5,4,3,2,1 … !80!90! – ARAKAIN A RARITNÍ VIDEOKLIP STORMMASTER!

5,4,3,2,1 … !80!90! – ARAKAIN A RARITNÍ VIDEOKLIP STORMMASTER!

Doslova teprve před pár dny přibyl na YouTube, v rámci nadmíru zajímavého kanálu ARCHIVE OF THE LOST ROCK MUSIC, raritní videoklip skupiny ARAKAIN Stormmaster, natočený na anglickou verzi skladby Pán bouře (prosím, nezaměňovat tento klip s odlišnými live záznamy dostupnými na YT již několik let).

Zvuková nahrávka pochází z anglické variace na album Thrash The Trash, nazvané zjednodušeně Thrash!, pořízené v roce 1989 ještě s kytaristou Danem Krobem a bubeníkem Robem Vondrovicem, zatímco ve videoklipu z roku 1990 už na jejich pozicích účinkují Mirek Mach a Štěpán Smetáček.

8-písňové CD Thrash! vyšlo po remasteringu nahrávky teprve v roce 1994, pod značkou Popron Music, a obsahuje 7 anglických verzí songů z českého debutu (chybí Amadeus a Noc) + singlového Ku-Klux-Klanu, pecka Stormmaster desku otevírá.

Fascinující údaj, který můžete na videu v jeho pravém horním rohu vidět cca 4 vteřiny v čase 01:56 – 02:00, o tom, že bylo prodáno 114 000 kusů, se tedy netýká anglické verze (třebaže videoklip je anglický), ale českého debutu Thrash The Trash, jehož se dle dobových zdrojů prodalo více než 120 000 kusů, přičemž Zlatá deska se tehdy udělovala za 100 000 prodaných nosičů. Časově to odpovídá, neboť LP Thrash The Trash, natočené 1989, vyšlo až v roce 1990 a z téhož roku pochází i tento videoklip.

Chcete-li, můžete se tedy zaposlouchat a „zakoukat“ do tuzemského thrash metalu vpravdě světové kvality (kluci asi věděli, proč mají na zadní straně obalu CD Thrash! na sobě trička Slayeru a Metalliky – snímek pochází z doby pořízení zvukové nahrávky, tj. 1989), kdy „Blíží se večer a barometr klesá“ zní coby „Eveningʼs coming / barometerʼs crazy“ a „Je to on – pán bouře“ - „Heʼs the real stormmaster!“

Zdraví Dědek.    

Komentáře

Můžete použít následující HTML tagy a atributy:
<a href="" title=""> <blockquote cite=""> <code> <b> <i> <u>