JAK DLOUHO ČEKÁME NA NOVOU ŘADOVKU NAŠICH METALOVÝCH MATADORŮ?  Statistický průzkum exkluzivně na našem webu!

JAK DLOUHO ČEKÁME NA NOVOU ŘADOVKU NAŠICH METALOVÝCH MATADORŮ? Statistický průzkum exkluzivně na našem webu!

Konec každého roku je příležitost k bilancování. A tak jsem se rozhodl zbilancovat, jak vlastně dlouho, kolik let čekáme na vydání každé nové řadové desky našich metalových matadorů.

Podotýkám řadové, takže prostě každá nová studiovka, nepočítají se lajvky, výběry, EP, singly atd.

A aby tahle statistika měla trochu objektivní úroveň, tak je jasné, že to nemůžeme bilancovat pouze k aktuálnímu roku, protože letos vydá desku jedna kapela a další rok ta druhá.

Tož poněvadž se píše rok 2022, tak jsem jakožto relativně objektivní dobu zvolil čas 22 let, chilližto budeme mapovat od roku 2000.

A aby byl žebříček trošku pikantnější, ta „nejhorší“ kapela bude nakonec „nejlepší“, tj. budeme hodnotit od nejméně let pauzy po ty roky nejdelší. Pojďme na to!

Poznámka: Výběr kapel je čistě subjektivní, takže pokud zde nenajdete tu svoji, moc se omlouváme, ale klidně si ji do toho žebříčku vřaďte pomyslně sami, anebo nám třeba napište. Díky moc. 

Poznámka č. 2: Je jasné, že tento článek může hodnotit pouze kvantitu, nikoliv kvalitu. Což znamená, že kvalita vydaných desek zůstává tímto článkem zcela nedotčena!

ARAKAIN

Stálice naší metalové scény, absolutní rekordman naší bilance: 9 řadovek za 22 posledních let. To už se ani nedá všechno jmenovat, takže jen ty nejdůležitější: Metalmorfoza, Labyrint, Restart. Arakain má jednu zásadní výhodu: sám překlenul svoje vlastní členy, takže na nich není závislý, tj. funguje i navzdory personálním změnám. Akorát su zvědavej, co bude, až do důchodu odejde taťka URBAN. TOUŽIM po tom to vědět. :-)

Časový průměr: 2,44 let

DOGA

Z původní thrash metalové platformy se postupně pod vlivem výrazzného Izziho vyvinula megaprda tuzemské tvrdě rockové scény, která nám přinesla dárečky jako Holka samosexuál, Poletuju, Když chlapi tančí, Nejsi nevinná či Popojedem. Aktuálně vydala album Respekt, a celkově se řadí k nejproduktivnějším vokálně-instrumentálním souborům u nás, ježto od roku 2000 prezentovala celkem 8 alb (!). Není sice první (jó, na taťku Urbana budeš muset, Izzi, ještě trochu přidat), ale stříbro je vlastně ještě hezčí kov než zlato.

V této rubrice ovšem není na bedně ani jedna z těchto jmenovaných skupin, protože u nás je první ten, kdo nevydal nic, tedy rozuměno jako první „nejhorší“ – viz níže.

Časový průměr:  2, 75 let

NOVINKA!!!

TÖRR

(Nejen) od roku 2000 tahle smečka valí jak sviňa – stihla z kalhot vytáhnout celkem 666, pardon, 6 řadovek: kontroverzní Tanec svatýho Víta, slavnou Made in Hell, Törritorium, fantasticky mysteriózní Tempus Fugit, Black ʼnʼ Roll, a aktuální Inkvizitörr, který jsem bohužel celý ještě neslyšel, panč v Brně prostě zatím není, nebo o tom aspoň nevím (asi budu muset na Internet :-).

Törre, v hudbě nemáš co zlepšovat, ale polepši se v distribuci! Nevídáno neslýcháno (to druhé doslova), aby jedna z nejdůležitějších kapel týhle země měla distribuci akorát přes web… Kladivo na Tebe, ty jedna krásná čarodějnice :-)

Co čert chtěl, je to tady, těch 666:

Časový průměr: 3,666 let

KABÁT:

Kdo si ještě pamatuje, že tahle kdysi thrash metalová banda z Teplic zpívala fláky Za trest anebo Koleda, koleda… Dneska se svým heavy rockem vyprodává amfiteátry á la Koloseum a zní jí to fakt dobře.

Od roku 2000 pět zářezů, takže bilance nám vychází docela slušně a zaříznutě, rozuměno kulatě:

Časový průměr: 4 roky

ROOT:

Ajaj, naše brněnská nádherná úderka v čele s Big Bossem! Těch krásných „častušek“, na nichž jsem vyrostl aj povyrostl – třeba Hřbitov! A nedá se zapomenout vinylový singl 7 černých jezdců/666, který stál o tři kačky víc, než bylo tehdy zvykem, tj. 15 Kč, nedají se zapomenout ani další desky. Tož pozvěte Démona!

Black Seal, Madness Of The Graves, Daemon Viam Invenient, Heritage of Satan, Kärgeräs: Return From Oblivion… jaký průměr nám teda vlastně vychází?

Časový průměr: 4,4 let

DEBUSTROL

Dnes už totální klasika, vyučovaná v učebnicích hudební nauky! Mistr Kolinss & spol. dokázali rozvrátit jak zdi všemožných kulturáků, tak i nebesa open-air fesťáků, a jsou pořád tady!!! Vivat Kolinss!

Nicméně s produkcí desek to není úplně nejslavnější, protože mají bilanci za 22 let 4 řadovky: Steak, Přerushit, Rwanda a Válka. Mimochodem, panstvo, sledujete, jak jsou ty všechny názvy tak hrozně krvavý??? Holt dobrá, dlouhodobá krvavá práce!!!

Ovšem Debustrol může těžit z historie, takže Příchod Antikrista nebo 33 let Antikrista řvou, resp. mluví za své.

Časový průměr: 5,5 let

METALINDA

Skupina Metalinda se poslední roky krásně zjevuje i u nás na Moravě, v roce 2019 vydala album Moja hviezda žije a zahrála na fotbalovém Švancarově stadionu za Lužánkami. Aktuálně éterem zní její nový klip Sám proti zlu ze zmíněné desky.

Celková bilance vydaných řadovek je počínaje rokem 2000 ovšem spíše průměrná - 4 placky, což jest:

Časový průměr: 5,5 let

TITANIC:

Nestárnoucí brněnská láska, poctivý heavy metal od podlahy. Koncerty v Rondu, koncerty v Semálu, koncerty v Nebi. Jestli celá Zeměkoule zná Jágra a Haška, tak Brno zná Titanic! A nejen Brno. 120 000 kusů prodanýho Metal Celebration hovoří v naší malý zemičce za vše.

A navíc – po době nečinnosti - se tento orchestr poslední dobou velmi slušně činí. Po roce 2000 vydal celkem 6 placiček, z toho řadové 3: Double Time, Soumrak Titánů a ON, jedno lepší jak druhé a třetí lepší jak první.    

Časový průměr:  7,33 let

TUBLATANKA

Na její novou řadovou desku čekáme již více než 10 let, neboť tou poslední byl Svet v ohrození z roku 2010. Nixméně Maťo nestárne, navíc Tubla pořád vydává něco Dobrého, naposled například 2LP Najlepšie roky, jenomže na rozdíl od Najvačšie Hity No. 3 tam žádná novinka není. Tublo, my chcem novou řadovku, prosím!!!

Bilance řadovek za 22 let je Pánska jazda, Patriot (ten miluju!) a Svet v ohrození. Vianočný deň za řadovku neberu, protože to není původní tvorba. Takže 22 děleno 3 = 7,33. Tj. cca každých 7 let nová deska. Každopádně díky moc, Tublo, nicméně šlápnout trochu na plyn by neškodilo!

Časový průměr: 7,33 let

CITRON:

Kapela, která díky Radimovi Pařízkovi (R.I.P.) vybudovala v tuzemsku slávu heavy metalu. Zlaté desky, Zlatý slavík a prostě Zlatý Citron. Ať se Standou Hranickým (R.I.P.) anebo s Láďou Křížkem (ex-Vitacit), vždy dělala úžasně emotivní autorskou muziku, která rozplývala sály. Nedá se nikdy zapomenout, dá se jen krásně vzpomínat.

Ovšem bilance řadovek je chudá. Od roku 2000 jen dvě (famózní Síla návratů se nedá počítat, neb je retrospektivně kompilační): Bigbítový Pánbů, jedna z NEJVĚTŠÍCH desek tuzemského hard rocku (díky, Stando!) a Rebelie Rebelů (ta pro změnu s Láďou).

Do toho samozřejmě spousta promo a singlů, ale to se v tuhle chvíli nepočítá. Takže?

Časový průměr: 11 let

KERN:

Ach, moje zamilovaná platforma. Jestli na světě něco opravdu miluju, tak je to onanie, pivo a Kern. Pardon: sex, drogy a rokenrol. :-)

Kapela, která ten heavy rockový stoleček mávnutím ruky prostřela od hard rocku přes speed metal až po glam rock a další žánry, se mi navždy vryla do srdce a tluče tam parádní životní rytmy.

Ztrátou bubeníka Karlose Vodičky, který je teď už jenom na houby (Karlosi, zdar!), se bohužel tak trochu i tak hodně ztrácí víra v další desku. Ovšem s Karlosovým podpisem jdou dvě: řadovka Hrnu to k tobě a výběrovka Quadraginta.

Po Karlosově odchodu se po Brně hovořilo alespoň o singlu, tak uvidíme. Kerne, moc Tě mám rád, vydej to … vydej to ze sebe!

Za 22 let 2 řadovky: Síla zvyku a Hrnu to k tobě.

Časový průměr:  11 let

VITACIT:

Vitacit je taková zvláštní kategorie, protože je znám hned ze 3 platforem: Vitacit s Láďou Křížkem, Vitacit s Danem Horynou & Fany Stehlíkem, a Vitacit v podání Miloše Dodo Doležala (viz vynikající retrospektivní 2CD Part I.)

Jenomže co se týče řadovek, je to ne-metalová louka s chudobkami. Za sledované období – 0. Není co počítat. Bohužel. Ale hlavně že kluci hrajou, třeba nakonec i něco novýho nahrajou!

Tož zatím aspoň jedna z nekrásnějších instrumentálek, jaká tady kdy vznikla – Poslední noc satana:

Fandí Dědek.  

P.S.: Pakliže jsem něco špatně spočítal či se nedopočítal, tak se velice omlouvám, z matematiky jsem míval i dvojku, a možná proto jsem šel studovat radši humanitní vědy. Když nás upozorníte na případné chyby, budeme rádi – vždyť jsme jedna rodina, a po přízni řízni! :-)

Komentáře

Můžete použít následující HTML tagy a atributy:
<a href="" title=""> <blockquote cite=""> <code> <b> <i> <u>