4P V M13 RH  aneb  MASO ČTYŘ BAREV

4P V M13 RH aneb MASO ČTYŘ BAREV

Koncert 4P / PULS, PK CUPE, PATENT, PROJEKT / pátek 24. února 2023, od 20.30 hodin / Brno, klub M13 ROCK HELL

Preludium

Všechno začalo už ráno, když jsem šel do práce: na Vachově ulici totiž celkem pravidelně parkuje auto, na němž je nápis: People who wear black clothes are usually living very colourfull life. Aneb Lidé, kteří nosí černé šaty, obvykle žijí barevný život.

A aby toho nebylo málo, tak onen vůz parkuje prakticky přesně naproti podniku 4P, což znamená 4 Pokoje, ale mně se to v tuhle chvíli hodí do reportu, neboť v klubu M13 se večer odehrál program 4P, aneb čtyři smečky začínající na P.

Tož jsem si vzal černou kožárnu a vyrazil žít barevný život - protože pořádně barevná hudební chemie má vzorec 4P V M13 RH.

 

PULS

Co na tom, že na uliční tabuli před M13 bylo napsáno „PLUS“, vždyť je to pravda, že když hraje PULS, je to vždycky „plus“.

 Jelikož jsem nemohl zcela vyloučit, že si po skončení produkce budu prdlajs pamatovat, profylakticky jsem Jirku Kubowského osobně požádal, jestli by mi mohl po ukončení jejich setu věnovat na pódiu ležící playlist, na čež mi Jirka krásně odpověděl: „Osobně ti ho věnuji.“ Tož už sem byl klidný…

Puls sice nezahrál Fénixe, ale zato představil dvě nové tváře (a to nikoliv Strhané, ale svěží), nicméně staří důležití pardáli samozřejmě zůstávají, bez nich by to totiž nebyl ten správný tep, pardon - Puls.

Oponu roztrhla Hádka, tedy samozřejmě Hádka s velkým H (čoveče, nedávno jsem v Metru četl zajímavý příspěvek, kde se jistá nejmenovaná osoba vyjádřila ve smyslu tom, že hádky jsou úplně super, ale sex po nich ještě lepší), aby produkce pokračovala famózním kytarovým nářezem v podobě Kytarového nářezu, a já jsem začínal chápat, že dnešní noc zaženeme úplně všechny Můry.

Puls má jak známo nejednoho zpěváka, takže na pecku Střádám naskočil na stejdž stejně jako ve vokálním úvodu Franta Kučera a zapěl do éteru smutnou skutečnost tu, jak nás mají ženy rády kvůli našim … krásným očím (známé to téma á la Citron a Dej mi s tím pokoj, případně Zahradní slavnost).

Jirka Kubowský je dozajista vynikající zpěvák, ale co musím vystihnout obzvlášť, s jakou emocionalitou zazpíval v pátek v M13 ploužáky. Myslím, že to nebyl jenom můj pocit, jak pitoreskně se jeho hlas vznášel ke stropu, ale přitom jeho projev strop neměl. Prostě se mi strašně líbilo, Jirko, kterak procítěně jsi dal jednak Svítání, jednak song Zvoník - Quasimodo (obě kompozice cca desetiminutové, a přesto absolutně nenudily!) - a možná pro tuhle chvíli jsme přišli na svět.

Zvoní vám Telefon? A doutná Popelník? Pak jste v M13 správně! Samozřejmě (ne)jen proto, že tyhle pecky se prostě hrály!!!

Smutné bylo, že kvůli časovému skluzu (?) nebylo Pulsu dovoleno odehrát přídavky, což mnoho přítomných docela na…srklo, neboť dle legálně ukořistěného playlistu se chystaly bonusy celkem 3, mj. Vězeňský blues (cover Accept Princess of the Dawn) a pivopitelně největší pulsující origoška Bigbít je v nás. Je fakt, že dramaturgicky se to moc nedalo pochopit, poněvadž závěrečný Projekt hrál posléze až do dlouhé noci…

https://bandzone.cz/pulsbrno?at=news

Intermezzo

Co mne teda docela sebralo, že když jsem do M13 kolem osmý přišel, bylo už narváno. Jasně, svou roli v tom sehrála skutečnost, že před pódiem byly stoly a židle, takže to bylo v první linii vlastně na sezení, ale vždyť to mělo svoji logiku, jelikož se dalo čekat, že tahle muzika Tě zvedne ze židle!

Navíc těch kulturních osobností, co se přišly tento večírek užít: třeba Vláďa Ozzy Čapka, člověk, kerej brněnskou muzikou zkrátka ale spíš zdlouha žije a udělal pro ni strašně moc, či moje milovaná kamarádka Milka se svým ctěným chotěm, anebo chlapík, co měl na sobě triko Asgard, a když jsem mu ho pochválil, prozradil mi, že ho má přímo od Míry (rozuměno Horejska), atd atd. Akorát Peťu Dio Pospíšila jsem tam nikde neviděl, no, asi si pospíšil někam jinam. Ahoj Peťo, tož jsem fotil místo Tebe – no, podle toho to taky v galerce vypadá :-)

Jo a taky chci pochválit výbornej zvuk – teda aspoň pro ty moje hluchý ušiska.

 

PK CUPE

Přiznám se, že o brněnské kapele PK CUPE jsem do té doby neslyšel, nicméně o co míň jsem věděl, o to víc jsem si to užil. Formace, která sama sebe na BZ stylově identifikuje jako rock-big-beat, na mne od počátku působila docela nespoutaným punkovým přístupem, a když to teď zpětně poslouchám, myslím, že jsem se vůbec nemýlil, a ono citované kapelní stylové označení vnímám coby pouhý „skromný“ eufemismus.

Ovšem v pátek to nebyl eufemismus, ale entuziasmus. Opravdu svěží banda, s expresívním projevem zpěváka a s kytaristou, který mi svou imidží  pořád někoho připomínal, a pořád jsem nemohl pochopit koho. Posléze jsem na to přišel – ten uvěřitelně až neuvěřitelně charismatickej kytarista úplně napravo (já už su přesnej skoro jak Peťa Uličnej :-) má vizáž jako písničkář Sváťa - čili ne Sláva, aby nedošlo k omylu - Sváťa Karásek.    

V paměti, věru dobře osvěžené v kapse nalezeným playlistem, mi utkvěla dobrá slovní hříčka HALLOWÍDEŇ anebo píseň Cajk, resp. Prej je to cajk.

Tož já myslím, chlapci, có myslím - jsem si jist, že to v pátek v em třináctce bylo z tej Vaší hudební strany fakt dost cajk. Moc cajk a moc dík.

P.S.: Hmm, skupinu PK CUPE si asi zařadím do svého pravidelného jídelníčku. Á propos, pohybem při jejich muzice, kdy oni hrajó svoje dobrý kilo, třeba shodím ňáký – svoje kilo…  

https://bandzone.cz/_109962?at=news

PATENT

Když jsem nedávno v jednom brněnským bazaru natrefil na CD skupiny Patent: Hrajou rock, byl jsem šťastnej jak blecha v cirkuse – no nekupto za 130 kaček, ale hlavně šlo o to, že jinde bych to asi prakticky už nesehnal, nota bene když je to deska nahraná v roce 1999, to bych už asi byl všude docela nahranej. 

Tož sem to v rámci studijní přípravy před koncertem samozřejmě opět poslouchal, a tam jsou fakt pecky dost dobrý, musím říct.

Když kucí z citovaného plastu a dle playlistu rozpálili věci jako Zas v tom lítám, Padlý anděl anebo Hráči, chvělo se myslím nejedno srdéčko. Pro mne osobně i způsobem tím, že skupina Patent je spojena se zakladatelem skupiny Kern Slávkem (ano, teď už Slávkem) Karáskem, který má koneckonců v bookletu zmíněného CD poděkování, resp. gratulaci.

Když jsem šel na koncert, šel jsem právě na tenhle poctivej hard rock, a taky jsem si ho fest užil. Píšu fest? No dyk on to byl takovej rockovej minifest. Anebo rockovej manifest?   

Jistý předěl v podobě coveru Breaking The Law zavinil mezinárodní situaci, kdy britská ocel způsobila, že v tamních regálech chybí brikety a chameleoni; tož z toho bych se posral taky (protože chameleony a brikety fakt žeru), a posral bych se snad za všechny Prachy.

Á propos, Prachy jenom dokumentujou, že pro nic jinýho než pro prachy tyhle kluci Hrajou rock. Hoši, děkujem!

https://bandzone.cz/_101784

 PROJEKT (ROCK)

Ať si kdo chce co chce říká, jedna věc je nezpochybnitelná, a to že všech 4P kapel má jedna jediná svůj profil v prestižní publikaci brněnského hudebního historika, zpěváka a muzikanta Petra Gratiase nazvané Decibely nad Brnem (JOTA 2015). Ten profil je tak krásně a osobně napsaný, že si až skoro myslím, jako by to nepsal Gratias, ale Bob Šmíd sám. Osobně jej považuji za jednu z nejlepších statí Decibelů.

Ano, PROJEKT nebo taky PROJEKT ROCK nebo taky PROJEKT Boba Šmída - veterána jihobrněnský rockový scény, kerej porazil Kern (to se ovšem na Stadioně psal teprve rok 1982), už nikdo nikdy z historie nevymaže. A zaburácel i v pátečním klubu M13, a zaburácel věru vydatně.

Za mikrofonem nejen on sám, ale i výrazná zpěvačka (Malá to Špinarka! :-) udělali závěrečnou show, za kterou se stydět věru nemuseli. Sice se protáhla (rozuměno ona show) hodně do noci, takže jsem chvílemi již fyziologicky musel chtě nechtě na uvolněné židličce podřimovat, nicméně i přesto si věru dobře pamatuji zonky jako od Jirky Schelingera Jahody mražený (vidíte, na ty jsem nezapomněl!) anebo od Jasné Páky, potažmo Argemy Špinavá záda (a má to tolik ráda). A že to šupalo a sypalo!

 Rock Hell má stejné iniciály jako RH faktor. A ten je v tomto případě jednoznačně plus. Prostě pozitivní akce.

Kdo nebyl, může litovat … anebo nelitovat a podívat se na naše fotky v galerce.

https://bandzone.cz/projektrock?at=news

Ivan Pospíchal

A po všech těch názvech kapel se chci zastavit u jednoho jména. Jména a příjmení. A to je Ivan Pospíchal. Pokud jsem se totiž dopočítal správně, tak odehrál tři čtvrtiny koncertu, protože vystoupil s Pulsem, Patentem i Projektem, a to naprosto skvěle a s patřičným hudebním i fyziognomickým výrazem. A to, jak se v závěru dokázal rozčílit kvůli dramaturgii koncertu, totiž že Puls nemohl odehrát svoje přídavky, to bylo fakt dost lidský. Inu, takovej sympatickej rockovej „senior“, tipuju něco nad třicet. Ivane, moc díky!

A já si teda myslím, že příště už Puls ten svůj Bigbít dá!

P.S.: 4P, jenom 4P??? Já píšu o akci 5P, protože i přes leckteré pihy, to poslední P je od slova Paráda!

Text + foto Dědek.

Komentáře

Můžete použít následující HTML tagy a atributy:
<a href="" title=""> <blockquote cite=""> <code> <b> <i> <u>