DISKUSE S ALEŠEM BRICHTOU Z ROKU 1999

DISKUSE S ALEŠEM BRICHTOU Z ROKU 1999

Nedávno jsme sem přinesli odkaz na celý záznam věru aktuálního online koncertu tělesa ALEŠ BRICHTA TRIO, včetně trefných Alešových průpovídek týkajících se současného společenského dění.

Jelikož příroda směřuje vždy k rovnováze, možná neuškodí i trošku zavzpomínat, konkrétně na jednu online diskusi z dob, kdy se internet, a tedy i technologická platforma „online“ teprve rozvíjela: Píše se rok 1999 a Aleš Brichta zodpovídá několik desítek otázek čtenářů na serveru LIDOVKY.cz. 

A poněvadž humor pomáhá v každém čase, v těch těžších dobách pak o to více, Dědek si dovolil čistě subjektivně vybrat některé odpovědi, které ho pobavily či jinak zaujaly, takže kdo chce, může nejen zavzpomínat na dobu, kdy byl Aleš Brichta ještě v Arakainu (údobí mezi vydáním řadového alba Farao a živákem 2CD Gambrinus Live, natočeným na Vodovce v Brně), něco se faktograficky dozvědět, ale také třeba hodit si - ať už sám pro sebe anebo pro někoho jiného - „pár rockových úsměvů“.

Technická poznámka: citace jsou v nezměněné pravopisné podobě, která je v jednom případě dokonce nezbytná. Pořadí otázek bylo ovšem pozměněno, za účelem uspořádání do tematických celků, vč. věcně-chronologické posloupnosti. V případě zájmu, celé originální znění diskuse můžete číst na 5 stranách zde:

https://www.lidovky.cz/odpovedi/on-line-s-alesem-brichtou.O_BRICHTA

2. 12. 1999 – LIDOVKY.cz

O MUZICE KONKRÉTNĚ

1) UMÍŠ (ASPOŇ TROCHU) HRÁT NA BICÍ? 2) MÁŠ NĚJAKÉ OFICIELNÍ HUDEBNÍ VZDĚLÁNÍ? KDO TĚ UČIL ZPÍVAT?

Dechovku bych na bicí uhrál. Dostanu pravou ruku od pravý nohy, ale to je asi tak všechno. Chodil jsem do hudebky asi dva roky na klavír a dva roky na kytaru a pak jsem byl necelý rok na večerní konzervatoři - obor zpěv (dnešní Ježkárna). Ale, že bych se tam naučil zpívat, to asi ne. Jsem vlastně samouk.

PŘIBLIŽ MI PROSÍM DESKU TRASH. NIC O NI NEVÍM...

Deska Thrash je vlastně anglickou verzí alba Trash The Trash, která do té doby nevyšla na CD. Jsou na ní dvě změny, chybí instrumentálka Noc a skladma Amadeus, kterou nějaký chytrák vymazal z pásu ve studiu. Ale je na ní v angličtině navíc skladba Ku-Klux-Klan. Vyšla v roce 1994 u Popronu.

AHOJ, CHTEL JSEM SE ZEPTAT, ZDA NEPOVAZUJES ALBUM FARAO ZA TAK TROCHU KROK ZPATKY - Z DESKY APAGE SATANAS, KTERA JE PODLE ME VYBORNA, JSEM NABYL DOJMU, ZE I V DALSI DESCE BUDE ARAKAIN STAVET HLAVNE NA KYTARACH, COZ MI DOST VYHOVUJE, ALE Z FARAA MAM POCIT, ZE TO AZ MOC STOJI NA ZPEVU - TROCHU MI TO PRIPOMINA SCHIZOFRENII, JEN S ROZDILEM V TOM, ZE TEXTY VE FARAU NEJSOU TAK DOBRE PROPRACOVANE - JE TO ZAMER NEBO NE ?

Co hlava to názor. Chtěli jsme, aby pořádně vylezly spodky - basa + bicí. Kytary jsou proto frekvenčně o něco výš. Jinak Farao stojí na kytarách ještě víc než Apage. To je kupříkladu i názor Jirky Urbana. Třeba po několika posleších změníš názor. A pokud jde o množství zpěvu, zkus si poslechnout nějakou kvalitní kapelu z venku.

ONE MORE: POSLEDNÍCH PÁR DNÍ RŮZNĚ PŘEHAZUJI S.O.S.,SALTO MORTALE,APAGE SATANAS A FARAO A MÁM DOTAZ - KAM ČI KUDY DÁL? NEBUĎ ŠKRT A ALESPOŇ NAZNAČ CO SE TI KLUBE V HLAVĚ NOVÉHO....

V hlavě se mi hlavně klube momentální zpracovávání a míchání živého dvoualba Arakain Gambrinus Live, které vyjde příští rok v březnu. Momentálně to děláváme, myslím, že Apage Satanas a Farao naznačily, jak budeme pokračovat dál - jako Arakain.

O MUZICE OBECNĚ

JAKOU MUZIKU POSLOUCHÁTE?

Doufám, že dobrou. Jinak to moc nerozlišuji, protože nejsem přítelem škatulkování. Vadí mi jen armádní pochody a tuc tucárny.

CHTĚLA BYCH VĚDĚT, JAKÝ MÁTE NÁZOR NA TZV. HUDEBNÍ PRODUKCI TAKOVÝCH INTERPRETŮ, JAKO JSOU NAPŘ. LUNETIC, ILONA CSÁKOVÁ, LEONA MACHÁLKOVÁ, DAMIENS APOD. DĚKUJI, ZDENKA

Jestli upřimně, tak sračky.

PANE BRYCHTO, JAK VIDÍTE VÝVOJ ROCKU V PŘÍŠTÍM TISÍCILETÍ? KAM SE BUDE UBÍRAT? ZVÍTĚZÍ DEFINITIVNĚ TECHNIKA NAD KLASICKÝMI NÁSTROJI? MAJÍ VŮBEC KLASICKÉ NÁSTROJE ŠANCI NEBO TO VŠE PŮJDE DEFINITIVNĚ PŘES COMPUTERY? DĚKUJI.

Vývoj vidím v tom, že už mě snad začnou psát správně s měkkým i. Doufám, že živá muzika vydrží, ale díky snímání hudebních nástrojů je problém s cenou vzniklé nahrávky. Jeden člověk ovládající syntetizér, který umí pracovat s počítačem, natočí celý orchestr sám. To je pak radost počítat náklady. Z toho mám největšěí strach.

BONUS Z DISKUSE Z ROKU 2009 (po vydání CD Deratizer)

"JEDNA VĚC TRÁPÍ MĚ, TĚ JAK POZNAJ V MONGOLSKU MONGOLOIDNÍ DÍTĚ" NENÍ TO NÁHODOU CITÁT Z VISACÍHO ZÁMKU? JINAK VCELKU DRŽÍM PALCE V NYNĚJŠÍ "AFÉŘE" NENECHTE SE NAS.. PARDON EMOCIONÁLNĚ ROZRUŠIT! JO A KOCOURA MIKEŠE STEJNĚ UKRADLI CIKÁNI!!! LEDAŽE BY TO SOUDRUH MINISTR ZAKÁZAL!

Je to kousek textu Visacího zámku a Honzovi Haubertovi se omlouvám, protože jsem to nevěděl. Měl jsem za to, že je to hláška našeho zvukaře v osmdesátých letech, který ji používal a netušil jsem, že ji má od Visáčů.

O DĚTECH

KOLIK MÁŠ VLASNĚ DĚTÍ? (MÁŠ-LI ŇÁKÝ, JSOU PO TOBĚ MUZIKANTI?)

Pokud vím, tak dvě. A to vlastní a dvojčata, kluka Aleše a holku Míšu. Přestože mají oba hudební sluch a projevovali i muzikantský talent, projevili se nakonec jako naprostí ignoranti.

JAK JSTE TO MYSLEL S TÍM, ŽE VAŠE DĚTI SE PROJEVILY JAKO IGNORANTI? JAKÁ HUDBA JE TEDY ZAJÍMÁ A JAKÁ VAŠI ŽENU? DÍKY Z.

Obě děti chodily do sboru, ale v hudebce je nebavila hudební nauka. Kluk hrál ještě něco přes rok na klavír, ale pak toho taky nechal. Já je nechtěl do ničeho nutit, vím jak mě štvalo, když mě někdo nutil. Takže na aktivní muziku kašlou, jinak poslouchají naštěstí tu normální. Od Clawfinger jako třeba dcera po Metallicu (hlavně starou) jako syn. Manželka má ráda třeba Stinga. 

16.8. JSTE SEDĚL ZA MNOU V LETADLE DO AMSTERDAMU, JESTLI TI MLADÍ LIDÉ CO TAM BYLI S VÁMI BYLI VAŠE DĚTI - ZÁVIDÍM JIM TAKOVÉHO ŠIKOVNÉHO OTCE !!!!  (ŠÁRKA)

Ano ty dva sedmnáctiletí parchanti byli opravdu moje děti. Kdybys byla včera na synových třídních schůzkách, tak by si je musela titulovat taky takhle. 

O POŽITCÍCH A ŽIVOTĚ

JAK VÁM STOJÍ? (ROMANA)

Zatím dobře. Otázka je jak na koho a fotku si bohužel neposlala.

KOURITE ?..POKUD ANO, TAK KOLIK DENNE.

Tak šedesát. Jinak by hlasivky nebyly zvyklé a v zakouřeném sále by bylo za chvíli po nich.

ALESI, BAVI TE ODPOVIDAT NA TY PRIHLOUPLE OTAZKY? VLATNE JEDNA Z NICH JE I TA MOJE

Zatím to jde, ale už bych si šel docela i zakouřit.

CO PLANUJETE DO BUDOUCNA? 5-10 LET?

Přežít je.

Komentáře

Můžete použít následující HTML tagy a atributy:
<a href="" title=""> <blockquote cite=""> <code> <b> <i> <u>