5,4,3,2,1 … !80!90! – VITACIT: LOVEC LEBEK

5,4,3,2,1 … !80!90! – VITACIT: LOVEC LEBEK

To si takhle jdete jenom zaběhat do lesa, a objevíte tam 11 lidských lebek! Stalo se v píseckých lesích 13. 3. 2021. Hrůzná informace stará jen pár dní jako by korelovala se skutečností, že o 2 dny později na relativně novém YT kanálu jménem VIDEO ARCHIVE OF THE LOST ROCK MUSIC přibyl videoklip VITACITU LOVEC LEBEK z roku 1990. Tento klip je sice na YouTube k dispozici již od roku 2016 (cca 35 000 zhlédnutí), kdy se konalo turné Souboj rebelů, avšak toto starší umístění má přibližně o 1 sekundu ustřihnutý samotný závěr, zatímco nový odkaz je úplný.

Videoklip - natočený na podporu alba Vzhůru přes oceán, na němž píseň vyšla - pochází z Československé televize, konkrétně z hudebního pořadu Hitparáda, který uváděl diskžokej Martin Hrdinka. Projekt vycházel z pořadí prodeje jednotlivých tuzemských desek (alb) a přinášel za každý měsíc informace o 20 nejúspěšnějších. Jelikož ne všichni měli na podporu prodeje natočen včas videoklip, v řadě případů zazněla jen stručná informace o hudebníkovi, názvu alba a umístění.

Tato TV Hitparáda ve své době přivedla na televizní obrazovky celou řadu metalových videoklipů, z nichž však spousta měla základ v koncertním pojetí scén, obohaceném maximálně o nějaké drobné výtvarné prvky, zatímco skutečný filmový způsob točení klipů se v našem metalu teprve rodil. Zásadní roli samozřejmě sehrávaly finance, ale i čas, aby byl klip hotov, dokud je prodávaná deska v první dvacítce, a stihl tak být v televizi odvysílán, neboť to mohlo mít nezanedbatelný zpětný vliv na prodejnost.

Popsané znaky přesně vystihuje i klip Lovec lebek – fundamentem je koncertní scéna, do jejíchž záběrů se občas prolíná prosvícená symbolická lebka. Jak trefně poznamenal jeden uživatel YT, samotná skladba ve svém refrénu silně připomíná tutéž pasáž songu skupiny Judas Priest Leather Rebel z alba Painkiller (obě desky vyšly v roce 1990). A to nejen základní melodickou linkou refrénu (zbývající část má již svůj vlastní osobitý charakter), ale i foneticky rytmickou podobou stěžejního sloganu – názvu písně: Leather Rebel / Lovec lebek. Což ovšem kompozici na říznosti neubírá, ba naopak.

Kterak uvádí i anglický popisek na YT, kuriozitou videa je skutečnost, že zatímco debut Vzhůru přes oceán natočila čtveřice Doležal – Hejč – Adámek – Polák, video je natočeno pouze ve třech, Pavel Kuře Hejč chybí.

Jak jsme Vás informovali, samotné album (LP, MC, CD) Vzhůru přes oceán se loni, ke 30 letům od vydání, dočkalo CD reedice se 2 bonusy: Labyrint srdce a Braň se.

Tak se nebraňte vzpomínkám a připomeňte si v aktuálním čase labyrint této nádherné heavy metalové muziky, a nemusíte kvůli tomu ani chodit běhat. Týhletý muzice to totiž běhá skvěle samo!

Zdraví Dědek.

Komentáře

Můžete použít následující HTML tagy a atributy:
<a href="" title=""> <blockquote cite=""> <code> <b> <i> <u>