DEKÁDA či DEKADENCE ČT „pARTe“?!? aneb ostuda veřejnoprávní TV?

DEKÁDA či DEKADENCE ČT „pARTe“?!? aneb ostuda veřejnoprávní TV?

ÚVOD

Jak hodně jsem se na tento večer těšil! - a zpočátku jsem byl spokojen: David Koller je prostě poctivá záruka, navíc skvělá technika přímého přenosu, zvuk, kamery (i z nebeských výšin), tady se nedalo nic vytknout.

MODERÁTOŘI

A zde nastal první problém – třebaže si obou moderátorů velice vážím, a to jak Marka Ebena, tak Ondřeje Havelky, spojení jejich obleků dohromady nebylo věru šťastné. Ano, Ondřej ať samozřejmě uvádí svoje žánry ve společenském oděvu, ale Marku, pokud máš uvádět rockové věci, promiň, to si fakt musíš vzít něco jiného (no ještě že aspoň někteří diváci vypadali normálně :-). Navíc to trošku působilo jako cílená reklama na novou desku bří Ebenů. Nicméně jak praví klasik – co my víme…

ŽÁNRY

No tady jsme u základního problému celého večera. Ač technicky výborně připravený, z obsahového hlediska působil jako akce spolku kamarádů, kteří se namísto soukromé chalupy a její zahrady dostali i na obrazovky veřejnoprávního média. Ptám se, podle kterých kritérií byli určováni vystupující interpreti? Jak to že zcela chyběly žánry folk & country, blues rock, punk rock anebo heavy metal?!? Že by proto, že na ČT Art nejsou tak běžné? O to hůř. Pokud má být veřejnoprávní TV skutečně veřejnoprávní, musí být důsledně průřezová, což se jí zatím (bohužel) příliš nedaří.

DŮKAZ?

Vězte, že mně osobně v minulosti stačil okamžik, kdy umřel Radim Pařízek. Kanál ČT Art odbyl jeho úmrtí zhruba půlminutovou zmínkou v Událostech v kultuře, aniž by zařadil jakýkoliv vzpomínkový dokument na tohoto zakladatele heavy metalového žánru v tehdejším Československu. A této ignoranci skutečně tvrdé muziky bohužel odpovídala i dramaturgie pátečního večera, což nezachránilo ani nezvykle tvrdší aranžmá např. Šroubů do hlavy.

INTERPRETI NAPŘÍČ ŽÁNRY?

Emil Viklický, Štefan Margita (krásné hudební poselství Hance, aspoň tak jsem to vnímal), Dagmar Pecková, nemám absolutně žádný problém (tož aby nějaký příznivec vážné hudby neřekl, že su ortodoxní metalista ;-). A Michal Pavlíček? Třebaže jeho tvorba ani hra mne nikdy za srdíčko nechytla, naprosto jej uznávám jako kytaristu, který zásadním způsobem ovlivnil hudební vývoj rocku v naší zemi. Ale na druhou stranu, proč nezazněly skvělé Ó hory, ó hory (mno, to ještě dokážu s ohledem na jejich tvrdost pochopit, to by asi bylo v současné ČT ještě větší Stromboli) anebo Země vzdálená (to nedokážu pochopit vůbec – nebo jsem si snad byl v tu chvíli „Střihnout“ čůrání?).

Dny jsou seČTeny?

Dobrá dramaturgie deseti let? Z hlediska programu ČT ART těžko říct. Každopádně dle mého subjektivního názoru platí, že ČT Art má sice na co za 10 let vzpomínat, ale taky má o čem do budoucna hodně přemýšlet.

A TO JE TA SPRÁVNÁ OTÁZKA – O ČEM?

Rád Vám zde stručně předestřu svoje názory (byť nejsou nijak nové, o to je to smutnější):

  1. Rozšířit tým hudební redakce ČT o externí spolupracovníky zejména ze všech žánrů, které chyběly v přímém přenosu (viz výše – mnozí to klidně budou dělat i zadarmo), v zájmu zajištění objektivity zpravodajství, publicistiky a dramaturgie všech pořadů.
  2. Zajistit vznik pravidelné hudební hitparády na ČT s prezentací alespoň sekvencí aktuálně vzniklých videoklipů, pořadím prodeje desek dle oficiálních žebříčků a doprovodnými reportážemi.
  3. Bedlivě zvýšit dohled nad zneužíváním subjektivního pohledu na obsah hudebního zpravodajství či publicistiky ČT, aby nedocházelo k takovým dramaturgickým excesům, jako jsme byli svědky v přímém přenosu 10 let ČT Art.

A CO DÁL?

A to je snad všechno. Mé rozčilení, z nějž se postupně jakž takž vypisuji, postupně opadá, takže je velká racionální naděje, že tento článek ještě teď v noci operativně odešlu adminům k publikaci. :-)

ČÍSLO ŠELMY

Lze sečíst číslice té šelmy (či snad dramaturga pořadu)? Ne, k tomu Vás v žádném případě nenutím. Ono úplně stačí, když si dáte postupně za sebou všechny iniciály odstavců tohoto článku, a vyjde Vám „to jméno“.

Anebo si pro tentýž účel můžete pustit první odkaz uvedený níže, jímž se naprosto všechno vysvětluje. Aneb cokoli kdy řekneš, může být použito proti tobě. A dožene tě to třeba i po letech :-)

Tady Dědek.

 

Ladí neladí:

https://www.ceskatelevize.cz/porady/14893603603-10-let-s-ct-art/

Komentáře

Můžete použít následující HTML tagy a atributy:
<a href="" title=""> <blockquote cite=""> <code> <b> <i> <u>