HUDEBNÍ VZPOMÍNKY NA KERN 80ʼ: Brácha liják

HUDEBNÍ VZPOMÍNKY NA KERN 80ʼ: Brácha liják

Tentokrát pro vás máme skutečnou lahůdku tak říkajíc z dřevních dob Kernu – skladbu Brácha liják, která je opředena hned několika zajímavostmi.

V první řadě nutno uvést, že její původ je mimo samotnou kapelu, neboť se jedná o zhudebněnou báseň Josefa Kainara, kterou lze nalézt např. ve sbírce Bledej gentleman, s podtitulem „básně – písně – blues“.

Za pozornost dále stojí, že autorem hudby je baskytarista Libor Machata, který je na dochované nahrávce rovněž sólovým zpěvákem!!! Nicméně v písničce nezpívá sám, neboť jej doprovodil i Jarda Kronek. Snad mohu na tomto místě uvést čerstvá slova samotného Libora Machaty z května 2021, jež mi na mou prosbu poskytl, pochopitelně s vtipem sobě vlastním:

Otázka: „Čoveče ale jako kdybych tam později slyšel i Kronka...to tam zpíváte duet?!? Díky moc za odpověď, neb svému sluchu už nevěřím, už je ve hvězdách.“

Odpověď: „Samozřejmě že mě v tom Jara nenechal. První sloku vydržel můj hovězí vokál, ale aby případný posluchač před mým samotným zpěvem neutekl, další sloky i s refrény mi vylepšil svým druhým prvním hlasem. (Po této zkušenosti jsme už všechny další songy udělali obráceně. Raději jsem mu nechal hlavní hlas a jen občasně jsem ho podporoval svým hlasem druhým.)“

Historická nahrávka byla vydána na CD Rarity, na němž je umístěna jako druhá v pořadí po songu Blues, což je jistě další ilustrací toho, že se skutečně jedná o úplně nejstarší doby Kernu. 

Níže prezentovaný text je převzat z Bulletinu Fan clubu Kernu z prosince 1987, v jehož rámci vyšel retrospektivně i mini Sborník textů z pořadu Jsme lidé (uvozeno slovy „Na rozloučenou se starými dobrými písničkami předkládáme všem věrným příznivcům jako vánoční dárek mini Sborník textů“…). Tištěná verze Bráchy lijáka se až na 2 drobné výjimky shoduje s verzí zpívanou, kterou vám níže – po oněch dvou drobných úpravách - přinášíme. 

Na tomto místě chci ovšem zmínit i Jirku Sklendu Sklenáře, někdejšího neúnavného propagátora Kernu v jeho „Remember“ období v nultých letech 3. tisíciletí, mj. též pořadatele zejména kultovních hrušovanských Falcon Festů, provozovatele někdejšího fan webu Kernu, fotografa  - jeho snímky jsou zvěčněny v bookletu CD Kern Live Kdo s koho, jenž v době vydání právě tohoto vzpomínkového živého kotoučku v roce 2004 žehral na to, že na něm chybí mj. právě Brácha liják: „Po mojí výtce, kde jsou skladby jako Můj kabát, Brácha liják, Nádraží svět, Hrála hudba aj., tak Karel Vodička říkal, že jde možná do budoucna uvažovat o dalším live :))“ – No, ony krásné doby se prostě nedají zapomenout… Pro úplnost - CD Rarity, obsahující též Bráchu lijáka, vyšlo samozřejmě až o pár let později.  

Mimochodem, pokud byste stejně jako já váhali nad slovem „trenčkot“, pak vězte, že se nejedná o jiný výraz pro trenky, ale v podstatě pro baloňák, takže v některých nejmenovaných případech naopak pro způsob oděvu bez trenek. :-) Ehm, páně Kainar zůstává samozřejmě nedotčen.

A tak si s trochou nostalgie poslechněme unikátní historickou nahrávku, poctivou hard rockovou skladbu se slovy literárního velikána, song z dob, kdy se rodil fenomén jménem Kern a kdy některá zpívaná slova se zdají být vpravdě nadčasová: „Žiju a nevím jak – nejvíc však všelijak“…

Zdraví Dědek.  

 

Brácha liják – zpívaný text:

Proč já si s rozkoší / zpívám když prší / proč rád liják mám / i když v něm, když v něm promokám / tisíc tleskotů / po mém trenčkotu / mne hladí a sladí mi moji samotu // Žiju a nevím jak / nejvíc však všelijak / celý smutek spláchne mi / můj brácha liják / co můžu chtít víc / než jít do ulic / déšť voní a zpívá a já mu půjdu vstříc // Moje milá potom na noc málo září / že z té mojí vlhké hlavy na polštáři / bude nachlazená / ze mě pak nic nemá / když jí z lůžka dělám – akvárium…

Komentáře

Můžete použít následující HTML tagy a atributy:
<a href="" title=""> <blockquote cite=""> <code> <b> <i> <u>