HUDEBNÍ VZPOMÍNKY NA KERN 80ʼ - HVĚZDÁM UŽ NEVĚŘÍM (LIVE ROSNIČKA 1986)

HUDEBNÍ VZPOMÍNKY NA KERN 80ʼ - HVĚZDÁM UŽ NEVĚŘÍM (LIVE ROSNIČKA 1986)

Po relativně delší odmlce, způsobené mým radostným oněměním nad nálezem kultovní nahrávky Kernu Jsme lidé z roku 1985, je tady opět Vámi oblíbený cyklus HUDEBNÍ VZPOMÍNKY NA KERN 80ʼ. Postupně se v něm propracováváme k oněm nejznámějším songům, nicméně nebojte se, ještě přijdou na řadu i díly věnující se skutečným raritám. 

Dnes je tomu ovšem jinak, dneska tady máme jeden z největších kerňáckých hitů všech dob, šlágr zovaný Hvězdám už nevěřím. A tak si v první řadě pojďme říct, na kterých všech nosičích jej můžeme nalézt:

  1. Demo 1984-5 (vydavatel Kern)
  2. Demo Jsme lidé 1985 (oficiálně dosud nevydáno – jest v plánu – po domluvě s kapelou)
  3. Na Rosničce 1986 (vydavatel Jiří Donné)
  4. SP Jsme lidé / Hvězdám už nevěřím, 1990 (vydavatel Supraphon)
  5. Mistr čas, 1995 (vydavatel Monitor)
  6. Quadraginta, 2018 (vydavatel Umělecká Agentura PK – Petr Klér)

Není to málo, viďte?

Zajímavostí ovšem určitě je, že se „Hvězdy“ nedostaly na slavnej živák Kernu Kdo s koho (Kern Live), 2004 (vydavatel Kern Sound Spouter), a to nikoliv proto, že by nebylo místo (kterýžto důvod naopak potkal instrumentálku Óda na radost, jež vyšla až později na CD Rarity). Hvězdy se tam prostě nevešly, a to zřejmě z jednoho prostého důvodu, že kdyby měl Kern zahrát všechny svý dobový hity, musel by vydat 2CD. Je ovšem pravda, že o vydání druhého vzpomínkového CD se ve své době uvažovalo, ale to už jsem hodně odbočil.

Níže prezentovaný záznam pochází z živého CD Na Rosničce 1986, z fantastického koncertu s Milošem Morávkem (Ing. Slávek Karásek byl na vojně) v nádherném lesním amfiteátru pod Wilsoňákem, tam, kde končívala i slavná „Brněnská 25“, tedy brněnský běžecký půlmaratón, a hned vedle hospody (s nádhernou terasou), kde se servírovala legendární „tvarůžková kunda“ (a jak jsme coby teenageři slintali, viď, Koldo?). 

Pro mnohé (i pro mne) je možná překvapení, že autorem hudby je baskytarista Libor Machata (text Jaroslav Albert Kronek). Takto jest to uvedeno v Bulletinu Kernu z roku 1987, v jehož rámci vyšel i „mini Sborník textů z pořadu Jsme lidé“, zatímco na singlovém supraphonském kotoučku z roku 1990 se už jako autor tituluje pouze obecně Kern. 

Píseň zazněla rovněž na turné Souboj Rebelů 2016, jehož se Jaroslav Albert Kronek zúčastnil s formací The Past (v podstatě z hlediska členů do elektriky převlečenej Alband, z hlediska pecek samozřejmě Kern), stejně jako v rámci koncertu projektu Hrubin (2019) v brněnském Sono Centru. Co se týče samotného akustického Albandu, ten tuto věc – na rozdíl od jiných kerňáckých – nikdy v repertoáru neměl.

Skladba měla i nechtěné politické souvislosti, neboť hvězda (rozuměno rudá hvězda) byla stěžejním symbolem komunistického režimu, takže zpívat v druhé půlce 80. let refrén „Hvězdám už nevěřím“ (a ve sloce „bouři rozpoutanou nezastavíš“) se zdálo být krátce před rokem 1989, á propos v době perestrojky, poměrně odvážné, nicméně schvalovací nomenklaturou text kupodivu prošel (touto cestou velice děkuji kapelníkovi Tonymu Vodičkovi za potřebné konotace).

Zajímavostí mohou být drobné textové odlišnosti jednotlivých verzí (zejména live vs. demo verze), jež jsem se snažil zachytit v níže prezentovaném textu. Nicméně tento jev je (nejen) u Alberta zcela typický, text se prostě vyvíjí, stejně jako se vyvíjí sám autor.

Fotografie použitá na YT se samozřejmě týká až prvního alba „…od narození“, na němž se song Hvězdám už nevěřím nenachází. Ovšem v roce 1990 vyšel paralelně s debutem singl Jsme lidé / Hvězdám už nevěřím, k čemuž mi Tony Vodička řekl v rozhovoru z roku 2008 následující:

Otázka: Víceméně společně s LP ...od narození však vyšel i singl Jsme lidé/Hvězdám už nevěřím. Nicméně má horší zvuk než LP. Znamená to, že jste jej nahrávali samostatně, a proč jste se rozhodli vedle elpíčka s novinkami vydat i tyto dva velké dřívější hity? Na mne osobně to totiž působilo ve své době trochu zvláštně: jako kdybyste se nechtěli vracet zpět, ale minulost byla prostě silnější než Vy.

Odpověď: Tyhle dvě pecky jsme fakticky točili současně s celou deskou … od narození…, ale z nějakých nejasných komerčních důvodů je L. Brunclík vyřadil a pochopitelně se jim nedostalo ani takové zvukařské péče, jako věcem hlavním. Proč tomu tak bylo, nevím dodnes.. . Je jasné, že L. Brunclík byl naprosto skvělým manažerem, ale leccos kapele nemínil vysvětlovat a to pak zavdávalo příčinu k nejrůznějším spekulacím.

Inu, co k tomu dodat? Asi jen, že je to ve hvězdách…

Tož si to, děcka, užijme: „Souhvězdím samoty vyhaslí jdem.“ – Hvězdám už nevěřím!!!

 

Hvězdám už nevěřím – Hudba: Libor Tygr Machata / Text: Jaroslav Albert Kronek

Hvězdám už nevěřím, lžou / když promluví k nám / poznám (Demo aj. verze: potkám) tě rychlostí světla / jdeš odněkud tam / stále se vracíš a mizíš jak den / souhvězdím samoty vyhaslí jdem / Hvězdám už nevěřím, lžou / jak horoskop v nás / rozvíří mělčinu slov a nalíčí past / ooo / Díky náhodám, mám tě lásko má blíž / Bouři rozpoutanou nezastavíš / Žízeň mám v záplavách, ničím se, nemám strach / výkřiky našich úst / Ne! Neoněmí / Necháme vychladnout plyš mých pohlazení? / Stačí když řekneš (stačí mi kývnout) že smím přijít po setmění / Stále se vracíš a mizíš jak den / souhvězdím samoty vyhaslí jdem / Hvězdám už nevěřím, lžou / jak horoskop v nás / rozvíří mělčinu (Demo verze: mělčiny) slov a nalíčí past / ou jééé / Díky náhodám mám tě lásko má blíž / Bouři rozpoutanou nezastavíš / Žízeň mám v záplavách, ničím se, nemám strach / výkřiky našich úst / Ne ne ne neoněmí … / Hvězdám už nevěřím, lžou / Hvězdám už nevěřím, lžou / Hvězdám už nevěřím, lžou / Hvězdám už nevěřím, lžou / Jak hvězdy lžou / lžou / lžou  …

 

Komentáře

Můžete použít následující HTML tagy a atributy:
<a href="" title=""> <blockquote cite=""> <code> <b> <i> <u>