HITY PRO PAMĚTNÍKY – 8. díl: DOGA a její SVATÁ INKVIZICE

HITY PRO PAMĚTNÍKY – 8. díl: DOGA a její SVATÁ INKVIZICE

 

V této aktuální době, kdy na pulty přišlo nové, úspěšné album skupiny DOGA s názvem RESPEKT, určitě není na škodu v rámci našeho nepravidelného cyklu HITY PRO PAMĚTNÍKY zavzpomínat na hudební prvopočátky tohoto úspěšného orchestru - protože k dějinám je nutno mít rovněž Respekt.

Psal se rok 1992, a tudíž ještě před tím, než DOZE vyšla její stejnojmenná debutová deska, bylo tohle přátelský psisko účastno na sampleru ROCKMAPA 4 (připravovaná „trojka“ nikdy nevyšla) se skladbou Svatá inkvizice, k níž videoklip se objevil v jednom z dílů Rockmapy televizní. Zajímavostí určitě je, že v klipu vidíme ještě tehdejšího sólového zpěváka Láďu Tomise (autor textu), později známého zejména z formace Bastard, nicméně současný dlouholetý frontman Roman Izzi Izaiáš (autor hudby) nechybí alespoň na kytaru. A přímo pikantní je skutečnost, že klip trvá neuvěřitelných cca 7 minut (sic!). 

Zajímavé shrnutí této fáze vývoje kapely je obsaženo v publikaci Ohlasy písní těžkých (podtitul Encyklopedie českých a slovenských hard rockových a heavy metalových skupin, autoři Petr Korál a Jaroslav Špulák, vydal Haukon Euro s.r.o. ve spolupráci s redakcí Rock & Pop v roce 1993), str. 125, cit. z profilu skupiny Doga:

„Demokazeta z roku 1992 by měla signalizovat album, které heavy metalová formace z Karviné vydá v roce 1993 pod názvem Mejdan. Kapela hraje od roku 1988 a během své činnosti vystupovala kromě mnoha domácích pódií na řadě festivalů v Německu, Polsku a Rakousku. Spolupracuje s manažerským štábem v Německu, který se kromě ní stará mimo jiné o Girlschool. V roce 1992 se kapela rozloučila se sólovým zpěvákem Ladislavem Tomisem, s nímž ještě předtím natočila skladbu Svatá inkvizice pro pořad Rockmapa, a zvítězila v kategorii „Hard“ soutěže Zlatý Ambrož, pořádané časopisem Filip pro –náctileté.“ A kterak plyne z BZ profilu Dogy: …„cenu nám předával sám Mistr K. Gott“  

Tož vychutnejme si zpětně video, jež je svými hororovými scenériemi jako vystřižené z filmu Kladivo na čarodějnice nebo Poklad hraběte Chamaré, a vraťme se do doby, kdy dokázala veřejnoprávní televize odvysílat heavy metalový klip trvající sedm minut!!!

Obrázek Rockmapy: https://www.discogs.com/release/4575979-Various-Rockmapa-4

Komentáře

Můžete použít následující HTML tagy a atributy:
<a href="" title=""> <blockquote cite=""> <code> <b> <i> <u>