HEAVY METAL OF POLAND – TSA, TURBO A (JEN) TAK DÁL

HEAVY METAL OF POLAND – TSA, TURBO A (JEN) TAK DÁL

Tož tohle mne věru dostalo, když jsem zjistil, že před pár dny na velmi užitečném YT kanálu HEAVY METAL OF EASTERN BLOC přibyla stěžejní historická diskografie polských metalových titánů jménem TSA a TURBO, a to včetně unikátních singlů. Řízné „rokenrolovky“ aj balady, všechno hezky po kupě. Když píšu tenhle článek, tak to právě poslouchám. Uf. Čekal jsem na to a je to tady! Děkuju!

Ikonický Heavy Metal World jsem kdysi v jednom brněnským bazaru sehnal na vinylu, ovšem samosebou v krásné polštině, zatímco zde máte možnost poslechnout si jej i v angličtině. Ovšem mou první origoškou od TSA bylo jejich CD Live (1983), zcela náhodně sehnané ve výprodejovém koši v Bontonlandu ještě na Svoboďáku. A to ještě marně vzpomínám na jedno elpíčko kdysi u kamaráda-souputníka na Pekařské, což je ale už nenávratně kdesi v propadlišti času.

Komentáře na YT, ať už v polštině nebo v angličtině, hovoří jasně: „Moj Ojciec byl sluchal!“ anebo „Thanks for this upload!“

Ehm, zato od polskýho Turba žádnou origošku nemám. Když jsem před časem jednoho člověka, co jezdívá do Polska, poprosil, aby se mi tam podíval, bohužel to nějak nevyšlo. Ale co už, jak by řekl můj webmaster Míťas.

Kawaleria Szatana z roku 1986, to je prostě i po letech vypalovačka jak Brno (pardon, jak Legia Warszawa). Je skoro až neuvěřitelné, jak se v zemích bývalého východního bloku mohla v tu dobu a v těch podmínkách rodit tak skvělá muzika. Ale ano, vlastně je to logické – z bolesti se vždy rodí to největší umění. 

I zde hovoří lid jasně, aneb vox populi, vox dei (ehm, Kawaleria Szatana – vox dei?), neboť komentáře jako „Total Metal“ či „Polskij Iron Maiden“ jsou nepřehlédnutelné, stejně jako je tahle paráda nepřeslechnutelná.

A ty ostatní placky? Třeba Ostatní Wojownik (ten intro nástup…a pak nášup, hůůů) - taky tam je. Píše se rok 1987!!!

Už vím, co budu o víkendu dělat. Nebudu totiž dělat nic – jen poslouchat. V roce 2021 krásy (bez)východn(ý)ích 80. let. Tak jest.

Anděli s ďáblem v těle, to je nářez!

Zdraví Dědek.

https://www.youtube.com/playlist?list=PLLTL-ZgyyKtYOulVw4mtuhf4dyH354VLT

Komentáře

Můžete použít následující HTML tagy a atributy:
<a href="" title=""> <blockquote cite=""> <code> <b> <i> <u>