10.01. 2013 - Biomassa, Stejšn - Brno, Rusty Nail Club

BIO-STEJŠN A MASSA FANSS

aneb

VE-CHEER-EK!!!

Report / Biomassa, Stejšn / pátek 10. ledna 2014 / Brno, Rusty Nail Club, od 20 h.

Savana má na kytaře nálepku „Mám měsíčky“ (viz fotogalerie), a nejmenovaná klávesistka si o téhle provokaci myslí své. A já mám ne Měsíček, ale svoje Sluníčko, nicméně které to je, Vám řeknu až v průběhu reportu.

Může se stmívat, když už je tma? Může. Ovšem Ještě není tma, ale stmívá se – Bob Dylan, Robert Křesťan a Biomassa v jednom. V Jednom? Ve dvojím! Protože tuhle pecku si kapela img_0637.jpgstřihla dvakrát, na začátku i na konci.

Brněnská bigbítová BIOMASSA (biomasa.cz) je kapela, v jejímž čele stojí známá muzikální persóna Jirka Kubowský. Znát jej můžete jak z metalového Pulsu – „Bigbít je v nás“, tak z ne-metalového Nešvilského krúžku – nechápu, jak někdo může nad slovem „krúžek“ nenapsat kroužek :), a kterážto Biomassa  hraje jak covery, tak svoji tvorbu.  Při její produkci můžete chytnout AIDS, můžete se roztančit jak Plameňáci (a že to v Rusty byl fakt tanec!) anebo se můžete Ekologicky zlikvidovat.

Posunete se do beatových sfér, které jste nezažili (anebo zažili, a zažijete je znova), do sfér, kdy kytara hladila srdíčko i něco jiného, do sfér, kdy platí heslo „Chotě zboř!“ a do sfér – do atmosfér stratosfér.

Příjemná rocková muzika, při níž Pepa servíroval šunčičku jak Brno (ač s melounem, tak zdarma), spousta fotografů s děly fotila, já s tím malým, a v zaplněným klubu jsem se nestačil zdravit se svými známými, kolik jich tam bylo.

Společným jménem, resp. společným „jménovatelem“ skupin Biomassa a STEJŠN (stejsn.cz) je basák Dušan Charlie Svoboda, takže ten na pódiu zůstal.

Vedle něj stanul pardál LSU, tj. Luděk Savana Urbánek, zpěvák, kytarista, redaktor, pořadatel, spíkr, konferenciér, šoumen („Šoumen – tohle dítě bude teda šoumen“), skladatel, textař, podnikatel, spisovatel, Terminátor, člověk, občan, kapelník, vedoucí, Luděk, Savana, Urbánekimg_0701.jpg a tak všelijak.

Ale co Urbánek, hlavně Sluníčko Peťka Veselá, měla jakýsi nějaký jiný vlasy než na Svoboďáku, a když se pohled mého fotoaparátu střetl s jejíma očima, myslel jsem, že se u...ž  nevzpamatuju (byla totiž strašně blízko, blízko nás, blízko mně).  Takto vypadá nebeský anděl v těle ženy, takto vypadá andělský pohled nebeské ženy, takto vypadá žena s nebeským andělem v těle, takto vypadají ženská andělská nebesa, takto vypadají nebesa...bez anděla...a hlavně bez Savany... a s Peťkou.  :-)

Mno, pojďme bohužel dál: Pomalu dolů („a stále výš“), Buď aspoň chvíli škaredá, Kláda, Brněnský labužník, Prodavačka večerníků, Září, Zvony nad městem...ach ta banda Stejšn, jé jé jé.

Krejča byl pěkně fouskatej, a přesto mne poznal – asi proto, že já jsem byl taky pěkně fouskatej.   Výborný zvuk (ať žije dálkové ovádání!), plný klub, hlava na hlavě, plná hlava – hlava plná pocitů, krásných pocitů...

A když se k pěkně rozjetýmu Stejšnu přidal i „growler“ Rusty Nailu, majitel klubu Pepa Trumpeš, bylo vymalováno. 

Myslím si, že i samotná Savana byla hudebním úspěchem na platformě klubu, kde léta nehrávala (naposledy snad Boro? – většinou totiž mrznou na náměstí Svobody :-), překvapená, a já též. Příjemně. Bylo to spontánní, bylo to taneční, bylo to hudební, bylo to rezavý (- - - pivo).

Rezavý hřebík? – Stará láska nerezaví...a poslední hřebík do rakve to taky rozhodně nebyl.
Cheers!

Tady Dědek.

P.S.: Serrano? Ser ráno! Amen.

Bonus - rozhovor s metalovým Pulsem:

srpuls.cz/vdmusick/rozhovory/puls-bigbitjeporadvnas!.htm

 

 

Komentáře

Můžete použít následující HTML tagy a atributy:
<a href="" title=""> <blockquote cite=""> <code> <b> <i> <u>