HUDEBNÍ VZPOMÍNKY NA KERN 80ʼ: Den závodů

HUDEBNÍ VZPOMÍNKY NA KERN 80ʼ: Den závodů

Pražský Arakain má „archeologické“ Le Mans, brněnská kapela Synkopy (61) svoji Formuli 1, a pro změnu další brněnská skupina – v tomto cyklu zcela překvapivě Kern – svůj „hudební okruh“ jménem Den závodů. A aby toho nebylo málo, tak jistá malajská heavy metalová „stáj“ z Kuala Lumpur se jmenuje Senna…

Nicméně na startu je nyní věru domácí článek o kerňácké písničce, která zůstává poněkud pozapomenuta – ano, Den závodů. Je přitom spojena s obrovským symbolem jihomoravské metropole, s Masarykovým okruhem a na něm pořádanými automobilovými a motocyklovými závody, včetně ročníku 1949, kdy se v Brně jela – byť pod odlišným názvem – fakt soutěž Formule 1.

Onen ročník sice chlapci z Kernu nemohou pamatovat, stejně jako nemohou na svých vystoupeních pamatovat návštěvu okolo 200 000, i když i desetinový počet diváků (slovy: dvacet tisíc) na Noci plné hvězd v Třinci je pro Kern zřejmě historicky rekordní.

Tento díl našeho cyklu Hudební vzpomínky na Kern 80ʼ Vám bohužel přinášíme v roce, kdy se tzv. „Velká cena“ poprvé po mnoha letech nejede. Už loni byla kvůli koronakrizi pořádaná bez diváků, kdy ovšem ti nejvěrnější stáli s lahváči aspoň za plotem, protože ještě pořád bylo na co koukat – letos již ne.

Vzpomínky na mnohem šťastnější období brněnské Velké ceny si můžeme oživit skladbou, která pochází zhruba z poloviny 80. let minulého století. Je zachycena pouze na 2 historických nosičích, leč díky dějinám za to: jakožto „studiová“ nahrávka na CD Demo 84-5 a naopak coby živý záznam na CD Na Rosničce 1986, tj. s Milošem Morávkem (oba kotoučky vyšly v roce 2004; ten první vydala sama kapela, vydavatelem toho druhého je brněnský hudební historik Jiří Donné).

Pikantní časovou souvislostí určitě je, že „rosničkový“ záznam pochází z roku 1986, kdy se závody na tzv. starém okruhu jely naposledy, neboť pro rok příští již byl budován nový automotodrom na Kývalce.  

Zajímavostí je, že demosnímek má delší stopáž (3:30) než live nahrávka (3:10), odlišná je také část zpívaného textu. My vám níže přinášíme textovou verzi odpovídající prezentované demonahrávce, jedná se však pouze o text z „odposlechu“ (a nelze tedy vyloučit chyby), neboť oficiální psaný text se nikde nepodařilo dohledat, a to ani v Bulletinech fanklubu Kernu vydávaných v druhé polovině 80. let minulého století, ani nikde na internetu, vč. Encyclopaedie Metallum, v níž tento text také chybí.

Pevně věříme, že i přes případné nedostatky (rozuměno nedoslechy) tuto snahu oceníte, neboť když se to vezme kolem a kolem, tak z opakovaného pouštění skladby pořád dokola šla už Dědkovi chvílemi hlava koukolem; či snad příznačně spolu s rychlým kolem?

Konkrétního autora hudby a textu Vám dnes nesdělíme, na obalu CD Na Rosničce je jako autor hudby / textu uvedena celá kapela Kern.

Tož kdož chcete, zavzpomínejte, stejně jako nedávno zavzpomínal i Martin Kučera na YouTube přímo pod songem: „Dokonala vec. Od detstva jedna z naj ceskych metal veci pre mna :)“

„Reportér Velké ceny“: Dědek.

Den závodů (text – verze CD Demo 84-5):

Dech úst / pach těl / a nával v tramvajích / Prach cest jak háv / svět šedý zahalí / Blok aut a smog / a párky s vůni benzínů / Těch káv / těch piv / těch lidí jako much // Den závodů, den mých klukovských snů / je nádherný i zlý // Jen pot a tep a bleskot praporů / pak start a řev a vytí motorů / víc plyn a smyk (víc plyn a sny) / a smrt se šklebí z bariér / kdo dřív (kdo zná – verze Rosnička) dej tip kdo bude nejlepší // Den závodů, den mých klukovských snů / je nádherný i zlý // Den šílených rychlostí / den vonící (hořící) věčností / den smíchu i bolestí / den skutků i pověstí / den proher a vítězství  / den štěstí i neštěstí / den všední i nevšední / den první i poslední / Je pryč spěch shon (?) / vše končí mávnutím / potlesk i vzruch / i vedro k zalknutí / je čas už jít / zmizly stupně vítězů / jen sám brouzdám / se v moři kelímků…

 

Komentáře

Můžete použít následující HTML tagy a atributy:
<a href="" title=""> <blockquote cite=""> <code> <b> <i> <u>