5,4,3,2,1 ... !80!90! – KERN: Bitva v Černé Hoře

5,4,3,2,1 ... !80!90! – KERN: Bitva v Černé Hoře

Naprosto unikátní videoklip, o němž bych vlastně vůbec nevěděl, kdyby mne na něj kdysi (ovšem mnoho let po jeho vzniku) neupozornila Shaumal. Jak vidno, jedná se o regulérní samostatný klip, nikoliv tedy o sekvenci z videa Triangel Galanta „…od narození“. Jeden z prvních pokusů o filmový klip, tedy nikolivěk o toliko obrazový doprovod hudby, alébrž o jeho přesah, byť tady jde zejména o mohutný přesah pěny…

Další unikum je v tom, že zatímco skladba pochází jak známo - a kterak už naznačeno - z debutu „…od narození“, kde hrála mj. dvojice kytaristů Tony Vodička / Slávek Karásek, zde je prezentována sestavou z následující desky Lovci žen, totiž mj. „lovcem strun“ Mirkem Horňákem (dodnes s Kronkem hraje i některé skladby Kernu v rámci akustické formace Alband).

Á propos, na třetí desce Ztráty a nářezy pak Kerni složili černohorskému pivu fajnovou poklonu v podobě hitu Nigramontis, což souviselo s dlouhodobou spoluprací kapely a pivovaru, jež již dříve vyústila v tvorbu polotmavého lektvaru s logem Kern na etiketě, později jen názvem, a ještě později, ač nedávno, bohužel ukončením výroby tohoto druhu piva z důvodu menšího odbytu spojeného s celkově malým prodejem tmavých a polotmavých piv vůbec.

Z hlediska pódiového ztvárnění pak určitě stojí za zmínku, jak dokázal i tehdy zatím ještě nepříliš „buclatý valibuk“ jménem Tygr skákat (to byl skok jak malajský tygr, zovaný Sandokan – 0:31 – 100 bodů!)

A aby těch unikátů nebylo málo, všimněte si inscenace, za kolik se v tomhle klipu čéháčko prodávalo (leč pozor, deklarována byla jen povolená hornická osmička, no vždyť slovní hříčka Černá Hora…); ach, jaká to doslovná symbolika přelomu 80. let.

Á propos (teď píšu o jiném pivu), v roce 2000 pamatuju v Babicách U dvou kanců točenou desítku za deset a dvanáctku za dvanáct, aby se to dobře pamatovalo. Jó, to byli kanci (mluvím též o Kernech?)!

Tož vychutnejme si časy, který se už nikdy nevrátí, a doufejme, že se brzy ozzy vrátí lepší časy než nečasy.

Tady Dědek.

P.S.: Omluvte prosím sníženou zvukovou kvalitu nahrávky, způsobenou zřejmě převodem z pásky VHS do digitální formy, děkujeme.

Komentáře

Můžete použít následující HTML tagy a atributy:
<a href="" title=""> <blockquote cite=""> <code> <b> <i> <u>