ALE, ALE...

ALE, ALE...

aneb cosi pro naše metalisty-pivaře

V roce 1987 vydal Peter Nagy svoje slavné album „ ale “, to ale ještě netušil, že se to v zemích českých bude jednou číst „ejl“. 

Trochu nadsázky na úvod jste mi jistě odpustili, ono ne všechno v životě je úplná a celá pravda – třeba výrok, že v Česku se vaří nejlepší pivo na světě. Z hlediska spodně kvašených ležáků jistě, tam jsme jedničky, ale zejména svrchně kvašená piva, ať už pšenice, ejly nebo stouty jsme se museli po otevření hranic dost dlouho učit. Ovšem tak dlouho, až jsme se to velice dobře naučili. 

A především na svrchně kvašené škopíčky cílí brněnská pivnice MALT WORM na Starobrněnské 12, kterou od letošního roku provozují pivaznalí a zkušení majitelé již starší a známější Ochutnávkové pivnice na Lidické. 

Když kliknete na jejich stránky maltworm.cz, jukne na vás červ, leč nebojte – Malt Worm totiž neznamená nic jiného než Sladový červ. Inu, pivo se zkrátka dělá mimo jiné ze sladu (který si můžete objednat i jako přídavnou pochutinu na zobanec), a onen červ je třeba pomyslný červíček, jež ve vás bude po první návštěvě hlodat, abyste se na místo činu zase vrátili. 

Na brněnské poměry unikátních 17 píp představuje dost solidní šou, chilli doslova „píp šou“, kdy každá z těchto 17 děv je okamžitě připravena vás orálním způsobem maximálně uspokojit. Kdo neměl zrzavou, neví, co je láska, je sice i z hlediska pivního moku krásně dvojsmyslné tvrzení, jenomže tady se na tento barevný odstín rozhodně neomezujte. 

Najdete zde totiž nejen piva klasicky zrzavá, alébrž rovněž žlutá, oranžová, červená až rudá, černá a tak dál a dál a dál... Pořadovou jedničkou v seznamu je ovšem klasika Hauskrecht 12. Ne nadarmo dělal spolumajitel Provazník v létě pro jeden brněnský magazín rozhovor právě s Páně Hauskrechtem...

Drtivá většina čepované produkce pochází z tuzemských minipivovarů, 2 pípy jsou věnované „lemonádě“ a cideru. Naprosto čisté prostředí včetně naleštěných záchodků (tedy rozuměno pánských, na dámských jsem nebyl, neb tak daleko má redaktorská pečlivost ještě nedokročila), jež působí panenským dojmem, že jste právě Vy tím úplně prvním, kdo tam čuráte, v létě ve vnitrobloku k dispozici zahrádka, příjemná a rychlá obsluha, nabitá pivotéka za sklem ledničky, pochutiny k pivu jako obložené chleby, rilletes, hermelín, utopenci, a čas od času se můžete posadit i čelem naproti pracujícímu majiteli jako v pátek já. 

Pivko si můžete dát dle nabídky v několika kvantitativních rozměrech, velké 0,5 nebo 0,4 či malé 0,3 a 0,2. Ochutnal jsem sour ale + sour cherry značky Raven, dále New England IPA Zichovec, a po předešlé třešničce jsem si dal na závěr dortíček v podobě temného Coffee Stoutu. Mňam! 

Byl jsem v MALT WORM sice sám, protože kamaráda zradilo jeho trávicí ústrojí, ale ač jsem byl sám, měl jsem svoje „ ale“ a bylo mi fajn.  

„Ale mám aspoň sám pocit, že svoje „ale“ mám. Ani raz, nikdy zas svoje „ALE“ nezmením...“ 

Tady Dědek

P.S.: Ježto jsem s sebou neměl foťák, tož jsem Vám to aspoň nakreslil.

Komentáře

Můžete použít následující HTML tagy a atributy:
<a href="" title=""> <blockquote cite=""> <code> <b> <i> <u>