17.10. 2015 - Slup, Doomas, Nahum, Dysangelium, Fatality, Spasm - Brno, Melodka

FATÁLNÍ MASO NA MELODCE

aneb

NÁHUUUUUUL!!!

Report / Slup, Doomas, Nahum, Dysangelium, Fatality, Spasm / sobota 17. října 2015, od 19 hodin / Brno, Melodka

Tak tohle byla pořádná sračka. No zácpa to být nemohla, panč účast byla docela tristní - zhruba v půlce akce jsem se pořadatelů ptal, kolik je platících, a odvětili mi, že necelá stovka (ach jo, den předtím na Venom prej bylo třikrát tolik).

img_3002.jpgJeštěže vystupovalo šest kapel, protože jak se vzápětí ukázalo, členové zúčastněných souborů dokázali publikum úspěšně doplnit (pokud tedy zrovna nehráli). Zrovna s jedním takovým vlasatým jsem stál u stolu, a ejhle – později se ukázalo, že to je regulérní kytarista Nahum.

Ze sympatickýho párečku se zase pro změnu vyklubali Rakušáci z Vídně, kteří vážili cestu na porňáky Spasm. Tož jsem si je musel vyfotit, byli krásně usměvaví a lámanou angličtinou jsem s nima probral všechno, co bylo třeba. Byla sobota a bylo to třeba.

Ale vidím, že už melu asi sračky, a tak – Nemel sračky. Výmluvný název jednoho z opusů brněnských SLUP řinčel nad stadionem a diváctvo se teprve rozehřívalo. Absolutní novinka Vepřové ve vlastní šťávě byla taky moc pěkná, řízná a chutná. Prej to kluci viděli napsaný na nějaký konzervě. Mimochodem, víte, jakej je rozdíl mezi vepřovým a vepřovým ve vlastní šťávě? Jednoduchej. Dle platné legislativy musí vepřové ve vlastní šťávě obsahovat minimálně 70 % masa, zatímco pokud je to bez přídavku „ve vlastní šťávě“, nemusí tam být maso vůbec žádný, ha ha.

Ale tak třeba tam bude aspoň nějaká kůžička, že. Třeba husí? Husí kůžička byl totální závěr těchletěch sračkoidních oplzlíků, kteří nás na Melodce přesvědčili o tom, že Hoven se nezbavíš. Což je krutá pravda, neboť jak jsem se kdysi kdesi dočetl, normální člověk prej s sebou běžně nosí 2 – 3 kilogramy hoven, a když je tlustej (jako třeba já), tak prý klidně až 10 kilo! A to jsem si myslel, že s sebou tahám jenom břuch.

Jo chlapci, abych nezapomněl - máte u mě obrovské plus za české texty, konečně zas někdo normální! ;-)

Novobaňští DOOMAS mne absolutně dostali. Majestátní šeré doom-gothic plochy, nezbytná fantastic melodika, lyrické momentky kontrastující s nekompromisními kily, img_3016.jpgtemno na melodce, temno v srdci, temno v duši, temno v prdeli! Tak tohle jóóóó!!! Darkside Of The Moon se rozléhala potemnělým brněnským klubem a moje dušička putovala bůhví kde, těmi nejtemnějšími lesy, těmi nejtemnějšími krajinami, těmi nejtemnějšími světy, a libovala si.

Před vystoupením si bubeník skládal bicí normálně v hledišti, kousek od mýho stolu, no a tak jsem to teda vyfotil. Dva šlapáky si hrdě mlčely dva metry ode mě a věděly, že jejich čas přijde. Bicman montoval co mohl a musel, a život svištěl co mohl. Bože můj, La Muerte (doslova smrtící skladba i deska z roku 2015)!!!

Zatímco u Slup jsem se bavil, u Doomas jsem stál v jakémsi prapodivném vytržení, nemohl jsem se té muziky, té atmosféry prostě nabažit, a poněvadž to bylo úžasný, v němém úžasu jsem se opíral o chladnou stěnu Melodky a byl šťastnej, že jsem se na to dneska nevysral a nezůstal doma. Protože kdybych se na to vysral a zůstal doma, šeredně bych litoval a to bych teda fakt nechtěl (viď, Koldo!).

Hoši, tak Vás si znamenám do deníčku a jak budete v Brně opět hrát, doo zas! Doomas.

A potom již vypuklo peklo, na nějž jsem přišel. Ostravští deathrash metaloví NAHUM (tváře bez líčení, příjmení odtajněna) jsou apokalyptickým zjevením tuzemské metalové scény, totálně „zápaďáckou“ kapelou, jejich jízda je taková, že ef jedničky jsou proti tomu prvorepublikový šaliny.

Nahum mají za sebou skvělý debut The Gates are Open z L.P. 2012 a před sebou, a to chviličku před sebou, následovníka jménem And The Chaos Has Begun, který má vyjít v magické tři jedničky, totiž 1. 11. Kluci jsou pořádní rošťáci,img_3056.jpg protože zatím oficiálně nezveřejnili žádnou skladbu, jenom obal a takový nějaký kecy kolem toho.

Ale na Melodce se samozřejmě novinkový vzorky hrály. Asi nejstarší je Rotten Lies, ta se na Melodce hrála pár let zpátky, ale co takhle třeba Vomit The Darkness, Creator Of Emptiness (to je obzvlášť vymazlený název – Stvořitel prázdnoty), Raging Chaos nebo Under Fire?  

Nový řízky chrastily klubíkem jak pekelný řetězy a já už se na tu novou placku strašně těším. Vystoupení Nahum bylo excelentní, celou dobu (i na předchozí kapely) panoval výborný zvuk, Nahum byl zkrátka náhul, valilo to vpřed jak v zimě lavina a v horku láva, drtící masa smetala všechno před sebou a uf uf uf uf uf.

Já osobně jsem si asi nejvíc užil šlágr Equal, tenhle hit fakt dost můžu, vychutnávám si ho třepáním palicí a nežeru ho příborem, ale bagrem. Samotný závěr vynikajícího setu obstarala klipovka The Vision Of Apocalypse a úplný závěr pak vizitka orchestru, Nahum.

Vrchol večera? Pro mne ano. Jestli se Ostrava dusí vlastním smogem, pak Brno udusil ostravský Nahum. Jsem krásně mrtveeeeej!

Někdo valí na perníku a někdo zase v Pardubicích. DYSANGELIUM jsou death metaloví bozi, kteří na Melodce pálili jednu za druhou, no šlehali to do nás fakt vydatně. Dva nádherně červený kopáky, červený jak to nejčervenější peklo, nářez né jako prase, ale jako celej vepřín, štempl na certifikátu DEATH METAL!

img_3077.jpgNázev kapely? Inspirace trošku „biblickými evangelii“, trošku „anděly“, ale hlavně je to UM, velký death metalový um – DYSANGELIUM! Jó holt Apokalypsa, Inferno a já nevím co ještě.

Ano, možná tušíte, trošku jsem nestíhal. Ty prdy mrdy valily takovou šílenou formou, takovým šíleným způsobem, že jsem si zapamatoval jméno jedné jediné skladby, kterou kdybych si nezapamatoval, tak můžu s metalovým psaním rovnou skončit: petarda Dysangelium z alba s vtipným názvem Holykaust z roku 2014. Byl to nesvatý holokaust, co nám na Melodce „Dysangelíci“ předvedli, totálně nesvatý holokaust. Mňááááááááám!

Přátelé z Pardubic, Vaše fotky jsem trochu mázl, ale já za to fakt nemůžu, neměli jste se tak strašně divoce hejbat! ;-)

Brněnští death metaloví FATALITY prý celou akci uspořádali, pozvali ostatní grupy, které jim také velmi slušně a vděčně děkovaly. Fatality. Osudovost. Fatální záležitost. Anebo spasitelé? Spasitelé smrti (Saviors Of Death)?

Jestliže jsem shora psal, že z produkce Dysangelium jsem si zapamatoval název jediného songu, tak u Fatality platí ještě o jednu skladbu méně – tj. nezapamatoval jsem si vůbec nic (ono jestli to chlapci nebude tím, že zpíváte v té angličtině – jak vidíte, vepřový ve vlastní šťávě jsem fakt nezapomněl;-).img_3101.jpg

Já vím, u reportéra šílená přešílená, snad až trochu fatální skutečnost, jenomže berte v potaz, že jsem měl už kolikátou pšenici, a kterak známo, Krušovice změnily technologii výroby a ta mňamózní jedenáctku už nemá 4,3, ale 4,6 % alkoholu. Nebyl jsem sice dead, ale byl jsem.

Zpěvák s nádherně vypoulenými kukadly sestoupil jak deus ex machina mezi publikum, což můžete ostatně sledovat též v rámci naší fotogalerie. Jo a taky to znáte, když muzika hraje tak rychle, že si nestačíte ani nohou podupávat?

Velmi příjemné, dá-li se to o death metalu vůbec napsat. Patřičně řízná produkce, ovšem nepostrádající tak říkajíc „morbidní“ (rozuměno „morbidangelovskou“) melodiku, hýbala Melodkou jak Dominátor svými rozkleky v dobách největší slávy, a zcela jasně se ukazovalo, že i relativně menší počet platících dokáže rozpoutat stratosféru jako tisícový kotel: pod stejdží se pogovalo o sto šest set šedesát šest, tančil i ten, kdo do tanečních nikdy nechodil, fatální pogo, fatální death, fatální svět!

Již zmínění Vídeňáci přijeli na SPASM. Přerovský grind je známý po půlce Evropy, a tak se na něj holt jezdí i přes hranice. Čestně se musím přiznat, že jsem o této skupině doposud neslyšel, na čemž má zřejmě svůj podíl i skutečnost, že grind není moje krevní skupina, nicméne musím uznat, že čurina to teda v sobotu byla.

Gigolí trio (zpěv, basa, bicí - fakt nemají kytaristu!), zpěvák s čurákem na nose, skoro nahej, písničky se sexy názvy jako třeba Lick Your Fingers, mno, co chcete víc???

No tak to trochu rozebereme. Prej gigolové. Já teda nevím, jestli by se dotyčný frontman jako gigolo s takovým břichem vůbec uživil (děcka, to by byla prdel, kdybych se dozvěděl, že se tak opravdu živí! ;-). img_3125.jpgNa druhou stranu, já disponuji taktéž břichem, a některý holky jsou i zadarmo ;-).

Čurák na nose? Proč ne. Někdo je čurák od pohledu, a ani k tomu takovýho čuráka nepotřebuje, stačí si sám. A že vystupuje band, resp. bard „nahatej“? No copak už jste někdy viděli oblečenou kopretinu?!? Jo a zkuste si někdy olíznout prsty - je to moc fajn, zejména když jste se předtím šťárali v...pivu. Hmm, tak nějak přemýšlím, jestli slovo lick není od slova like. ;-)

Fakt solidní nářez, solidní grind, kterej vám nedá vydechnout, pěvec dost solidní řízek, sice ne vídeňskej, ale přerovskej, leč evidentní sympaťák. Anebo SymPASMák?

Šíííílená jízda skončila, Rakušáci spokojení, pivo dopité, kačáky totálně vychrastěný, vnořil jsem se ven. Ven do města, které bylo obejmuté mlhou, tajemnou mlhou, jako kdyby stále ještě hráli Doomas. Tu mlhu jsem pro vás vyfotil, abyste také znali, co to je jít brněnskou mlhou dom.

Šel jsem tou mlhou a měl jsem pocit, vlastně spíš vizi apokalypsy. Skoro jsem si lízal zmrzlý prsty, aby je nepostihla smrt, naskakovala mi husí kůžička a napadlo mne, že mlha, to je vlastně taková šťáva. Šťáva chladnýho města.

A tož jsem šel, v tý mlze, v tý mlze, nádherně zpocenej z kapel, který stály za to – nádherně vyšťavenej? Nádherně zpocenej, upocenej v tý vlastní šťávě.

Text + foto Dědek.

 

Komentáře

Můžete použít následující HTML tagy a atributy:
<a href="" title=""> <blockquote cite=""> <code> <b> <i> <u>