Když jde Uriáš do nebe

Když jde Uriáš do nebe

Tož nám to ta paní smrtka začíná zas kosit, rozzvoněla umíráček a odnesl to nejdříve Eddie Van Halen, a teď Ken Hensley. 

Na Vánoce Česká televize plánuje reprízovat třeba pohádky Anděl Páně 1 a 2, kde jak známo vystupuje v hlavní roli i čert Uriáš. Tyto dva díly mají mít v budoucnu pokračování, jež se má údajně jmenovat Anděl Páne 3 : Králové. Jenomže tenhle hudební Uriáš, ani kdyby si Českou televizi naladil čistě náhodou, už u toho určitě nebude. 

A přitom „pohádkový žánr“ nelze Hensleymu upřít - za život jsem slyšel X rockových balad, ale Return To Fantasy mne svou křišťálovou čistotou nechává v kontrastu s ním zcela nečistým. Leč nadšeným. 

Když Ken Hensley svůj domov jménem Uriah Heep opouštěl, byly toho plné noviny. Legendou zůstaly obě tratě – Ken Hensley i Uriah Heep. 

V měsíčníku Melodie č. 4/duben 1988 vyšel zcela unikátní rozhovor + report z vánočního koncertu Uriah Heep, již bez Kena, v Hradci Králové 1987 – 12 000 fans (autoři Jiří Koula, Petr Slabý). Cit. report je důkazem, že Hensleyho skladby byly samozřejmě stále nejdůležitější součástí „heepsterie“: „Po každé skladbě následuje hromový aplaus, ale doslova bouře nadšení se rozpoutává při skladbách The Wizard, July Morning, Gypsy či Easy Livin’, které skupinu proslavily a nesmazatelně se zapsaly do srdcí rockových fanoušků na celém světě.“ 

Ovšem navěky tady zůstává ona Dáma v černém, Lady In Black. Když ji Arakain v čele s Alešem Brichtou zařadil s českým textem na dnes již slavné přeslavné CD Legendy, možná netušil, že se u nás alba prodá v polovině 90. let cca 50 000 kusů (sic!) a česká verze se v tu dobu stane jednou z jeho (a nejen jeho!) nejhranějších rockových rádiových písní, vedle Baráku na odstřel a Dívky s perlami ve vlasech. Jó, to kdyby Ken věděl! - „Ta dívka u oltáře“ ... možná teď jen pláče. Slečna Závist. 

I díky svému bratrovi Paulovi jsem měl tu čest zažít jeden z posledních koncertů Kena Hensleyho, a kdož chcete číst report, jak hrál tento génius právě u nás v Brně, přímo v Brně, klikněte na příslušný odkaz pod čarou. 

Zbytek už nežádá zbytečných slov – ty písničky jsou Pekelně dobrý a tenhle Uriáš má Morning v Rockovým Nebi. 

Tady Dědek. 

spark-rockmagazine.cz/zemrel-ken-hensley-byvaly-clen-uriah-heep
https://www.metal-line.cz/articles/report-29-10-2017-ken-hensley-ex-uriah-heep...rum-1149

Komentáře

Můžete použít následující HTML tagy a atributy:
<a href="" title=""> <blockquote cite=""> <code> <b> <i> <u>