Historie

Tato power / thrash metalová kapela byla založena v roce 1986 v německém městě Schwalmstadt.

První věc co vydali bylo demo Ready to fight z roku 1987. Následovali další alba Make your day z roku 1992 a v roce 1995 vydali album Wrong time, wrong place.

Do širšího podvědomí metalové veřejnosti se Squealer dostává třetím albem The Prophecy z roku 1999, po němž následuje rovněž výborné a opět velmi kladně přijaté album Made For Eternity z roku 2000. Obě alba jsou plná power metalových hitů. Jediné, co někteří ortodoxní metaloví fans neunesli, bylo, že na obě alba Squealer zařadil po jedné cover verzi skladeb od Depeche Mode, tedy od řadou metalistů nenáviděné skupiny.

V tu dobu dostává Squealer pozvánky na velké festivaly, na nichž hraje po boku velkých hvězd, např. Motorhead.

Společně s albem Made For Eternity se rovněž zdál být vyřešen dosavadní problém s bubeníkem, jímž se nyní stává fenomenální hráč Mike Terrana, který je známý tím, že stíhá hostovat ještě v celé řadě dalších skupin.

Mike Terrana bubnuje rovněž na další desce Squealeru, Under The Cros z roku 2002. Po tomto albu, které šikovně kombinuje power metalové skladby s thrashem a rovněž dokáže experimentovat s jinými vlivy, např. gothic rockem, následuje obrovský úspěch – Squealeru se ozývá světoznámá metalová legenda Judas Priest a zve ji jako předkapelu na svoje evropské turné. Členové Squealeru této nabídce zpočátku nemohli uvěřit, mysleli si, že si z nich někdo dělá legraci, ale byla to skutečnost a Squealer v roce 2002 absolvoval koncertní šňůru, na níž dostal nezvykle velký prostor pro svoji tvorbu – cca hodinu. Pro ilustraci – kytarista Judas Priest Downing se o desce Under The Cross vyjádřil následovně: “Nemám strach o budoucnost evropského metalu. Pokud tady budou takové kapely, jako je Squealer, tak opravdu nemám strach. Jejich poslední album je prostě úžasné.” Squealer si tohoto výroku tak váží, že jej má dodnes umístěn jako motto na svých internetových stránkách.

V době, kdy si Squealer užíval úspěchů po desce Under The Cross a kdy pomaličku připravoval materiál na nové album, zasáhla skupinu rána nejkrutější. Nejčernějším dnem v historii Squealeru se stal 16. leden 2005, kdy se členové sjížděli na oslavu narozenin jednoho jejich velkého fanouška, na níž měli rovněž hrát svoje skladby. Zpěvák a vůdčí osobnost Squealeru Andreas “Henner” Allendörfer má na náledí autonehodu a přímo na místě tragédie umírá, v pouhých 38 letech…

Veřejnost měla po této tragické události jasno – to je konec Squealeru, neboť každému bylo zřejmé, že pěvecký, skladatelský i textařský potenciál Andyho nelze nahradit.

Po nucené pauze se však hráči rozhodují pokračovat. Svoji úctu k památce Andyho vyjadřují změnou názvu na Squealer Anno Domini - tedy myšleno jako nová etapa skupiny. Mění se též bubeník. Novým zpěvákem se stává známý člen skupiny Grip Inc. Gus Chambers, který do kapely přináší nové vlivy a s nímž Squealer vydává v roce 2006 své zřejmě nejtvrdší album Confrontation Street.

Album vychází v limitované edici, která obsahuje bonus – živou nahrávku titulní skladby druhého alba Squealeru Wrong Time, Wrong Place, která symbolicky vyjadřuje tragickou událost dne 16. ledna 2005. Album jako celek je věnováno Andyho památce.

V roce 2007 zpěvák Gus Chambers po vzájemné dohodě se zbytkem kapely odchází a po krátkém čase jej nahrazuje méně známý zpěvák Norbert Vornam, s nímž kapela bez přerušení koncertů pokračuje ve své činnosti.

VELKÉ PODĚKOVÁNÍ PATŘÍ AUTOROVI TOHOTO TEXTU DĚDKOVI.
 

Komentáře

Můžete použít následující HTML tagy a atributy:
<a href="" title=""> <blockquote cite=""> <code> <b> <i> <u>