HUDEBNÍ VZPOMÍNKY NA KERN 80ʼ - Speciální díl (méně známé covery)

HUDEBNÍ VZPOMÍNKY NA KERN 80ʼ - Speciální díl (méně známé covery)

Vážení hudební přátelé, dnes nás v rámci tohoto oblíbeného cyklu čeká poměrně netradiční díl. A bude netradiční hned dvojmo. Za prvé proto, že jelikož se snažíme respektovat autorská práva, resp. práva výkonných umělců, tak na YT sami původní nahrávky neumisťujeme, pouze využíváme produkty tam umístěné (přičemž ovšem ale srdečně děkujeme všem, kteří na YT něco umisťují, panč bez nich by nebyl ani tento seriál :-), tak tentokrát se bude jednat pouze o kernovský vzorkovník, čili nikolivěk celé skladby, pouze jejich úryvky. Nicméně současně se sluší podotknout, že ježto se jedná o covery, ony originály si z YT poslechneme celé. No a to druhé jsem už vlastně několikrát řekl, totiž nejde o původní kernovskou produkci, alébrž jde o poměrně ojedinělé předělávky.

Už jsme tady v rámci cyklu měli například slavný IM Running Free anebo GFR „American Band“ (u Kernu Maraton), teďka si dáme UFO a ACCEPT. Právě proto, abychom vás moc nenas…rkli, že tady ty nahrávky nejsou celé, tak si dáme rovnou dvě naráz.

KERN: Jenom stárneme (cover UFO: High Flyer, z alba Force, 1975)

Tohle je skutečná kernovská perlička, která se v plné kráse zjevila na CD Rarity 1981-83, jež bylo vydáno samozřejmě o mnoho let později. Kdybych si nekoupil Zpěvník songů kapely Kern (1982 – 1995, sestavil: Tony Vodička), vůbec bych netušil, odkud tato píseň pochází; jelikož jej však doma mám, přečetl jsem si tam, že původním autorem je skupina UFO. A odtud byl pak jen krůček k tomu, zjistit prostřednictvím již zmíněného YouTube, o kterou píseň se jedná. Mimochodem, všimněte si prosím na tu dobu velmi odvážného, vpravdě kontroverzního obalu, jehož hodnocení však přesahuje rámec tohoto cyklu :-):

UFO: High Flyer (LP Force, 1975)

No a zde je ukázka kernovské verze s fenomenálním Jaroslavem Albertem Kronkem (bohužel fakt jen úryvek, nicméně ten text stojí za to si přečíst celý):     

KERN: Jenom stárneme (CD Rarity 1981-83)

Text: Úsměv známý přestal hřát / k dalším stínům přibyl stín / Z výšky závrať náhle mám / ztrácím zájem kdo a s kým / Ref: Jenom stárneme, nic víc / plamen svíčky zhasne dřív / křídla ptákům odlévám (?) / potmě najdu se sám… // Cesta známá bude se plést / dívkám déle než snům / odvykej si po létech brát (?) / ó, máš z touhy splín…

http://www.kern-remember.cz/musicold/jenom_starneme.mp3

Pozorný čtenář si jistě všiml, že v nahrávce již není zachycena druhá sloka, kterou jsem jen bezostyšně opsal z cit. zpěvníku. Pokud by někdo měl nahrávku celou, byl by to poklad. 

A další věc je tajemná: není zcela zřejmé, co přesně se zpívá i ve sloce první (proto jsem tam umístil otazník): nabízelo by se (v souvislosti s ptáky) cosi jako „odlétá“, nicméně zní to opravdu jinak – tak jak jsem při svém nejlepším vědomí a svědomí, a při svém nejhorším sluchu napsal.

KERN: Dluhy (cover ACCEPT: Do It, z alba Iʼm a Rebel, 1980)

Tohle bylo taky docela složitý pátrání, panč já sice Accept znám a akceptuju :-), leč jeho znalcem vskutku nejsem. Podstatný bylo, že jsem měl v době, kdy se Dluhy zjevily v rámci stopáže CD Na Rosničce 1986 (v  obalu označeno pouze jako „rocková inspirace“), informaci ještě ze starýho dobrýho Sklendova webu, že jde o skladbu právě Acceptů.

Jasně, mám sice doma největší klasiky Metal Heart či Russian Roulette, a na přelomu osmdesátek jsem cobyžto teenager dostal od šváry jako dárek kazetu Eat The Heat, leč nejstarší album od Acceptů je u mne doma přeslavné Restless And Wild, žádné starší nemám.

A to byl právě ten problém, a současně jednoduchost řešení. Stačilo díky Encyclopaedii Metallum projít vlastně jen 3 předchozí řadová alba těchhletěch germánskejch klasiků, a když jsem natrefil na „Rebelovskou“ uzavírku  Do It, bylo ještě před kontrolním poslechem jasný, že tohle jsou Dluhy; aneb ať žije fonetika!

DO IT (či snad UDO IT :-): 

Kterak již naznačeno shora, a není v tom žádný dvojsmysl, Dluhy jsem poprvé poznal na Rosničce, tj. v live podobě. Krátce na to se objevily jako studiovka na CD Demo 1984-5, abych po mnoha letech měl tu čest díky Fandovi S. držet v ruce mini Sborník textů z pořadu Jsme lidé (Bulletin Kern, prosinec 1987), v němž je text Dluhů obsažen:

Takhle to nejde, den ze dne brát / mám lokty hned samej šrám / výklady jsou pro náročné / pár stovek (Rosnička + Demo: pár hodin) tejdně… hvězdo, couvám / na útěk / nejdu dál k tvým cílům / Peníze hned jsou pryč, to vím / zbyl mi jen šperk darovaný / všechno si ber, všechno si ber / a nenechej prázdnou skříň (Demo + Rosnička: prázdnou síň) // Dluhy, dluhy, dluhy co mám / dělá jen paráda tvá // Prodám já trouba prázdný (Rosnička + Demo: krásnej) dům / laťka na důvod výšku má / a je mi divně z touhy žen / raděj už nechci žádnou…

Pikantérií určitě je, že ukázky z této starodávné a takřka zapomenuté skladby jsou k dispozici jak na webu staré, tak i nové sestavy, z čehož se dá celkem úspěšně sestavit skoro-plno-hodnotný vzorek, který je tu pro Vás, Kerňáky:   

Dluhy (Demo 1984-5)– úvodní stať (0:20)

http://www.kern-remember.cz/musicold/dluhy.mp3

Dluhy (Demo 1984-5) – část zbytku (1:00)

https://audiomack.com/kernrock/song/12-kern-dluhy-1

Tož děcka, to je pro dnešek všechno, „a zítra zase“. Jenom si na závěr nemohu odpustit tu sílu anglického originálu:  

Kerne, Do It - Do It - Do It Tonight / You Are The Girl Of My Life …  

Zdraví Dědek. 

cover UFO – High Flyer (z alba Force It, 1975)

written by Phill Mogg a Michael Schenker

 

Baby come back, come back to me I'll beg you girl, down on my knees Show me the way, show me the way I need you so, come back - come back - come back to me Do it - do it - do it tonight You are the girl of my life Do it - do it - do it tonight You are the girl of my life

Komentáře

Můžete použít následující HTML tagy a atributy:
<a href="" title=""> <blockquote cite=""> <code> <b> <i> <u>