01.09. 2012 - Rimortis, Nightwish Revival Praha - Sedletín

Report / RIMORTIS, NIGHTWISH Revival Praha / Sedletín / 1.9.2012

Jako již relativně skalní fanda RIMORTIS jsem si jejich živé vystoupení málem na dohled od baráku nemohl nechat ujít. Navzdory propršenému pátku a podmračeně chladné sobotě jsem popadl svá červená sršeň a vyrazil směr Sedletín. Mé obavy ohledně účasti vlivem počasí se postupem času ukázaly jako liché – lidí vzhledem k počasí a venkovní teplotě dorazilo docela dost a dle motivů na svršcích přítomných dalo tušit, že většina přišla naprosto cíleně – takže přesně, jako já. Avizované nové album navíc slibovalo předvedení některých z nových skladeb. Ve stánku kapely jsem doplnil mezeru v domácí diskografii a zvlažen nealko pivkem očekával příchod umělců.

Nezbytné intro a počasí nepočasí hbitě se přesouvám pod pódium. Maje diskografii RIMORTIS vcelku naposlouchanou, pobrukuji si texty (sem tam i výrazně hlasitě pobrukuji). Málo platné, dobrou kapelu krom dobrých desek dělají především dobré koncerty a já si set RIMORTIS jaksepatří užívám, došlo na mé a dle reakcí ostatních i mnohými oblíbené kusy jako (bez pořadí) „ S.O.S., Černý kůň, Odyssea, Rimortis, Deset kroků zpět, Opera v plamenech, Zvony fantazie, Bouře století, Sedmý syn, Květy kopretin nebo Ve vlnách“. Nejen já o další přítomní, ale i kapela samotná se koncertem baví, což publikum vděčně kvituje včetně dam v těsné blízkosti pódia (velikostí titěrného, ale to je teďka myslím šumafuk). V půli koncertu ku své zlosti zjišťuji, že mi vlivem důrazného pobrukování odcházejí hlasivky, z čehož má moje drahá švagrová škodolibou radost a konstatuje, že ji alespoň už nikdo nebude řvát do ucha při koncertu NIGHTWISH REVIVAL a má pravdu – po zbytek večera už raději nezpívám, abych po zbytek víkendu jen nesípal. Jejda, a máme tu konec, nějak rychle to uteklo. Jen jedno šťournutí bych si přece jen dovolil. Za sebe bych ocenil angažování klávesisty – klávesové party byly „pouštěny z bedny“, což sice výsledný dojem z koncertu výrazně nenarušilo, nicméně klávesy naživo by RIMORTIS určitě prospěly – na druhou stranu splašit kvalitního klávesistu, který by do kapely zapadl jak po instrumentální, tak po lidské stránce, je úkol nemalý. Jinak jsem převelice spokojen a nejsem úplně přesvědčen, zda budu moci to samé říci o české variaci na NIGHTWISH. No, necháme se překvapit, co z pražáků vypadne. Další nealko „šmakuláda“, je nazvučeno a začněmež. Hned úvodem musím poznamenat, že revivaly nejsou zrovna mou oblíbenou zábavou. Je to ve své podstatě takové přiživování se na něčem, co vymyslel někdo přede mnou. Ovšem pokud se jedná o snahu lidí, kteří danou kapelu mají rádi a snaží se jí tímto způsobem vzdát hold, budiž, nechám Vás žít a můj mozek to nějak pobere.

Pražští NIGHTWISH, jak jsem tak nějak očekával předem, udělali vcelku reprezentativní průřez érou Tarja a zahráli většinu hitů, které nám NIGHTWISH s Tarjou za mikrofonem zanechali. Pořád jsem tak nějak doufal, že se dočkáme i „Bye Bye Beautiful“ nebo „Amaranth“, ale chyba lávky. Anette spousta fandů nezkousla, mě ovšem změna (jak tomu už bylo v případě noha kapel předtím) nijak žíly netrhá a NIGHTWISH mi přijde stále jako interesantní uskupení. Živá prezentace všech těch publiku známých tutovek proběhla bez významnějšího škobrtnutí, i když jsem měl obavy, jak se zpěvačka popere s Trójinými party – poprala se nadmíru, nachlazení navzdory. Nejsem v žádném případě znalec operního zpěvu a absolutním sluchem též nedisponuji, abych zde zpracoval analýzu Eliščina výkonu, mě se líbila (nejen zpěv) a ostatním přítomným rovněž. Mužský vokál na tom byl o poznání hůře, ale není každý den posvícení a basista prostě není Marco Hietala, a ani se jím býti nesnažil. Byl to po celé vystoupení především on, kdo komunikoval s publikem a snažil se zuby nehty ve psí zimě udržet lidi v provozní teplotě. „Fantoma“ si s kapelou „střihl“ jako takové „překvápko“ Milan z RIMORTIS (no, informace o propojení NIGHTWISH REVIVAL a RIMORTIS se ku mě někdy před třemi lety dostaly, takže už jsem něco věděl předem, tedy jestli se zde nejednalo o jiný „revajvl“). Vzhledem k mému názoru na revival jako takový jsem příliš mnoho nečekal, ovšem koncert jako takový měl potřebný švih, lidi reagovali bezvadně, živá prezentace byla dostatečně věrná originálu a bonbónkem, který vše korunoval, byl šoumenský výkon bubeníka, který nešetřil různými blbinkami, které vydatně přispěly k vydařenému vystoupení. Ale jo, přišel jsem sice na RIMORTIS, ale český klon NIGHTWISH mi noční můry nepřivodil. Asi budu muset zalovit ve skříni a oprášit alba NIGHTWISH a zase si je nahrnout do hlavy, páč poněkud zapadaly prachem. A to je myslím škoda.

Medyed

 

Komentáře

Můžete použít následující HTML tagy a atributy:
<a href="" title=""> <blockquote cite=""> <code> <b> <i> <u>