Historie a sestava Dogmy Art

Dějiny známé brněnské skupiny Dogma Art je vhodné rozdělit na dvě etapy: do roku 1994 a od roku 1996.

I. Stará sestava

Značka Dogma Art patří ke skutečným veteránům české hard rockové scény - její vznik se datuje rokem 1980 a některé prameny hovoří dokonce o roku 1979.

Zanedlouho poté, po prvních prezentacích na brněnské rockové scéně, se jí podařil husarský kousek: v roce 1983 vystupuje v televizi, konkrétně v brněnském studiu B, a aby zajímavostí nebylo málo, jednak hraje instrumentálku, skladbu Šest osmin, a Obrazekjednak patřičné zdroje hovoří o "slušně" skrytých dlouhých vlasech. Přiznám se, že tehdejší vystoupení Dogmy Art jsem neviděl (v době vysílání mi bylo nějakých osm let), takže nemohu poskytnout bližší informace, ale snad mi to odpustíte.

Od cca pol. 80. let se v repertoáru seskupení objevuje řada převzatých věcí, zejména od takových hard rockových legend, jako jsou Deep Purple nebo Led Zeppelin, kterýžto vývoj je vysvětlován útlumem autorské tvořivosti. Vzácným dokumentem citovaného směřování je záznam koncertu Dogmy Art v brněnském V-klubu z 23. 4. 1984, kde sice zaznělo několik vlastních skladeb, ale řada písní je převzatých.
To ovšem skupině na popularitě nijak neubíralo, ba spíše naopak. Tím, že seskupovala velmi dobré instrumentalisty, bylo podání zahraničních kousků na tak dobré úrovni, že v době socialistického Českosovenska nemohl být zájem o takto podanou západní tvorbu jiný než velký. Uvedenou situaci nutno posuzovat prizmatem doby: při zavřených hranicích moci slyšet pár kroků od svého bydliště naživo "Deep Purple", to musel být určitě zážitek jako hrom! A asi mne nikdo nenapadne, pokud napíšu, že již v tuto dobu se Dogma Art stává kultovní značkou, nesmazatelně zapsanou do "rejstříku" nejen brněnského hard rocku.

V roce 1988 nastává velmi důležitá změna, změna tak říkajíc ve stylu "z nouze ctnost", neboť po úrazu ruky se dosavadní kytarista Ladislav "Obludárium" Škaroupka definitivně staví za mikrofon a Dogma Art tím získává na dlouhá budoucí léta vynikajícího, velmi charakteristického frontmana.

Po revoluci v roce 1989 skupina natáčí několik demonahrávek a z této doby také vzejde jeden z největších a dodnes na koncertech hraných hitů, věru nadčasový flák Rána opilců, k němuž byl natočen i videoklip.

V roce 1994 se Ladislav Škaroupka rozhodne band opustit (což přivodí dočasný konec kapely), a "trvá" mu až do roku 1996, než "pochopí", že je lépe žít s Dogmou Art než bez ní. To se ovšem dostáváme již ke druhé etapě souboru.

Ještě předtím však nutno uvést, že stará sestava Dogmy Art z roku 1985

Ladislav Obludárium Škaroupka - zpěv, kytara,
Zdeněk Němeček - flétna, zpěv, valcha,
Jaroslav Rakušan - baskytara,
Borek Nedorost - klávesy, zpěv,
Miroslav Kern - bicí

se po takřka čtvrtstoletí dočkává svého úspěšného znovuzrození při unikátním koncertě 25. září 2008 v Brně na Musilce (report z této akce si můžete na našem webu rovněž přečíst, k dispozici je i bohatá fotogalerie).


II. Nová sestava

Ve zmíněném roce 1996 se Dogma Art obnovuje z iniciativy leadera Škaroupky v sestavě s basákem Milanem Vajgrtem a příslušníky mladší generace, později známými též z působení v Kernu, kytaristou Michalem Kuglerem a bubeníkem Víťou Fraňkem.

Kapela se orientuje na syrovou, moderní hard rockovou muziku, v originálním pojetí, kterému dává název "new hard". Autorským tahounem hudby se dlouhodobě stává Michal Kugler.

Již v roce 1996 vychází vlastně první, byť spíše neoficiální CD skupiny (demo) nazvané Bez komentáře. Zde je jeho tracklist:

1. Fakt že jó (na tuto skladbu byl natočen videoklip)
2. Vetřelec
3. Nahá prdel
4. Nejsem si jistej
5. To se stává
6. Sen
7. Rána opilců
8. Prázdnej den

Následuje televizní pořad na Primě a v roce 2001 promosingl, který avizuje chystanou novou desku. Na něm se nachází tři skladby (Namaluj, Dva dny a Měl pár těl). Kapela na podporu své nové tvorby absolvuje celou řadu vystoupení, z nichž účast na soutěži Broumovská kytara v roce 2002 končí pro Dogmu Art nejlíp, jak mohla - totiž vítězstvím.

ObrazekNetrvá to dlouho a kapela zaznamenává svůj další, tentokrát mediální - konkr. rádiový úspěch, když se hitovka Namaluj drží mnoho týdnů v hitparádě AZ Rádia Zlín.

Co brání natočení prvního oficiálního alba? Nic. Situace je pro takový počin naprosto ideální. V kultovním studiu U Ivana (již bohužel zesnulého Ivana Jaroše, známého taktéž např. ze spolupráce na albu Kdo s koho skupiny Kern) točí nová sestava novou desku Třetí skála, kterou nakonec - pro někoho možná trošku překvapivě - vydává velmi známé hudební vydavatelství Popron Music, díky němuž se album dostává i do běžné "kamenné" obchodní sítě (svého času jsem jej na vlastní oči viděl např. v Brně v Bontonlandu).

CD se křtilo na koncertě v Pohořelicích. A když Popron, tak jako kmotr Aleš Brichta, největší a letitá rocková ikona tohoto hudebního vydavatelství, ať už pod hlavičkou Arakainu nebo svých sólových desek.

Deska vyšla v roce 2003, autorem veškeré hudby je kytarista Michal Kugler, texty novějších skladeb složil známý hudební redaktor Jaroslav Špulák (já osobně jsem ho poprvé zaregistroval v roce 1990 v tehdy novém a dodnes vycházejícím periodiku Rock And Pop), původcem dvou starších textů je Tomáš "Cif" Fic.

Album zahrnuje deset písní zpívaných (mezi nimi takové pecky, jako je Namaluj, Nahá prdel nebo Fakt že jó) a jednu závěrečnou melodickou instrumentálku (Orchestrion). Podle mého názoru je jen škoda, že na CD nebyl zařazen dřívější megahit Rána opilců, ale zřejmě se kapela nechtěla k této písni vracet.
 
V souvislosti s vydáním desky byl skupině věnován obsáhlý profil na regionální TV stanici a starší klip na skladbu "Fakt že jó" vysílalo např. Óčko.

Třetí skála se dočkává i velmi pozitivních hodnocení ve specializovaných hudebních časopisech (některé z nich si můžete přečíst přímo na stránkách www.dogmaart.org). 

Zde je seznam skladeb:

01. Hřích
02. Namaluj
03. Stín
04. Třetí skála
05. Dva dny
06. Nahá prdel
07. Jednou
08. Měl pár těl
09. Voskovej kříž
10. Fakt že jó
11. Orchestrion

Docela silná - a úspěšná - publicita skupiny, nastavší v kontextu s vydáním první oficiální desky, se stala dosti příhodnou atmosférou pro tvorbu dalšího dlouhohrajícího počinu. Kapela pilně tvoří materiál, s tradičními autory Kuglerem a Špulákem, avšak vinou osudu se vše nějak zadrhává. Před jejím dokončením ve studiu U Ivana umírá jeho majitel Ivan Jaroš a tento okamžik jako kdyby poznamenal celý další nešťastný vývoj nového alba. 

Pamatuju si, že deska měla být křtěna již na podařeném Sklendově Falcons-Festu v Hrušovanech v říjnu 2006. Na Sklendových stránkách byl slogan typu Dogma Art - křest nové desky Černá brána, černá tíha, černej pocit, a přiznám se, že jsem se dost Obrazektěšil, že si právě na tomhle festu tu novou desku koupím. Nakonec ze křtu bohužel sešlo, navíc na zmíněném vystoupení jeden z členů kapely na mou otázku, zda deska vyjde opět u Popronu, odpovídá, že u Popronu určitě ne.

A kde tedy? Deska je natočená. Natočen je i videoklip na skladbu Stařec, který zaznamenal velmi kladné ohlasy přímo na webu Dogmy Art. Na kompilaci Fajn Rock Music No. 11 vychází v roce 2007 skladba Dogmy Art "Er". Jenom ta  Černá brána, černá tíha, černý pocit stále nikde.

A aby všemu nebylo konec, počátkem roku 2008 odchází od Dogmy bubeník Víťa Franěk. To by ovšem ještě nemusela být až taková tragédie, neboť Ladislav "Obludárium" Škaroupka si "stačil pořídit" syna, který pod občansko-uměleckým jménem Martin "Marthus" Škaroupka dosáhl nebývalých úspěchů, ježto se jakožto bubeník stal mj. členem světoznámé skupiny Cradle Of Filth.

Dne 25. září 2008 však konečně nastává onen kýžený den - ten den večer se v brněnském sále Musilka křtí nové album Černá brána, černá tíha, černý pocit, kmotrem je známá postava brněnského hudebního dění Jindra Eliáš. Výhradním autorem hudby je opět kytarista Michal Kugler, texty obstaral zase Jaroslav Špulák. Na turné k novému CD vystupuje s kapelou jako host právě Martin "Marthus" Škaroupka.

Zde je tracklist nové desky:

01. Stařec
02. Zpěv mrtvé milenky
03. Poletím  
04. Hraje
05. Er
06. Náhodou
07. Za křídla
08. Těla ostatních
09. Černá brána
10. Vize
11. Er (remix) 

Bonusy:
1. Videoklip Stařec
2. Klip o klipu
3. Fotogalerie

V říjnu 2008 jsou také spuštěny nové webové stránky Dogmy, na zažité adrese dogmaart.org, kde si můžete poslechnout ukázky z nové desky, stejně jako na profilu skupiny bandzone.cz/dogmaart

Za svůj vydařený koncert na Musilce a za vynikající nové CD je Dogma Art naším webem vyhlášena skupinou měsíce září 2008. 


Současná sestava Dogmy Art:

Ladislav Obludárium Škaroupka - zpěv
Michal Kugler - kytara
Milan Vajgrt - baskytara

jako host: Martin "Marthus" Škaroupka - bicí.

Dědek.
 

Komentáře

Můžete použít následující HTML tagy a atributy:
<a href="" title=""> <blockquote cite=""> <code> <b> <i> <u>