Fotbalová hymna: 120 let českého fotbalu

Fotbalová hymna: 120 let českého fotbalu

Ke 120 letům české organizované kopané natočila česká rocková skupina SEBASTIEN fotbalovou hymnu „Lví stopou“. Píseň je zároveň ústřední melodií dokumentu „Česká fotbalová mašina“ z produkce FAČR, České televize a společnosti Alfedus.

Text písně předává poselství gentlemanské hry našich fotbalistů ve finále mistrovství světa v roce 1934 v Římě s Itálií. Plánička, Nejedlý, Puč a další určovali tempo hry a neférové a brutální hře Mussoliniho kádru podlehli až v prodloužení. O morálních vítězích však nebylo pochyb a vlast je jako vítěze přijala.

Hudba písně „Lví stopou“ nabízí heroickou melodickou linku a rytmiku plných stadionových ochozů. Inspirace pramení z milníků české kopané. Stříbrné úspěchy na mistrovství světa v Chile 1962 a EURU 1996 v Anglii a zejména lístek ke zlatu v podobě „vršovického dloubáku“ Antonína Panenky na mistrovství Evropy v Bělehradě v roce 1976 patří mezi oslavované události. Píseň však nedlí pouze v minulosti a svým způsobem odkazuje i na fenomenální gól z půlky hřiště jímž Patrik Schick oslnil svět na EURU 2020.

„Spojení symfonických prvků a rockových kytar se silným poselstvím textu je jedním z přínosů SEBASTIEN domácí hudební scéně,“ pochvaluje si spolupráci Marek Dobeš, režisér dokumentu „Česká fotbalová mašina“. Dokument měl premiéru na ČT 4 Sport dne 19. 10. 2021 a je k vidění na webu ČT.

Jiří Rain, kytarista a zpěvák SEBASTIEN, doplňuje: „Ve spolupráci s režisérem se nám podařilo stvořit skladbu s potenciálem české fotbalové hymny. Věříme, že se písní podaří přenést pocit morálního vítězství našich ‚zlatých hochů z Říma‘ i na posluchače.“

 

 

Kapela SEBASTIEN

Kvartet SEBASTIEN se letos účastnila největšího rockového open-air turné, Monster Meeting s kapelami TRAKTOR a DYMYTRY. Pochází z různých částí Čech a kráčí po rockové stezce plné symfonických prvků s vysoce hitovým potenciálem. Loni natočila klip s finalistkou miss a zakladatelkou NFVK Veronikou Kašákovou k písni „Nechtěná“, která upozorňuje na problematiku dětí v dětských domovech.

Web: https://www.sebastienofficial.com/

Facebook: https://www.facebook.com/sebastienband

Spotify: https://open.spotify.com/artist/6duCS2B4bxMxoDQmbZgJWO?si=FevVoBuVTvOCvShUWyYp4Q&dl_branch=1

 

 

Scenárista a režisér Marek Dobeš

Marek Dobeš stál coby scenárista u zrodu natolik rozdílných projektů jako seriál Místo nahoře, thriller Kajínek nebo historický velkofilm Jan Žižka. Režíroval černou komedii Choking Hazard, dokumentární film Cesta na Měsíc a pro Českou fotbalovou asociaci seriál z historie naší organizované kopané Česká fotbalová mašina.

Dokument Česká fotbalová mašina: https://www.ceskatelevize.cz/porady/14130042666-ceska-fotbalova-masina/

Filmografie a další informace: www.alfedus.cz

Komentáře

Můžete použít následující HTML tagy a atributy:
<a href="" title=""> <blockquote cite=""> <code> <b> <i> <u>