Balada o slunéčku sedmivěčném

Balada o slunéčku sedmivěčném

aneb

„Spread your wings an fly away!“

Onanehdá jsem šel cosi dělat na záchod, a najednou koukám, že na tý „vodině hladní“ něco plave. Původně jsem myslel, že je to bobek klíšťák holubí, nicméně bližší oční analýzou jsem zjistil, že se jedná o – slunéčko sedmitečné, které se marně snažilo přeplavat ten kanál, takže asi nebylo tak úplně šťastné. Kterak se do tonoucích vod zatoulalo, toť otázka do AZ Kvízu. 

Ovšem jelikož tonoucí se i stébla chytá, sroloval jsem kus toaleťáku do tvaru stébla a podal pomocnou ruku, vlastně pomocnej hajzlpapír. Slunéčko i v té tmě nebylo blbé a chytlo se – vpravdě doslova. Celé mokré se sice sotva vyškrábalo, ale my lidi taky nemáme lehkej život, žejo. 

Jako pápěří nesu sluníčko na sluníčko, protože žádný živočich nemůže být vlhký furt. Jak postupně odvlhalo, začalo aspoň lézt a občas zkušebně třepetat křidélky. Zatím to sice ještě nešlo, ale kdo z nás někdy nezkusí i nemožné. 

Zdolat vertikální plochu bylo nad jeho síly, pomohla tedy horizontální – ubrouskem jsem jedno malinkaté slunéčko sedmitečné vyzdvihl nad horizont venkovního parapetu a čekal. 

Můj pocit, když se mu konečně podařilo roztáhnout křídla natolik, že vzlétlo a odlétlo Bůh ví kam, se dá popsat snad jenom refrénem Paní Queen, který jsem citoval v titulku tohoto článku: „Spread Your Wings and Fly Away!“, což je slogan poučný i pro nás živočichy lidi; mimochodem, mně se strašně líbí i lehce drsnější verze od Blind Guardian. Ať tak či tak, prostě roztáhněme ty svý malý křídla...

Už nikdy asi to slunéčko sedmitečné, to slunéčko sedmivěčné neuvidím, a pokud náhodou ano, nebudu vědět, že je to zrovna ono, a ono samo si mne možná taky nebude pamatovat – jó holt nežijem v pohádkách. Ale to je jedno – svůj pomyslný triatlon (plavání, lezení, lítání) zvládlo skvěle, a možná právě proto letělo rovnou na olympiádu. 

Tož na závěr této balady, která je ve skutečnosti vlastně bajkou, tudíž nic jiného než poučení, ba dokonce rovnou dvě: 

  1. Když jste zvlhlí, ještě to neznamená, že dokážete všechno. 
  2. A když se topíte, ještě to neznamená, že zas jednou nevzlétnete. 

Mějte se fajn, slunéčka sedmivěčná. Tady Dědek.

Komentáře

Můžete použít následující HTML tagy a atributy:
<a href="" title=""> <blockquote cite=""> <code> <b> <i> <u>