BORKNAGAR – Fall /2024/ Century Media Records

BORKNAGAR – Fall /2024/ Century Media Records

BORKNAGAR jsem objevil poměrně brzy s jejich druhou deskou „The Olden Domain“. Byli mi sympatičtí svým otevřeným přístupem a vítanou alternativou k urputnému a sevřenému severskému black metalu, jakkoliv ho mám rád už bezmála čtvrtstoletí a vracím se k němu s železnou pravidelností. BORKNAGAR se vydali podobnou cestou jako kupříkladu ENSLAVED jen s tím rozdílem, že se výrazněji otevřeli vnějším vlivům a přirozeně je absorbovali do vlastního svébytného výrazu.

Co se dělo po prvních dvou albech, mě paradoxně už tolik nebavilo. „The Archaic Course“ bylo na dlouhou dobu posledním albem, které mě ještě zvládlo rozpálit, pak jsem setrvával v klidovém režimu anglického gentlemana. Ne, že by kapela ztrácela dech. Kvalita alb si udržela velice solidní úroveň, problém ovšem byl v „jazyku kmene“, který se s tím mým už tolik nepotkal. Zlom nastal až po předposledním „True North“. Jiskření a staré známé napětí bylo náhle zpět a pranic nezáleží na tom, kam scéna a obecný vkus za celou tu dobu pokročil, black metal a z něj čerpající subžánry dávno nejsou středobodem zájmu a paradoxně právě tohle považuji za jeden z důvodů proč stále vychází poměrně velké množství velmi kvalitních desek letitých kapel. Tlak okolí a trendu je dávno ten tam a kapely si dávno nemusí nic dokazovat a jedou tzv. na pohodu.

„Fall“ na mě totiž přesně takto působí – jako uvolněná a křeče prostá nahrávka.  Hrubý, nečesaný a ostny naježený zvuk ranných alb (eponymního debutu především) je ten tam, přesto BORKNAGAR neztrácí black metalovou slinu. Spíše docházím k závěru, že se zčásti vrací k původnímu výrazu. Vedle progresivních, vzdušných a náladotvorných pasáží působí hrubá rovina jako vhodný a vítaný katalyzátor atmosféry a skvěle přispívá k celkové barevnosti alba. Ač jsem zachytil názory, že „Fall“ je nejlepší deskou BORKNAGAR za poslední roky, nebyl bych tak rozjařený a posečkal bych, až „Fall“ vyroste do plné šíře. Alba takto postavená vyžadují dostatek času na vstřebání a především soustředěný poslech. Ani v případě „The Olden Domain“ se u mě finální účinek nedostavil v nijak rekordním čase a v případě „Fall“ to platí dvojnásob.

 

Medyed

borknagar.com/

facebook.com/borknagarofficial/

instagram.com/borknagar/

Komentáře

Můžete použít následující HTML tagy a atributy:
<a href="" title=""> <blockquote cite=""> <code> <b> <i> <u>