MÁTE „ÁČKA“ V „ÁČKÁCH“?

MÁTE „ÁČKA“ V „ÁČKÁCH“?

Vida, jedno jediné písmenko, a pokaždé znamená něco jiného. Když řeknete, že máte „nějaký áčka“, může to znamenat, že jste byli párkrát za školou – máte „áčko“, máte to za „A“, zkrátka absence. A když naopak řeknete, že máte nějaký „Áčka“, tedy „Áčka“ s velkým A, bude to znamenat, že máte doma nahrávky tuzemské metalové skupiny Arakain.

Slovní hříčkou pak je, pokud máte nějaký „áčka“ v „Áčkách“: mohli jste vynechat koncert, ve vaší sbírce může absentovat nějaká jejich placka anebo vám mohla ve své době utéct nějaká jejich písnička, kterou jste poprvé uslyšeli teprve o mnoho let později.

Nemám teď ale na mysli neoficiální koncertní nebo demo - nahrávky zejména z 80. let, dokud ještě kapela nevydávala desky, hovořím pouze o oficiálně vydaných skladbách; jedná se tedy o songy, jež nejsou mimo ofiko platformu, ale i přesto jsou jaksi „mimo“. Proč mimo? Protože se třeba nevešly na klasickou řadovou desku, představují různé bonusy, vyšly na pozapomenutých, dnes nesehnatelných singlech či výběrech (samplerech) a podobně.

Křičíte, že ne, že žádná „áčka“ v „Áčkách“ nemáte? A co takhle následující pecky Arakainu, znáte opravdu úplně všechny? Tak si pojďte odškrtávat:  Zlá křídla osamění, Iluzorium, Hibernatus, Vládci strachu, Duše, Virtua Reality, Ghetto, Dvory chaosu, Je to šílený, Víc už nehledám, Markétka… Pakliže znáte vskutku vše, pak jste opravdový znalec Arakainu a můžete si jít dat panáka.

Trio Zlá křídla osamění, Iluzorium a Hibernatus vyšly na albu Schizofrenie, ovšem pouze jako bonusy CD nosiče, který tehdy většina lidí neměla (resp. píseň Iluzorium na SP Schizofrenie/Iluzorium). Zajímavostí určitě je, že jako autor hudby „Zlých křídel“ je podepsán tehdejší bubeník Áček Štěpán Smetáček, drtivou většinu hudby totiž skládali (bas)kytaristi.

Píseň Duše se stala součástí promosinglu (Ztráty a nálezy, Duše, Proč?) ke kompilaci 15 Vol. 1, vydané k 15. výročí založení kapely, na níž byla rovněž obsažena (společně s bonusem Ghetto), avšak pouze na původním samostatném vydání v roce 1997, zatímco na reedici 15 Vol. 1 & 2 (1998) ji nahradila další novinka Dvory chaosu.

Virtua Reality je novinkovým bonusem druhého kompilačního dílu 15 Vol. 2, nicméně opět jen původního vydání 1997, neboť na již zmíněné, o rok pozdější společné reedici 15 Vol. 1 & 2 ji „zastoupila“ v tu dobu aktuální novinka Je to šílený. Ten kdo tedy vlastní všechny 4 kompilační disky, nemusí vůbec litovat, neboť tyto nejsou zcela totožné!

Studiové songy Víc už nehledám a Markétka se staly bonusovým materiálem 2CD Gambrinus Live! z koncertu natočeného 10. 6. 1999 ve sportovní hale Vodova v Brně.

Pro všechny znalce Arakainu je však zřejmě naprostým unikátem skladba Vládci strachu (samozřejmě nezaměňovat s foneticky podobnými Strážci času), která se ani jako bonus nedostala na žádnou placku přímo souboru samotného, ale je součástí pouze sampleru Spark – In The Dark z roku 1996. Na FB profilu webzinu Metal Forever & Metal Man se k této zonce objevila v roce 2013 tato noticka:

„MUSIC TIP: ARAKAIN – Vládci strachu (1996)

Česká heavy metalová kapela Arakain v roce 1996 přispěla na album „Spark – In The Dark“ skladbou „Vládci strachu“, která se nevešla na album „S.O.S.“. Doporučujeme k poslechu, neboť ji nemusí každý fanda této legendy znát.“

Dědek se zcela upřímně přiznává, že tuhle píseň slyšel teď v únoru 2021 asi vůbec poprvé v životě, zkrátka měl v „Áčkách“ takový malý „áčko“ (to stejné ovšem musí čestně přiznat i u Duše a Virtua Reality). A co Vy?  

Níže připojujeme odkazy na pětici ze shora zmíněných skladeb, ty zbývající si v případě zájmu můžete najít sami – na YouTube jsou všechny.

P.S.: A pokud jste dočetli až sem, musím s potěšením konstatovat, že ohledně tohodle článku „áčko“ rozhodně nemáte!

Zdraví Dědek.

Vládci Strachu:

Duše:

Virtua Reality:

Markétka:

Víc Už Nehledám:

Komentáře

Můžete použít následující HTML tagy a atributy:
<a href="" title=""> <blockquote cite=""> <code> <b> <i> <u>