Slavnému Debustrolu se dostává zasloužené pocty: vychází CD A tribute to Debutrol

Protentokrát bude nutno známý slogan skupiny Debustrol („Tak si všichni userte, je tady...“) trochu pozměnit – není tady totiž Debustrol, ale A Tribute To Debustrol, totiž zbrusu nové CD plné hitůObrazek téhle mladoboleslavské kapely v podání různých jiných hudebních interpretů. Tedy koncepce v rockové muzice již poměrně tradiční, spíše však ve světě než u nás (nedávno jsme si však mohli prostřednictvím novinových stánků zakoupit například tributku Aleše Brichty).
 
CD s 12stránkovým bookletem vychází jako příloha metalového magazínu PAŘÁT (paratmagazine.com), oficiálně dne 12. 8. 2010 (za účelem prodeje na festivalu Brutal Assault nebo přes internet), na novinových stáncích bude společně s časopisem k dispozici od pátku 20. 8. 2010, běžná cena je 99 Kč.  Do projektu se zapojily známé formace jako V.A.R., CALES, DISFIGURED CORPSE, TORTHARRY a další.

Kompilace zahrnuje tyto debustrolí šlágry v podání následujících kapel:

01. 
   Antikrist (DISFIGURED CORPSE)
02.    Protest (RADIOLOKÁTOR)
03.    Údolí Hádu (CALES)
04.    Příchod zla (AVENGER)
05.    Vyznání smrti (MASTURBACE)
06.    Neuropatolog (INGROWING)
07.    Krvavá práce (TORTHARRY)
08.    Právo chcípnout (FEEBLE MINDED)
09.    Svět co zatočí s tebou (V.A.R.)
10.    Sarkofág smrti (SUN.HAS.CANCER)
11.    Vyhlazení (EDAIN)
12.    Stanoxofobia (MORTIFILIA)
13.    Yugoslavia (LOCOMOTIVE)
14.    Umučená (BETHRAYER)
15.    Masoterian (ELYSIUM)

Jak vidno, takřka celou první polovinu alba (7) tvoří fláky z debutového alba Debustrolu Neuropatolog, následují tři pecky z „dvojky“ Svět co zatočí s tebou, které doplňují vzorky z Vyhlazení, Pádu do hrobu mrtvol (12), Apokalismu (13, 14) a Přerushit (15). Nijak zastoupena tedy nejsou řadová alba Chytrá past, Steak a poslední Rwanda.

I přes unikátní charakter projektu a spoustu kapel zvučných jmen Vás možná napadne otázka, kde jsou ty ostatní nejslavnější kapely, jak to výstižně napsal na web Debustrolu cms.debustrol.cz/diskuze fanoušek nickem Koník – cit.:

„Ještě se vrátím k seznamu kapel. Když se na něj tak koukám, tak se mně, i přes jednoznačnou podporu projektu a poděkování zúčastněným kapelám, stále dere na mysl zástup v některých případech daleko zvučnějších jmen ... Kde jsou stále aktivní souputnící Törr, Root, Asmodeus, Arakain, oživení Masters Hammer, Assessor, nebo např. Hypnos, Pandemia? U tak zásadní kapely, jakou Debustrol je, bych prvotně čekal i účast daleko zásadnějších kapel ... Ale je to jen můj dojem. Rozhodně se nechci nikoho dotknout a jsem moc rád, že se takový projekt vůbec uskutečnil ...“
 
Koníkovi vzápětí leader Debustrolu Kolinss odpovídá: „Všechny  přítomné, co jsi napsal, jsme oslovili... nechtěli... škoda. Třeba příště u jiné české kapely... Já jsem rád, že tento projekt je a jsem na něj hrdej. Myslím, že kapely odvedly skvělou práci!!!“.

Takový nezájem ze strany kapel, společně s nimiž Debustrol vlastně vytvářel zásadní podobu tehdejšího tuzemského metalu, je přinejmenším překvapující (a do jisté míry podle našeho názoru i skandální), ale na unikátnosti realizovaného projektu to ničeho neubírá. Diskografie „Debustrolu“ tak čítá další stěžejní desku.
Dědek
 

Komentáře

Můžete použít následující HTML tagy a atributy:
<a href="" title=""> <blockquote cite=""> <code> <b> <i> <u>