepotřeboval, neboť jakožto mimořádně vybavený baryton si vystačil sám.

První duet, Hádej se zpěvačkou Ludmilou Podubeckou, pochází z roku 1978 a natočen byl s Armádním uměleckým souborem Víta Nejedlého, kde byl JAK tou dobou na vojně (nahrávka je uložena v archivu plzeňského Českého rozhlasu).

O více než třicet let později (!), roku 2009, vychází na debutové desce Albandu Kalibrace smyslů písnička, která jako by ani nebyla organickou součástí repertoáru téhle kapely, ale spíše vybočením do sólového projektu: Důlek na míru s Petrou Soukalovou.

Za dalších bezmála 10 let se na druhém albu Albandu Reziduum (2018) zjevuje tentokráte chlapský duet s vítězem Porty Alešem Petrželou, bráchou klávesisty Zbyňka, nazvaný Samaritáni.

A do čtvrtice všeho dobrého nyní k fanouškům přichází čerstvý Kronkův duet s pěvkyní a textařkou Danou Fitz a její kapelou GO – song s hříčkovitým jménem Země ve mně. Jmenované autorce textu se tak podařilo něco nevídaného, a teď tím nemyslím pouhou skutečnost tu, že Kronek duety v životě moc nezpívá, ale ještě něco jiného a mnohem překvapivějšího: Ze všech jmenovaných se totiž jedná o vůbec první duet, kdy Albert nezpívá svoji vlastní písničku a svůj vlastní text, alébrž text cizí! Ano, všechny tři dřívější duety jsou totiž jeho výhradním autorským dílem, včetně nejstarší písně Hádej z roku 1978. - Inu, Země už musela se hnout!

Sama autorka Dana Fitz k tomu řekla: „Když se mi v mysli začala rodit Země ve mně, věděla jsem hned, že to musí být duet. A také jsem měla brzy jasnou a možná troufalou představu, kdo by ho se mnou měl zpívat a kdo se ideálně hlasově i osobnostně dokáže propojit s příběhem písničky. Pak už jsem ho psala přímo na tělo pro J. A. Kronka a pro mne, i když on o tom ještě neměl tušení. Mike Poss textu vdechl hudební tvar a to byla chvíle, kdy jsme J.A.K. oslovili a naše následná spolu“práce“ na duetu nebyla ani tak prací, jako radostí. A já věřím, že to nebyl poslední duet, který jsme spolu nazpívali.“

A pokud byste neznali kapelu s jednoduchým a úderným názvem GO, pak vězte, že v ní – jak už bylo naznačeno - hraje třeba známý brněnský kytarista Michal Pospíšil alias Mike Poss anebo basák známý od Toma Jegra, Hynek Maniac Maňák.

A aby Kronka nebylo zase moc a duetů naopak málo, tož jak se praví v závěru videoklipu, že Dana Fitz & Go se vrátí v písni Bohém, tak jako bonus Vám sem přidáváme odkaz mj. na Bandzone, kde si můžete poslechnout právě tuto posledně jmenovanou zonku, v níž si své party střihl pro změnu známý brněnský všeuměl Luděk Savana Urbánek, no prostě – Bohem políbený Bohém…

Zdraví Dědek.

danafitzgo.cz

Dana Fitz & Go Bandzone

Komentáře

Můžete použít následující HTML tagy a atributy:
<a href="" title=""> <blockquote cite=""> <code> <b> <i> <u>