DOKUD JEŠTĚ SLYŠÍM aneb BESÍDKA DESÍTKA – Vol. 2

DOKUD JEŠTĚ SLYŠÍM aneb BESÍDKA DESÍTKA – Vol. 2

Inspirací pro tento seroš byla samozřejmě slavná Melodie, v níž léta vycházel cyklus Jak to slyším, kde známým muzikantům pouštěli naslepo písně rozličné a oni museli „hádat“ a komentovat, oč jde.

Online je to trošku jinačí, nicméně i tak jsme se myslím dobrali dobrého dobroformátu. Po prvotním dílu se „starochem“ Luďkem Savanou Urbánkem jsem zvolil naopak mlaďocha, a sice frontmana - zpěváka, kytaristu, skladatele a textaře blanenské deathrash metalové brigády DEATH ON ARRIVAL, pana Zbyňka Zemánka.

Předestřených 10 položek bylo myslím „velmi náročných“ (případný zkonzumovaný alkohol redakce nehradí, heh), protože většina z oněch skladeb vznikla ještě před Zbyňkovým narozením. O to zajímavější jsou jeho reakce, a musím říct, že si strašně vážím toho, jak mi Zbyňa odpovídal, protože psal naprosto upřímně, nebral si servítky a zkritizoval mi i to, co miluju nejvíc. Vivat upřímnost!

SLAYER: Antichrist
DEBUSTROL: Antikrist
ARAKAIN: Antikrist
KREYSON: Cesta ke Svatému hrobu
LOST SOCIETY: No Absolution
KERN: Jsme lidé
CHRISTOFFER: Apage, satanas! (1993)
ARAKAIN: Apage Satanas! (1998)
DEATH ON ARRIVAL: Endless Agony
SKLADBA DLE TVÉHO VÝBĚRU

 

SLAYER: Antichrist
Kdybych nevěděl, že to je Slayer, tak to nepoznám. Ten první riff zní jak kdyby to mělo být na Kill 'em all od Metallicy. Nejvíc mě zaujalo sólo a break mezi sólama. Od Slayer bych si představoval něco jiného, agresivnějšího, rychlejšího, ale jinak dobrá oldschoolovka.

DEBUSTROL: Antikrist
Tak přesně něco takovýho si představuju od těch Slayer. Geniální song o nás, co neuznávají náboženství. Sice krátká písnička, ale úderná a vlastně ani není potřeba, aby byla delší, dostaneš z ní to, co z ní dostat máš. V sóle zakomponovaný tremolo, to snad používají všechny starší český metalový kapely. Ale já bych to taky používal, kdybych to na své kytaře měl, že. Kolinsův hlas je legendární, bez chybičky.

ARAKAIN: Antikrist
Krásnej čistej thrash. Jde z toho poznat, že to je song z začátků Arakainu, ale to nic nemění na tom, že to zní parádně.

KREYSON: Cesta ke Svatému hrobu
Už jsem si myslel, že to bude "instrumentál". No, jako intro super, ale tak pro Powerwolf a hned si dokážu představit, co by dál pokračovalo. Každopádně tohle celkem nuda. Křížka jsem měl rád v Citronu, to byla pecka, to bych si dokázal těch alb s ním představit víc... Počkej...ono se mi to splnilo, ale kvalita už není taková, co bývalá. Teď nemůžu přijít na chuť Citronu celkově. 2016 na MoRu hráli, tak jsem si řekl, že je konečně uvidím, no, tak jsem je viděl na pět minut a šli jsme na pivo. Škoda, že jsem nebyl na světě, když to ještě za něco stálo. To jsem trošičku odběhl od Kreyson, ale ten jsem nežral nikdy.

LOST SOCIETY: No Absolution

Pecka, pecka a ještě jednou pecka! Ani nevím, jak jsem se k této kapele dostal, ale žeru ju od začátku. Od nich jsem si bral inspiraci při skládání a vlastně i přímo z této písničky do našeho novýho songu, nechte se překvapit. Ti kluci za to umí fakt vzít. Je tady trošku cítit moderna, protože to nezní úplně stejně jak jejich předešlý písničky, každopádně si myslím, že se jim to vyplatí a každá písnička, co jsem od nich z nového alba slyšel, se mi líbila. Proč jsem to ještě neslyšel celý?! Sečteno podrženo, riffy parádní, vyhrávky geniální, sóla profesionální, frázování senzační, užívám si to od začátku do konce. Jdu si to pustit ještě jednou!

KERN: Jsme lidé
Kern, tak co říct, abys se mnou ještě někdy chtěl dělat rozhovor. Ne, dělám si srandu, hraje jim to dobře, ale tohle je fakt zábavová kapela. Nebo že bych byl na ni už moc mladý, a proto tomu nepřijdu na chuť? Kdo ví, každopádně mám oblíbenější český kapely.

CHRISTOFFER: Apage, satanas! (1993) – pozn.: bývalá skupina redaktora-bubeníka Dědka.
Ne-e! Jak to, že se to nechytlo?! Škoda, že to nezpíváš Ty, to bychom s Tebou udělali feat, ale jako bicman, kvalitní metalová práce. Solidní nářez. To se musí zremasterovat a vydat, šup, šup!

ARAKAIN: Apage Satanas! (1998)
Tak co říct na tohle? Mám husí kůži, nestačí to? To nemá chybu, už intro Tě odrovná, pak začne Brichta a z toho začíná pomalu erekce a jak začne ten náser refrénu, ten Ti ho postaví úplně. Nebo Tě postaví ze židle a musíš začít mlátit hlavou. Totální pařba. To sólo tam taky padne jak prdel na hrnec. Ta dvojšlapka v breaku nemá chybu. Poslední refrén v jinačím rytmu a opět double bass šlapák. Je to pestrý a stihlo se to do čtyři a půl minuty, ideálka. Při outru se můžeš zpátky posadit na zadek, odpočívat po headbangu a užívat si krásnou melodii. Brichta je pan textař a má úžasnej hlas. Vynikající písnička!!!

DEATH ON ARRIVAL: Endless Agony
To si děláš prdel. Mám vůbec právo to hodnotit? Měl bych to chválit, nebo bych to měl úplně poflusat? Takže co se týká nahrávky, tak to vůbec nebudu komentovat, to bych tu písničku nejradši smazal, když to vezmu tak, jak by to mělo vypadat, tak to asi není úplně špatnej song. Tuhle písničku jsme složili jako druhou, takže si myslím, že na to je to celkem slušný. Zezačátku to byl určitě náš nejlepší song. Riffy jsou fajn, celkem jsem pyšnej na mezihru a break zní taky dobře. Je to moc dlouhý, ale z toho jsme se ponaučili a v některých částech jsme to zkrátili. No, už to musí být na tom novým albu, který je v nedohlednu. Každopádně na koncertě je to fakt skvělý, takže až někde budeme, tak neváhejte ani minutu a přijďte se podívat!

SKLADBA DLE TVÉHO VÝBĚRU

Crisix:
Takže poslední si mám vybrat já, tak já volím Crisix. Nedivil bych se, kdybys řekl, že je neznáš, ale hráli jsme s něma v Brně, takže bys je měl mít aspoň zaregistrovaný. Já si dokonce myslím, že to byl jejich první koncert v ČR. Nooo, písničku dám asi Perseverance. Ti borci se museli narodit s hudebníma nástrojema, protože co oni předvádí, to zůstává rozum stát. Hrozně jsme si je všichni z kapely oblíbili a jsme rádi, že jsme s něma hráli. Ti ví, co dělají, dvě kytary využitý jak to jen jde, podladění zní skvěle, ty nápady jsou naprosto geniální, hlas je perfektní. Nezvolil jsem úplně thrashovou písničku, ale představu byste z toho mít mohli. Kromě toho, že jsou perfektní muzikanti a dělají luxusní hudbu, tak dělají show jako kráva a je vidět, že si to hrozně moc užívají. Těm bych přál, aby to dotáhli hodně daleko!

Dědek: A kterak už velí dvoudílná tradice (ha ha), na poslední skladbu musím reagovat. No su úplně blbej, poněvadž jak to tady Zbyňa napsal, neříkalo mi to skoro nic. Ale když jsem si to u nás na webu vyhledal (my tam totiž máme už dávno hledání, heč), tak jsem zjistil, že jsem o nich psal report (viz druhý odkaz). No, report... posuďte sami, v jakém stádiu hloubání jsem v tu chvíli asi byl. Nicméně ten taxík si pamatuju jak dneska – bylo totiž strašný jižní horko!

Ale nejdřív hudba samotná...

metal-line.cz/report-06-05-2018-death-on-arrival-mynded-impalers-crisix-brno-unleaded-coffee-1247

Komentáře

Můžete použít následující HTML tagy a atributy:
<a href="" title=""> <blockquote cite=""> <code> <b> <i> <u>