DORO – Conqueress - Forever Strong and Proud /2023/ Nuclear Blast

DORO – Conqueress - Forever Strong and Proud /2023/ Nuclear Blast

Pokud se někomu bude název alba poněkud přehnaný, potom vězte, že nepřehání ani náhodou. Aktuální album legendární metalové pěnice vystihuje název naprosto a poslední noty. Zpočátku bych si na takovou sílu obsahu desky nevsadil, pamětliv mnoha velkohubých prohlášení o přelomových, speciálních a bůhvíjakých megaalbech a skutečnost pak byla o poznání prozaičtější. Jenže je to pravda pravdoucí – Doro & spol.  ukula desku, která není názvu dlužna ani ušmudlaný šesták.

Doro byla takový půvabný jednotící element mezi mnou a mými depešáckými vrstevníky, kteří měli většinu metalových kapel za spolek neotesaných neandrtálců a jejich fanoušky jakbysmet. Doro zapůsobila jako zjevení, spojující tehdy až skoro nesmiřitelné tábory. Zpětně se na naše fanouškovské hašteření dívám jako projev retardace nás všech za asistence splašených hormonů vlivem věku, ale je alespoň na co vzpomínat. Naše malicherné spory dávno odvál čas, Doro je tu stále – silná a hrdá. Už jen úvodní song „Children of The Dawn“ mi způsobuje mrazení za krkem už druhý měsíc v kuse a zbytek tracklistu na tom není nijak zle. Trochu stranou ponechám dva covery, a to „Living After Midnight“ a „Total Eclipse Of The Heart“ za účasti mistra Halforda a budu se věnovat „nepředělávkám“. První pecku jsme si představili, takže rovnou šupky dupky na další skladbu. Jako ze začátku osmdesátek vystřižený klasický metalový kvapík „Fire In The Sky“ nese výraznou syrovou hard rockovou stopu, zásluhou současné produkce však získává rozměr navíc. Není zdvořilé v případě dámy hovořit o věku, ale Doro je stále ve výborné pěvecké formě a typická barva jejího hlasu propůjčuje skladbám neskutečné pnutí. Dusavá „All For You“ začíná poměrně všedním způsobem, taková běžná klasika. Skladba však postupně nabírá na síle, až se nakonec překlopí v energií nabušenou hitovku. „Lean Mean Rock Machine“ svým tradičním feelingem připomíná období WARLOCK a na albu rozhodně není v tomto ohledu jediná. „I Will Prevail“ se obrací k modernějšímu pojetí metalu, zvuk je hutnější a více nabroušený, ke slovu přichází více groovy prvků. Velmi zajímavá je „Bond Unending“, v podstatě maximálně jednoduchá skladba hozená do punkově / gotické nálady. Nic složitého, přesto se jedná o nádhernou hitovku se vším všudy. „Time For Justice“ jede v podobné stopě, jen s tím podstatným rozdílem, že je mnohem hutnější a ostřejší, hitové aspirace jsou nepřeslechnutelné. Anglicko německy zpívaná „Fels In Der Brandung“ je tou baladou, která mi neleze na nervy sladkým chuťovým ocáskem nebo dalším nesmyslem – naopak, je emočně bohatá a zároveň vyvážená. Úderná „Love Breaks Chains“, uhlazená sametovým refrénem a dotažená k absolutoriu skvělým, ale nijak okázalým sólem nijak nebije do očí, ovšem jedná se o další skvělý hit. Další hitovka následuje – jako z poloviny osmdesátek vzkříšená „Drive Me Wild“ duní jako ocelárna v plném provozu. Doro se tentokrát nepouští do tak vypjatých poloh, což skladbě jednoznačně prospívá. Ovšem, tohle je pecka! „Rise“ můžeme zařadit mezi nejhitovější věci na desce, jak jednoduché, jak přesvědčivé.

Jak jsem od „Conqueress - Forever Strong and Proud“ nečekal žádné zemětřesení, o to více jsem unesen a pohlcen silou a svěžestí komplet celého materiálu. Samozřejmě by se nějaké ty kaňky do pohádky najít daly, ale proč si proboha kazit radost sám sobě? Není důvod.

Medyed

facebook.com/DoroPeschOfficial/

instagram.com/dorometalqueen/?hl=en

Komentáře

Můžete použít následující HTML tagy a atributy:
<a href="" title=""> <blockquote cite=""> <code> <b> <i> <u>