Coma Of Bodies? Coma Of Souls!

Coma Of Bodies? Coma Of Souls!

Výroční zpráva mého kolegy Medyeda na téma „STVOŘITEL: Kóma duší“ mne donutila sepsat tento krátký fejeton. 

Tohleto kultovní album vyšlo v době, kdy jsme byli v prváku na gymplu – 6. listopadu 1990. Poslední lavici obýval v dnes už pověstné fialové mikině náš pozdější zpěvák a můj stále nejlepší kamarád Kolda, začali jsme si vyměňovat různé nahrávky, demáče a tak, samozřejmě zpočátku neofiko, ale neofiko i později, panč jsme na origošky neměli prachy, a pokud jsme je měli, utratili jsme je radši za pivo, který se bohužel zkopírovat nedalo.

Frčely tehdy kazeťáky dvojčata, kdo měl dvojče, byl King Of Metal! V Brně u nádraží byla trafika, kde se prodávaly polský metalový kazety, dnes nemyslitelná věc – jedna celá trafika jenom s metalovýma kazetama!

A tak se vesele kopírovalo, přičemž v tomto směru mohu přispět jednou kuriozitou: ježto jsem neměl propojení mezi gramofonem a kazeťákem (o cédéčkách tehdy ani nemluvě), nahrál jsem Koldovi LP Debustrolu Neuropatolog způsobem tím, že jsem reproduktor gramofonu napěchoval takřka do chřtánu mikrofonu kazeťáku, a takto jsem docílil dvojnásobně syrového thrash metalového zvuku, ha ha. 

A naopak jsem poprvý u Koldy v Bystrci na Kachlíkový slyšel třeba Paradise Lost: Gothic se zpěvem operní divy, a spoustu dalších věcí, leč zpět k tématu. 

Z Coma Of Souls si pamatuju zejména věčnou mrdu People Of The Lie, která platí i dnes a bude platit věčně. 

Tahle originálka byla strašně dlouho nesehnatelná. Chodil jsem po bazarech, po Indies i po Bontonlandech snad dvacet let, narážel jsem na různá CD Kreator, v Levných knihách jsem kdysi za 69 Kč/kus nakoupil hafo kreatorských cédéček, ale na Coma Of Souls stále ne a ne narazit. Jak kdyby ho sežral parazit. (Případné hnidopichy s láskou upozorňuji, že upřednostňuji osobní kontakt, takže virtuální varianty až na výjimečné výjimky nevčítám.) 
Až v roce 2018 nebo 2019 (vydání 2018) jsem v Bontonlandu narazil na tuhle knížečku: reedici studiového CD a jako bonus Live CD from Germany. V regálu tam byla i spousta dalších kreatorských alb, nicméně jenom tohle mělo podobu knížečky. Nikoliv tedy digipacku, ale fakt regulérní knížky, jak ji známe třeba z unikátní kompletní kolekce všech studiových alb Led Zeppelin a mnoha dalších slavných. 

Když jsem ten kreatorskej titul v regálu uviděl, zatmělo se mi před očima, jak kdybych dostal thrashovou pěstí. Prostě Coma Of Body. A pak jsem si ten dvojdisk donesl domů, pustil si ho – a nastalo kóma duše. Nastalo Coma Of Souls. 

Come…come…comeback of Coma…Coma of Souls! 

A tož mám ednú moravskú prosbů: Koronavire, prosím, dej už pokoj s těmi kómaty těl, a radši si poslechni Coma Of Souls! 

P.S.: Jo a ten klip důle věnuju všem našim papalášům. 

Tady Dědek.

Komentáře

Můžete použít následující HTML tagy a atributy:
<a href="" title=""> <blockquote cite=""> <code> <b> <i> <u>