Vezmi si mě jako dárek? - Jen si od plic zanadávej!

cit.jpgRaritní kompilační kotouček skupiny Citron Jen si od plic zanadávej (1982 – 1985), který oficiálně vyšel dne 15. listopadu 2013, je již – kterak jsme Vás v pátek informovali – v prodeji i v Brně. Jak praví poctivý booklet, tento výběr, složený převážně ze singlů z let 1982-1985, je věnován památce zpěváka Standy Hranického a kytaristy Jindry Kvity.

Nejen citované věnování, ale též  roky pořízení nahrávek jasně říkají, že ve všech skladbách zpívá nezapomenutelný Standa Hranický, ať už to bylo do poloviny roku 1983 se sestavou Pařízek – Kvita – Krejčí – Schmutz (2 singly), anebo posléze s legendární hard/heavy skvadrou Pařízek – Kvita – Bartoň – Vlasák (zařazeny jsou 3 singly ze 4, plus 1 nahrávka z dobového rockového sampleru).

Konkrétně se tedy jedná o nahrávky z těchto dobových nosičů:

01.    SP Zítra, zkrátka příště / Kamaráde, na pomoc tě volám (1983)
02.    SP V tu ránu / Jenom já sním (1983)
03.    SP Tvá odvrácená tvář / Revizor (1984)
04.    SP Když už jsem se narodil / Každý den (1984)
05.    SP Už couvám / Koncert (1985)
06.    song Vezmi si mě jako dárek (LP Posloucháte Větrník... 1  / 1985)

Toto jest prvotních 11 skladeb, na albu zařazených z dramaturgických důvodů nikoliv chronologicky, ale kompozičně vyrovnaně – střídání tvrdších písní s baladami apod.; kromě coveru hitu United od Judas Priest (V tu ránu) se jedná o původní písně Citronu, na nichž se v menší míře podíleli i externí autoři (Jaroslav Machek, Michal Bukovič, Václav Hons anebo Jiří Zmožek). 

V bookletu CD zmíněný čtvrtý, na CD nezařazený singl se Standou Hranickým z roku 1986 Rock, rock, rock / Půlnoční město chybí z toho prostého důvodu, že obě skladby z něj jsou logickou součástí nedávno vydaného CD Plni energie (Půlnoční město navíc). 

Na základní jedenáctku zmíněných věcí navazuje 5 bonusů, z nichž 3 představují organicky spojené live nahrávky z roku 1984, všechny s pro tvrdou muziku nepříliš tradičními dlouhými názvy:

-   Moje holka do tmy vstává
-   Chtěl jsem ti něco jen říct
-   Proč se za mnou táhne smůla

Dvěma svým způsobem extra-bonusy, které přesahují rámec deklarovaných let 1982 – 1985, jsou cover dobového megahitu Karla Gotta Mistrál z roku 1999, který vyšel na kompilaci Souvězdí Gott Vol. 2, a jakýsi „cover sebe sama“ Moje noční filmy z roku 2008, ježto se jedná o předělávku původní skladby Citronu Život ve filmu, vzniklé v roce 1981 a zařazené na zakázanou nahrávku LP Obratník raka.

Digipack s 16-stránkovým bookletem, výborným zvukem, zachovávajícím dobovou atmosféru nahrávek, ale současně splňujícím kritéria pro moderní poslech, je v Brně (např. Bontonland) k dostání za 299 Kč, anebo jej lze objednat na oficiálních stránkách skupiny Citron www.citron-group.cz.

A na závěr dokumentace nejen názvu kompilace, ale i charakteru doby – cit. z bookletu:

„Skladba Vezmi si mě jako dárek se původně jmenovala Jen si od plic zanadávej, ale soudruhům se text nelíbil, a tak musel tehdejší komunistický textař soudruh Hons napsat nový, aby píseň vůbec mohla vyjít.“

METAL-LINE

 

Komentáře

Můžete použít následující HTML tagy a atributy:
<a href="" title=""> <blockquote cite=""> <code> <b> <i> <u>