13. KOMNATA METALU?

13. KOMNATA METALU?

Na otázku, co mají společného zpěváci Aleš Brichta, Dan Horyna a Láďa Křížek, musí asi jako první a zásadní odpověď zaznít, že heavy metal. Současně však tyto výrazné osobnosti spojuje i skutečnost, že s nimi jako s jedinými třemi metalisty natočila Česká televize tři pořady cyklu 13. komnata, a to z celkových více než 500 dílů, jež byly dosud od roku 2006 odvysílány.

(Jasně že v těch zmíněných pěti stovkách najdeme i řadu dalších rockerů jako např. Petra Jandu, Martu Jandovou, Lou Fanánka Hagena, Michaela Kocába, Michala Pavlíčka nebo Václava Noida Bártu, ale pravověrných metlošů tam zatím opravdu víc než „na bednu“ není.)

Projekt 13. komnata byl původně plánován symbolicky jen jako 13-dílný, ale pro obrovský úspěch se z něj stal cyklus, který se vysílá do dneška, a to vždy v pátek večer na programu ČT1. Uvedená tři vydání byla natočena v letech 2014 a 2015, a kromě možnosti upřímně nahlédnout do zákoutí metalových duší, se pro tvrdou hudbu stala i v posledních letech nepříliš vídanou (či snad nepříliš vítanou?) pozvánkou do hlavního vysílacího času skutečně masového média.  

V rámci tohoto připomenutí se naskýtá i zajímavá možnost srovnání s našimi vlastními třináctými komnatami … co se skrývá třeba právě v té vaší? Někdy nemusí být jednoduché třináctou komnatu vůbec přiznat - o to víc si vždy vážím lidí, kteří se nebojí tyto dveře (a vlastně sami sebe) otevřít, a již doslova otevřeně o onom nelehkém ve svém životě hovořit.

Kromě samozřejmých odkazů na jednotlivé díly jsem si dovolil tento článek „podbarvit“ skladbou Arakainu s textem Aleše Brichty – jak jinak – Třináctá komnata, která vyšla v roce 1996 na CD S.O.S., tedy právě 10 let před tím, než byl odvysílán první díl 13. komnaty televizní.

Á propos, i ten název alba, S.O.S., nemůže s našimi třináctými komnatami tak nějak souviset?

Zdraví Dědek.

13. komnata Aleše Brichty

13. komnata Dana Horyny

13. komnata Ládi Křížka

Komentáře

Můžete použít následující HTML tagy a atributy:
<a href="" title=""> <blockquote cite=""> <code> <b> <i> <u>