HITY PRO PAMĚTNÍKY – 32. DÍL: ARAKAIN: Amadeus

HITY PRO PAMĚTNÍKY – 32. DÍL: ARAKAIN: Amadeus

Po kratší pauze zde v cyklu Hity pro pamětníky máme opět Arakain, ovšem tentokrát výrazně staršího data, než jsou Černý koně. Skladba Amadeus (z rockmapovského singlu pořadové č. 1 - nahr. 1988, studio Propast, 2. SP skupiny, Supraphon 1989), která se posléze objevila rovněž na debutu Thrash The Trash, se dočkala i mnoha videozáznamů, z kterýchžto dobových je nejznámější zřejmě ten triangelovský, jež má na YouTube několik set tisíc zhlédnutí.

My Vám dnes ovšem přinášíme jinou, lehce pozapomenutou videoverzi zmíněného songu, a to díky YT kanálu Starý dobrý fláky (díky moc!). Klip, převedený z videokazetové pásky VHS a v ČB podobě, je sice publikován bez bližší anotace, avšak dle úvodního „zbytku“ titulku ve formě tří hvězdiček a zejména podle charakteristické pódiové scény (prosklená mříž za zády muzikantů) lze rozumně soudit, že se jednalo o dobový pořad Čs. televize Klubparáda (jakožto písničková platforma v rámci velice populárního TKM - Televizního klubu mladých), v němž se na tomtéž pódiu tou dobou objevily i další hvězdy našeho metalu (Vitacit, Citron).

Vychutnejte si legendární brichtovskou éru, vychutnejte si vynikající relikt své doby, parádní píseň zjevně inspirovanou neméně parádním mnoho-oscarovým filmem Miloše Formana, ovšem dopadající na charakter doby v tehdejším Československu - vychutnejte si Amadea!

(Všimněte si totiž prosím geniální dvojsmyslnosti Brichtova textu, který lze interpretovat i jako historický komentář nelehkého boje (nejen) metalových kapel s komunistickým režimem: „Možná děláš v kulturní komisi / takovej formát, to už je silná zbraň / právo napsat hanlivý dopisy / a něčí snahu poslat tím do hajan“.

Sestavil Dědek.

 

Komentáře

Můžete použít následující HTML tagy a atributy:
<a href="" title=""> <blockquote cite=""> <code> <b> <i> <u>