HITY PRO PAMĚTNÍKY – 34. DÍL: KABÁT: Máš to už za sebou

HITY PRO PAMĚTNÍKY – 34. DÍL: KABÁT: Máš to už za sebou

 

Tož děcka, ježto jsem si včera v Multilandu kópil za póhých 169 kachlí CD Kabátu „Živě!“ z roku 1992, tak je asi jasný, kterou kapelou bude pokračovat tento náš seroš.

A rovnou si sem prdnem klip, kterej podlehl „cenzuře“ i po tzv. revoluci.

 

Skupina Kabát se vyšvihla účastí na sampleru Ultrametal i debutem s porušením pravidel češtiny Má jí motorovou (správně Má JI motorovou), co ovšem způsobila svým „pornografickým“ klipem s motivem znásilnění, na to se nedá jen tak zapomenout. 

Pořad Hitparáda Martina Hrdinky (měsíčník přinášející aktuální výsledky prodejnosti hudebních nosičů v podobě 20 nejlepších) byla v 90. letech na vrcholu televizní sledovanosti a samozřejmě v rámci tehdejšího ducha svobody přinášela i kontroverzní materiály, jako např. slavný bobr na oltáři v podání „Masterʼs Hammer: Géniové“, anebo právě divoký klípek Kabátu.

Původní verze dvouminutového klipu, přinášející motivy (rozuměno pouze náznaky) násilí na ženách, hromadného znásilnění na stole či na zemi a další erotické (např. mnou milované nožky bosé), nikoliv však lascívní momenty (protože všichni byli oblečení, v případě Vojtka bohudík, v případě dívčího pohlaví bohužel, a navíc vždyť dávali holce jen obyčejný hobla! :-), se údajně nelíbila jedné nejmenované instituci, s odůvodněním, že by mohla mít špatný vliv na mládež (která tehdy ovšem vesele šukala už od čtrnácti vejš), a aby mohla být skladba i nadále vysílána, musel se klip přetočit. Chápete, po revoluci!!! (Naštěstí dnešní YouTube je již mnohem rozumnější.)

Ovšem Kabáti se z toho neposrali a natočili (málem jsem napsal namočili) novou verzi, možná ještě vtipnější (viz odkazy níže). Nevím, nakolik je oproti původnímu klipu cudnější holka s roztaženýma, byť džínovýma nohama, a snažící se spáchat sebevraždu oběšením či zastřelením, ale svoje myšlenkové pochody by zřejmě museli vysvětlit tehdejší relevantní porevoluční pohlaváři.

Navíc – co si budem povídat – v důsledku obrazů pokusů o sebevraždu se název písně Máš to už za sebou dostává do ještě nejen hlubšího, ale přímo hrubšího nežli původního kontextu, nemyslíte?

A v tom je právě ten českej vtip, že dokáže cenzuru okakat mocninou na druhou.

Jo jinak – album „Kabát Živě!“ vyšlo v říjnu 1992, takže je to právě 30TH ANNIVERSARY!          

Tady Dědek.

Máš to už za sebou - původní verze:

 

Máš to už za sebou – novější verze:

 

csfd.cz:

topi80: Tak nevím, jestli recenzujeme ten původní videoklip nebo tu zcenzurovanou verzi. Já tedy hodnotím tu původní. (13.11.2018)

 

https://www.csfd.cz/film/399058-kabat-mas-to-uz-za-sebou/recenze/

https://www.metal-archives.com/bands/Kabát/50962

 

Komentáře

Můžete použít následující HTML tagy a atributy:
<a href="" title=""> <blockquote cite=""> <code> <b> <i> <u>