HITY PRO PAMĚTNÍKY – 33. DÍL: ORLÍK: Faschos

HITY PRO PAMĚTNÍKY – 33. DÍL: ORLÍK: Faschos

Píší se svobodná devadesátá léta, a nikdo ještě netuší, že skupina Ortel dočasně „zruší“ slavíka. Tehdy ještě ani skupina Orlík netuší, že bude nějaká kapela Ortel. Tehdá ještě ani skupina Orlík netuší, co vyvolá za názorovou bouři. A asi ani netuší, že její CD se budou za 199,- Kč prodávat v Multilandu v roce 2022.

Sestava kolem výrazných postav Daniela Landy a Davida Matáska se ve své době dokonce ocitla na titulní straně čtrnáctideníku Rock & Pop. Tak velikou slávu zažívala.

Ovšem slávu coby dvě strany mince – té české koruny. Zcela nesmyslně obviňována z fašismu (viz píseň níže), když prezentovala pouze národní hrdost, vlastenectví a nesmysly nejedný doby (Zelený krávy – přetrvaly dodnes).

Co písnička (většinou kraťounká), to hit: Bílá liga, Faschos, Zelený krávy, Bílej jezdec (to by Jura Valter koukal, jakou barvu může mít jezdec :-), Čech anebo Karel G. mit uns (Kájo, seš s náma pořád nejeden pořad!).

Může se Vám to líbit a nemusí, ale je to neodmyslitelná součást naší hudební historie, a též součást současnosti. Tož kdož chceš, vyslechni, jak to vlastně tehdá bylo.

P.S.: Hej hola, mlaďoši, kontrolní otázka: jestlipak víte, kdo to byl Erich Honecker? – A negooglit!!!

Komentáře

Můžete použít následující HTML tagy a atributy:
<a href="" title=""> <blockquote cite=""> <code> <b> <i> <u>