Matejčik naučil Střihavku profesionálnímu přístupu k muzice aneb v hospodě u piva se nezlepšíš

MATEJČIK NAUČIL STŘIHAVKU PROFESIONÁLNÍMU PŘÍSTUPU K MUZICE

aneb

V HOSPODĚ U PIVA SE NEZLEPŠÍŠ


ObrazekPoznámka: Přiznáváme, že naše avízo v Aktualitách na tento článek je tak trochu slovní hříčkou, čerpající z totožnosti názvu týdeníku Televize s televizí obecně. Druhý "podfuk" je ten, že článek, kterého se naše informace týká, není přímo o Motorbandu, ale tuhle kapelu "pouze" zmiňuje.  No snad se na nás nebudete moc zlobit, protože jde v každém případě o informaci zajímavou.

Týdeník Televize (s TV programem na příští týden, čili od pondělí 9. 11. - číslo 46) přinesl při příležitosti vydání bilančního 2CD i rozhovor se zpěvákem Kamilem Střihavkou, v němž je ve velmi pozitivním smyslu zmiňována i skupina MOTORBAND, resp. její kapelník Libor "Máča" Matejčik. Na otázku "Napadlo vás při poslechu výběru: tohle se mi povedlo, nebo naopak?" odpověděl Kamil Střihavka mimo jiné toto:

..."každý projekt byl pro mě důležitý. V Motorbandu jsem se díky kapelníkovi Liboru Matejčikovi naučil profesionálnímu přístupu k muzice. Každý den jsme zkoušeli a díky tomu se dostali na velmi slušnou technickou úroveň, která byla na první poslech patrná. Pamatuju se na jeho větu: "V hospodě u piva se nezlepšíš." Taky si vzpomínám, jak jsme hráli na Rockfestu, a když na nás přišla řada, zbylo už v sále jen 50 lidí. V šatně jsme remcali, že pár písniček vyhodíme, a on nás seřval: "Pokud nebudete hrát jako před vyprodaným sálem, máte padáka!" A toho se držím dodnes."  

Dodáváme, že zmiňované 2CD Kamila Střihavky obsahuje i tři jeho skladby právě s Motorbandem, které vyšly před dvaceti lety (ano, je tomu fakt už dvě desítky let!) na černých vinylových singlech Supraphonu ve slavné edici Rockmapa, a sice V říši ptáků, Životní styl a Heavy metal.

A když jsme u těch supraphonských SP desek, jako bonus připojujeme komentář Petra Jandy z doby, kdy Motorband natáčel pro Supraphon a edici Rockmapa svůj první singl Je to špás / Fajnovej den (cit. z časopisu ROCK REVUE, ročník I/90):    

"MOTORBAND - povídalo se o nich v kuloárech moc dobře. Přijeli nákladním taxíkem z Teplic, asi to nebylo nejlevnější. Byli tam nacpaní i s aparátem všichni. Máča - šéf, kytarista, velká postava teplického rocku, věděl přesně, co chce, a bubeník (údajně ho Máča dře 5 hodin denně) odehrál všechno napoprvé s takovou samozřejmostí (18 let), že jsem jenom němě čuměl. Bylo to pro mě zatím největší překvapení. Hráli prostě skvěle. Texty nejsou jejich nejsilnější stránkou, jeden text teprve dokonce po cestě dodělávali. Tento rok budou natáčet svoji první velkou desku. Držím palce!"

Poznámka METAL-LINE: Asi zbytečně "prozrazujeme", že oním tak chváleným bubeníkem nebyl nikdo jiný než dnes převelice známý Dan Hafstein.
__________________________________________________________________________________

Zde je část článku umístěná na oficiálních stránkách týdeníku Televize.
 

Komentáře

Můžete použít následující HTML tagy a atributy:
<a href="" title=""> <blockquote cite=""> <code> <b> <i> <u>