HITY PRO PAMĚTNÍKY – 81. DÍL – HYMNA VÁCLAVA HRABYNI

HITY PRO PAMĚTNÍKY – 81. DÍL – HYMNA VÁCLAVA HRABYNI

Pro lok:

Životopis Václava Hrabyni visí i s fotografií ve vestibulu léčebného pavilónu vedle bodovací tabule. Pacient Václav Hrabyňa, kronikář z Častolovic, skončil sebevraždou na půdičce rodinného domku tamtéž. V dopise na rozloučenou napsal: „Promiňte mi všichni, ale neznám jiný způsob, nemohu-li rovně stát, budu alespoň rovně viset.“

Cit. z: Ladislav Pecháček: Dobří holubi se vracejí, Praha 2017 – nakladatelství Melantrich Praha 1985, str. 134 – 135.

https://web2.mlp.cz/koweb/00/04/36/50/51/dobri_holubi_se_vraceji.pdf

Dodneška si z gymplu pamatuju, jak spolužák co vypadal jak Brad Pitt a seděl v poslední lavici u okna, pouštěl z kazeťáku demo Törr GANG Live 1989, kde zněla rovněž jediná převzatá věc – cover Hymna Václava Hrybyni z filmu Dobří holubi se vracejí.

Pokud nepočítám případné kazetové „release“ z roku 1996, tak prvního ofiko vydání se této skladbě dostalo na naprosto unikátním 3CD Inkubatörr z roku 2006 u Sokolʼs Power Voice, a následně též v rámci projektu CD + DVD Inferno Nocturno (EMI) 2010.

Kterak vidno ze shora prezentovaného odkazu, původní text songu pochází z Pecháčkovy stejnojmenné předlohy; doznal však jistých změn (např. místo „jas v oku mít“ se zpívá „chtít lepším být“), a lze se pouze domnívat, že se tak stalo v důsledku spolupráce s režisérem filmu Dušanem Kleinem. Hudbu k filmu (1988) složil Harry Macourek.

Ukázka z knihy:

--------------------

Na internetu je možno slavnou filmovou píseň nalézt nejen pod názvem Hymna Václava (nebo Venci) Hrabyni, ale i pod titulkem Hymna alkoholiků.

Na věčné i vděčné téma alkoholické závislosti se později upjal film Úsměvy smutných mužů nebo jeho volné pokračování Dvě slova jako klíč.

My se ovšem vraťme do slavných osmdesátek, kdy vypít osm desítek byla jen polovina večera, a to ještě zbývala noc a taky ráno - je tady TÖRR a Hymna Václava Hrabyni!     

Sestavil Dědek.

P.S.: A na závěr pro úplnost nutno dodat, že Václav Hrabyňa fakt nebyl „Mišíkův“ básník Václav Hrabě…

 

Komentáře

Můžete použít následující HTML tagy a atributy:
<a href="" title=""> <blockquote cite=""> <code> <b> <i> <u>