Dědkovy silvestrovské „bochánky“ aneb Naděje neumírá

Dědkovy silvestrovské „bochánky“ aneb Naděje neumírá

Všechno zdražuje, od nákupů zdržuje, a tak jsem se na svůj předsilvestrovský nákup vydal do levných potravin, ofiko „Potraviny Lacinka“ na Lidické hnedle vedle Slovanu, za účelem nakoupit levnější suroviny za účelem tvorby silvestrovských pochutin za účelem dosažení vnitřní hmotné spokojenosti. Tedy – účel zřejmý.

Jasně, Silvestr je o chlebíčkách, kanapkách a jednohubkách – dohromady takové krásné slané bochánky – tj. odtud titulek tohoto fejetonu. Do obchodu jsem šel s určitou představou, která se mi z hmotného hlediska naplnila, a stvořil jsem něco krásného velikostně mezi kanapkou a jednohubkou, z přírodovědeckého hlediska chybějící článek mezi kapybarou a mšicí.

Ovšem se světovými jednohubkami tohoto prvotřídního charakteru se věru rovnat nemohu:

Nicméně abych se vrátil od duchovního k hmatatelnému tématu – jde mi totiž o to, kolik se naštěstí dá v některých obchodech ještě v dobách krize a inflace ušetřit, posuďte sami, a případně je navštivte (musíte samozřejmě ovšem počítat s tím, že se jedná mj. o zboží, jemuž končí či již prošla expirace, což je ovšem třeba u camembertů naprosto nejlepší doba zralosti):

Balený Party Sandwich (velikost nakrájených chlebíčků á la kanapka – 28 ks) – 250 g / 7,90 Kč

Na pomazání kanapky: vepřová pomazánka 40 % sous-vide - cca 125 g / cca 7 Kč

Na tenko krájený salám Chorizo – 250 g / 39,90 Kč

Camembert na grill (okamžitě použitelný i za studena) – 180 g / 29,90 Kč

Zrající sýr do trouby (okamžitě použitelný i za studena) – 150 g / 19,90 Kč

Tmavé krájené olivy – 330 g – 24,90 Kč

Na chlebíčky z těchto ingrediencí pak doporučuji kápnout SRIRACHA CHILLI SAUCE, a bude to úplně dokonalý.

Mimochodem, když jsem u té omáčky SRIRACHA, připojím ještě jeden tekutý recept:

Když Vám bude blbě (nemyslím tedy z těch chlebíčků), můžete zkusit tenhle „životabudič“:

Do cca 1dl skleničky dejte přibližně 1cm sojové omáčky, přikápněte čajovou lžičku zmíněné Srirachy a vložte plátek (ne tedy stroužek) čerstvě rozkrojeného česneku. Ponechte chvíli louhovat a posléze během cca 5 minut vycucejte. Udělá vám to dobře – ovšem samozřejmě pozor na osobní parametry – žlučník, srdce, tlak atp.

(Sojová omáčka – sůl – ta se vždy používala při zahlenění, Sriracha – chilli – ředí krev, přičemž ředění krve zabraňuje infarktu či mrtvici, česnek – působí antibakteriálně, antiviroticky, snižuje tlak atd.)

No a s takovouhle výbavou už pak můžete večer usednout k Menšíkovi, protože kterak praví zonka od … … pardon, který rok že se to vlastně píše?

No a na závěr se sluší podotknout něco ještě důležitějšího, než jsou jenom „jednochlamstky“, jak říká jednohubkám moje kolegyně. Prostě něco o naději.

Alébrž s každým soustem (nejenom těch jednohubek) a i s každým Silvestrem bychom se měli stávat staršími a zkušenějšími, a tím snad i moudřejšími. Jenomže svět nám v tomhle za pravdu vůbec nedává. Jsme stále nemoudřejší, a proto nám nezbývá asi nic jiného než píseň, v níž personifikována jest smrt – píseň, kde my nezpíváme o ní, ale ona zpívá o nás. A má nás jako pěkný a moc chutný jednohubky.

Nicméně v té Smrti je snad naše naděje. Proč? Protože až zemře ČLOVĚK, teprve pak bude možná líp.

Tady Dědek.

Komentáře

Můžete použít následující HTML tagy a atributy:
<a href="" title=""> <blockquote cite=""> <code> <b> <i> <u>