JOHANKA Z (P)ARKU

JOHANKA Z (P)ARKU

Každý národ potřebuje své hrdiny, zejména v dobách nejtěžších. Jeanne dʼArc, Panna Orleánská, je jednou z největších. A jelikož tato doba celosvětově není nejlepší, napadlo mne vzpomenout metalově i nemetalově na pár písniček, v nichž se téma Johanky skví. A to jak historicky, tak i odvozeně, neb jméno Johanka se stalo zvláštním symbolem, který po oněch staletích vzbuzuje i dobové kontexty. Chcete-li, poslechněte skladby, jež jsem pro tuto chvíli vybral.   

Z RUÁNU STOUPÁ DÝM…

Než jsem stačil poznat metal, miloval jsem Jirku Korna. Jako kdyby jeho dynamický Windsurfing s geniální hudbou Petra Hapky předznamenal moje stejně dynamické směřování k metalu. A tak jsem poznal i fantastický převzatý ploužák (Bright Eyes, hudba: Mike Batt), který by byl jako metalový cover zcela znamenitý, a sice Jeanne dʼArc (nemůžu tomu uvěřit, na obalu 1981, na středu vinylu dokonce 1980) – úplně tam slyším ty kytarový kila… Text: fenomén českých slov Zdeněk Borovec.

JOHANKA Z PARKU

Divadlo snů je pohledem zpět naprosto unikátní rockový projekt (2CD + DVD), a není to jenom proto, že na něj deseti skladbami přispěl brněnský black metalový génius Petr Blackie Hošek; nicméně jednou z nich je právě – Johanka z parku (2006):    

…A PROSTĚ „JENOM“ JOHANKA

A jestliže si užívám aktuální reedice (Tublatanka, Törr, Root, Team atd.), tak z hlediska metalu bohužel nikoliv (stačil jsem totiž už dřív skoro všechno, co mi chybělo, sehnat po brněnských bazarech), ovšem na CD jsem nyní zakoupil všechna v tomto formátu chybějící alba Petera Nagye. Jedním z nich je i slavné, překvapivě velmi rockové „Myslíš na to, na čo myslím ja?“, a třebaže různých výběrů Petrových písniček vychází snad až přehršel, Johanku jsem na žádném nenašel. Takže si ji pusťme z řadovky (1986), „so ktorou nikdy nezostarneš“ (což je snad v tomto případě z mé strany až skoro černý humor). 

Vážení čtenáři, „tři různé panny“ máme za sebou (ano, určitě by se jich našlo víc – rozuměno v hudbě), takže v nynějších neklidných dějinách zbývá odpověď na jedinou otázku:

Panna, nebo orel?

Tady Dědek.

Komentáře

Můžete použít následující HTML tagy a atributy:
<a href="" title=""> <blockquote cite=""> <code> <b> <i> <u>